Taitoavaimet
Taitovuonna 1963 vahvistettiin taitomerkkien vaatimukset ja ensimmäiset taitoavaimet suoritettiin kaksi vuotta myöhemmin. Martat perustivat innokkaasti opintokerhoja.
Martan taitoavaimet ylärivissä. Alarivissä erikoisavain ja harrastusmerkki. Myös nuorisoa varten on taitoavaimet. Ne ovat saman malliset ja kokoiset, mutta hopean väriset.
Martat ovat opiskelleet yhdistyksissä 1920-luvulta lähtien. Uusien aiheiden puute ja yleisen koulutustason paraneminen vähensi intoa vähitellen. Suorituksiin tähtäävää opintotoimintaa ryhdyttiin elvyttämään taitovuonna 1963, jolloin vahvistettiin taitomerkkien vaatimukset. Opintokerhoissa opiskeltiin Kotiseututyötä Opintotoiminnan Keskusliiton oppaan mukaan sekä Kodin sisustamista ja Järjestöelämää Marttaliiton omien aineistojen pohjalta.
Vuonna 1964 valtionapua saavia opintokerhoja oli vain viisi, mutta viiden vuoden kuluttua niitä oli jo 210. Se oli lähes kaksi kertaa enemmän kuin ennen sotaa. Vähitellen myös marttaillat katsottiin niin tietopuolisiksi, että niistäkin alettiin saada valtionapua.
Opintokerhoissa opiskeltiin myös uusia taitoavaimia. Ensimmäiset ykköstaitoavaimet jaettiin Lapalien Marttayhdistyksen opintokerholaisille Pohjois-Karjalassa vuonna 1965. Ykköstä seurasivat kakkos- ja kolmosavaimet. Myös nuorille tehtiin omat taitoavaimet ja niihin soveltuvat opiskelukokonaisuudet. Nuorten taitoavaimet ovat hopeiset, aikuisten kultaiset. Alun perin avaimilla oli omat nimet: ykkösavain oli perusavain, sitä seurasivat tarkkuusavain ja taitoavain. Kansan suussa nimitykset kuitenkin muuttuivat nopeasti kuvaamaan avainten lukumäärää.
Taitoavainten asettelu rintapieleen.
Taitoavainten opiskeluun liittyi erilaisia tietopuolisia opintoja: ykkösavaimeen yksi, kakkosavaimeen kaksi ja kolmosavaimeen kolme erilaista opintoaihetta. Innokkaimmat opiskelijat tekivät kaikki avaimet ja opiskelivat opintokerhoissa kuusi erilaista opintoaihetta. Valinnanvaraakin tarvittiin hieman jotta kaikkien opiskelijoiden mieltymykset voitaisiin paremmin ottaa huomioon. Niinpä valmisteltujen opintoaiheiden määrä kasvoi nopeasti.
Seuraavan kerran taitoavainopiskelua uudistettiin 1980- ja 2000-luvuilla. Vuonna 1984 otettiin ohjelmaan erikoistumisopintoja, joiden aiheen sai valita useammasta eri aihepiiristä. Harrastusmerkin voi tehdä ensimmäisen avaimen suorittamisen jälkeen ja sen aihepiireinä olivat tuolloin mm. kansainvälisyys, käsityöt, sienet, ruoka- ja ravitsemus sekä puutarha. Erikoisavaimen voi opiskella kolmostaitoavaimen jälkeen.
Seuraava uudistus tehtiin vuonna 2011. Tuolloin uudistettiin 1–3 taitoavaimien opintoja ja harrastajaopintoja pisteyttämällä ne opintopisteiksi. Uutuutena otettiin käyttöön osaajapassit, joita voi tehdä järjestötyöstä, käsitöistä ja puutarhanhoidosta.
2020 luvun alussa aloitettiin seuraava opintouudistus. Taitoavaimia, harrastusmerkkejä ja osaajapasseja suoritettiin vuoden 2022 loppuun saakka. Vuonna 2022 avattiin jo ensimmäiset uudet harrastajaopinnot ja kurssit.
Kirsi Vesterbacka