Pikamunkit
https://www.martat.fi/wp-content/uploads/2023/04/pikamunkit_martat_vappu.jpg
Pikamunkit
Pikamunkkien taikina syntyy nopeasti ilman kohotusta tai vaivausta. Läysähkö taikina muodostaa munkkien pintaan pieniä sakaroita ja häntiä, saaden aikaan vekkulin ulkonäön.
-
Avainsanat:
- Makea leivonta
- Vappu
Valmistusohje
5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
2 1/2 dl maitoa
2 munaa
50 g voita tai margariinia sulatettuna
kypsentämiseen: rypsiöljyä
pinnalle: sokeria
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lisää maito, munat ja sula rasva.
- Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.
- Nosta ruokalusikalla nokareita kuumaan rypsiöljyyn (180°C:seen).
- Anna kypsyä kauniin ruskeiksi noin viisi minuuttia. Käännä kahden minuutin kohdalla munkit ympäri niin ne paistuvat tasaisesti. Munkeista tulee muodoltaan epätasaisia.
- Nosta munkit reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.
- Sokeroi munkit lämpiminä.
0.09 kg CO2 ekv
- Energia 142 kcal/annos
- Rasva 4.1 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 2.1 g
- Proteiini 3.8 g
- Hiilihydraatti erotuksena 23 g
- Sokerit 6.6 g
- Kuitu, kokonais- 0.8 g
- Natrium 232.1 mg
- Kalsium 142.2 mg
- Rauta 0.5 mg
- C-vitamiini 0.2 mg
Pikamunkit maistuvat parhaimmilta haalean lämpiminä.
Testattu Marttakeittiössä
Pääraaka-aineet
-
1/2 dlSokeri
-
50 gVoi
-
2 pieni annos (60.0 g)Kananmuna, kuoreton
-
2 1/2 dlMaito, keskiarvo, d-vitamiinia 1 ug
-
2 tlKardemumma
-
3 tlLeivinjauhe
-
1/2 tlSuola, pöytäsuola
-
1/2 dlSokeri
-
5 dlJauho, vehnäjauho, puolikarkea