Runebergin tortut

Tarinoita runebergintortun syntymisestä on useita. Varmaksi tiedetään kuitenkin se, että Johan Ludvig Runeberg oli hyvin perso makealle, ja hänen tiedetään syöneen torttuja mielellään aamiaiseksi snapsin kera.

8 annosta

Valmistusohje

200 g margariinia tai voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 dl piparkakunmuruja tai korppujauhetta
1 tl kardemummaa
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
(1-2 tippaa karvasmanteliöljyä)

Väliin:
1-1 1/2 dl paiston kestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:
omenamehua

Koristeeksi:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria + 1/2 -1 rkl vettä

  1. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit vaahdoksi.
  2. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan yhdessä maidon kanssa. Jos haluat, lisää karvasmanteliöljy.
  4. Jaa taikina paperisiin tai voideltuihin metallivuokiin. Paina sormella taikinaan syvennys ja pane nokare vadelmahilloa syvennykseen.
  5. Paista leivonnaisia 200°C:ssa uunin keskiritilällä 15-20 minuuttia.
  6. Kostuta jäähtyneitä torttuja hiukan omenamehulla ja lisää leivosten keskelle vadelmahilloa.
  7. Pursota tomusokerista ja vedestä valmistettu juokseva tahna hillon ympärille.

    Testattu Marttakeittiössä
Hiilijalanjälki
0.35 kg CO2 ekv
  • Energia 496 kcal/annos
  • Rasva 22.2 g
  • Rasvahapot tyydyttyneet 7.6 g
  • Proteiini 5.8 g
  • Hiilihydraatti erotuksena 71.2 g
  • Sokerit 45.7 g
  • Kuitu, kokonais- 1.6 g
  • Natrium 353.7 mg
  • Kalsium 184.4 mg
  • Rauta 1.1 mg
  • C-vitamiini 3.1 mg

Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus