Siivous
Suunnittele milloin ja mitä siivoat. Jaa töitä eri päiville. Kun siivoat tasaisesti läpi vuoden, voit unohtaa suursiivoukset ja likaa räjäyttävät aineet. Siivoussivuilta löydät vinkkejä ja neuvoja, miten siivoat ja puhdistat kotisi eri kohteet tehokkaasti, mahdollisimman vähällä vaivalla ja kestävästi.
Siivoustavoilla on merkitystä
Siivoamisellakin on vaikutusta ympäristöön. Aineiden ja välineiden valmistus, kuljetus ja pakkaaminen ja kodinkoneiden käyttö kuluttavat energiaa. Pesuaineet rehevöittävät vesistöjä. Ekologista ei ole kuitenkaan olla siivoamatta lainkaan tai vähentää kovasti siivoamista. Se johtaa siihen, että lika vaan pinttyy enemmän ja kovemmin kiinni ja se vaikuttaa myös heikentävästi kodin sisäilman laatuun. Pienillä valinnoilla ja tavoillamme voimme kuitenkin vaikuttaa ympäristöön.
Valitse pesuaine oikein
Neutraali (pH 6-8) pesuaine sopii hyvin kodin yleispuhdistusaineeksi. Neutraalit pesuaineet ovat yleensä turvallisia sekä käyttäjälle että erilaisille materiaaleille. Neutraaleja pesuaineita ovat esimerkiksi käsiastianpesuaine.
Heikosti emäksinen (pH 8,1-10) pesuaine sopii hyvin kodin yleispuhdistusaineeksi. Heikosti emäksinen pesuaine tehoaa hyvin rasvalikaan sekä kiinnittyneeseen likaan. Heikosti emäksisiä pesuaineita ovat esimerkiksi useat kodin yleispuhdistusaineet sekä mäntysuopa.
Emäksiset (pH 10-11) ja vahvasti emäksiset (pH 11-14) pesuaineita käytetään kodeissa vain harkiten rasva- ja öljylian irrotukseen. Koneastianpesuaineet ovat myös emäksisiä. Suojakäsineiden käyttö on erittäin tärkeää emäksisiä aineita käsitellessä.
Heikosti happamia (pH 6-5) pesuaineita käytetään kodin siivouksessa saostumien kuten kalkinpoistoon ja ruosteen poistoon. Happamat (pH 5-2) ja vahvasti happamat (pH 2-0) pesuaineet ovat voimakkaita pesuaineita, joita käytetään vain harkiten esimerkiksi kalkinpoistoon. Happamat pesuaineet voivat syövyttää ihoa jonka vuoksi suojakäsineiden käyttö on tärkeää.
Kun siivoaa säännöllisesti, ei yleensä tarvita vahvoja puhdistusaineita. Lue lisää kodinhoidon kemikaaleista ja siivousaineiden valinnasta ja käytöstä.
Ekosiivouksen kultaiset säännöt
Kun siivoat säännöllisesti vettä säästäen mahdollisimman miedoilla aineilla ja nykyaikaisilla siivousvälineillä, toimit ekologisesti.
- Hanki laadukkaita ja kestäviä siivousvälineitä. Hoida ja puhdista välineitä.
- Suosi mikrokuituliinoja ja -moppeja. Ne ovat pitkäikäisiä, niiden hankausteho on hyvä ja niitä käyttäessä pärjää joskus ilman pesuaineitakin.
- Älä osta turhia laitteita.
- Suosi ympäristömerkittyjä tuotteita.
- Hanki kodin siivouskaappiin käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine ja yksi hapan puhdistusaine.
- Aloita puhdistus miedolla puhdistusaineella (pH 6–8).
- Käytä erityisen harkiten klooripitoisia desinfiointiaineita, antibakteerisia aineita ja liuottimia sisältäviä aineita. Ne ovat haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle.
- Vältä ilman- ja wc-raikasteita.
- Käytä vain yhtä ainetta kerrallaan: eri aineet voivat reagoida vaarallisesti keskenään.
- Annostele mitaten aina ohjeen mukaan.
- Valitse hajusteeton, väriaineeton ja allergisille suositeltu aine, jos olet allerginen. Huomaa myös, että vaikka et itse kärsisi voimakkaista hajusteista, monet muut saattavat kärsiä niistä.
- Käytä tiivisteitä.
- Osta täyttöpakkauksia, jos se on mahdollista.
- Valitse mahdollisimman vähän pakattu tuote kierrätyskelpoisessa pakkauksessa.
- Muista, että siivousaineen koostumus vaikuttaa säilyvyyteen. Useimmat aineet säilyvät vuosia. Nestemäinen, klooripitoinen puhdistusaine säilyy tuotteesta riippuen puolesta vuodesta vuoteen. Hävitä vanhentunut aine ohjeen mukaan.
- Älä jätä aineita lasten tai lemmikkieläinten ulottuville.
- Älä päästä pesuvesiä suoraan vesistöön.
Kodin siivous on helpompaa, jos huolehdit näistä asioista:
- Laita ulko-oven eteen kunnon kynnysmatto.
- Jätä jalkineet eteiseen.
- Pane tavarat omille paikoilleen. Järjestys säilyy näin paremmin.
- Älä anna turhan tavaran kertyä kaappeihin ja pöydille.
- Vie vanhat sanomalehdet ja mainokset mahdollisimman pian paperinkeräykseen, pullot kauppaan ja lasipurkit lasinkeräykseen.
- Kiinnitä huopapalat kalusteiden jalkojen alle. Lattiaan ei tule naarmuja ja huonekaluja on helppo siirrellä.
- Älä tupakoi sisällä.
- Poista tahrat mahdollisimman pian.
- Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti.
- Hanki kunnon siivousvälineet ja -aineet.
- Ole joustava, hyväksy ajoittainen pölyisyys ja epäjärjestys.