|

|

Johdon neuvottelupäivien avaus puheenjohtaja Lea Sairanen 5.2.2016

Marttojen johdon neuvottelupäivät avannut puheenjohtaja Lea Sairanen haluaa järjestön kehitystyössä huomioitavan toimintaympäristön nopean muutoksen ja digitalisaation. Hän toivoo rohkeutta, innovatiivisuutta ja edelläkävijyyttä neuovnnan palvelujen ja kansalaistoiminnan edistämiseen.

Marttaliiton johdon neuvottelupäivät 5.-6.2.2016

Arvoisa järjestömme johto!

Tänä vuonna minulla on ilo avata nämä johdon neuvottelupäivät onnitteluilla. Meidän loistava somekuningatar on nyt virallisesti valittu vuoden Somepomoksi! Onnea Marianne! Eiköhän anneta porukalla raikuvat aploodit!

Olin puhumassa viime joulukuussa Jämsän Marttojen 80-vuotisjuhlassa ja mainitsin somesta tuolloin seuraavasti:Sosiaalisessa mediassa on järjestöllämme käytössä laaja arsenaali erilaisia keinoja tavoittaa neuvontatyöstämme kiinnostuneita ihmisiä. On perinteiset nettisivumme, on facebook-sivuja, on marttatv Youtuben puolella, twitteristä ja upeista marttaperinnesivuista puhumattakaan. Olemme saaneet paljon kiitosta, kuinka aktiivisesti toimimme verkossa. Kiitos kuuluu kaikille, niin jäsenille kuin piirien ja liiton työntekijöille. Tuolla verkkomaailmassa ei ole kukaan mitään yksin. Verkko tehdään yhdessä.

Kiitos kaikille, jotka kävitte äänestämässä Mariannea, sillä olihan se jo aika muidenkin tietää kuinka mahtava some-maailman aktiivi Marianne on. Monestakaan ei tule yhtä hyper-somettajaa, mutta meissä jokaisessa on potentiaalia vaikuttamiseen. Tuo potentiaali pitää ottaa täysillä käyttöön. Kuten niin monta kertaa olen sanonut, meitä on paljon ja jos suuri osa jäsenistämme, yhdessä henkilöstön kanssa, rupeaa pitämään ääntä jostakin meille tärkeästä asiasta, niin martathan on ensi vuoden Some-ilmiö. Meille tärkeistä asioista.

Jotta voimme nousta edelläkävijöiksi, meidän täytyy kirkastaa viestiämme. Vuosittain tulee ottaa muutama ydinasia esiin, laajalla rintamalla, sillä nykyisin meillä on liian monta kärkeä, joilla pyritään esiin. Kauha ja kukkaro-tapahtumat ovat valintoja oikeaan suuntaan, mutta tulevaisuudessa vieläkin vahvemmin kärkiasioista tulee tarjota materiaalia, koulutusta yms. kaikille tasoille: yhdistyksiin sekä piireihin. Jotta saamme sanomaamme samanaikaisesti esiin kaikilla tasoilla.

Verkostoissa johtaminen on tätä päivää. Meillä tulee olla toimivat verkostot, jotta saamme asiaamme eteenpäin. Kuten aikoinaan sanoin Etelä-Karjalan puheenjohtajana toimiessani toiminnanjohtaja Tuija Valjakalle ja myöhemmin Mariannelle Marttaliiton puheenjohtajana, toiminnanjohtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on verkostoitua, etsiä mahdollisuuksia ympäröivästä yhteiskunnasta järjestömme toiminnan tukemiseksi. Samaa mieltä olen vieläkin. Tämä tosin tarkoittaa, että se vaatii entistä enemmän itsensä johtamista muilta työntekijöiltä, kun toiminnanjohtaja ei voi enää toimia yhtä vahvasti koko ajan läsnä olevana lähiesimiehenä.

Toimintamme tarkoitus, perustehtävät ovat meille kaikille varmasti tuttuja. Kuitenkin meidän käsiparit niin Marttaliitossa kuin piireissäkin ovat vähenneet vuosien saatossa. Emme yksinkertaisesti ehdi tekemään kaikkea, jos emme tee valintoja. Meidän tuleekin valita ydintehtävämme. Tänään käymme keskustelua ydintehtävistämme. Toivon vilkasta keskustelua ja monipuolista pohdintaa, mitä palveluita järjestössämme tulevaisuudessa tuotetaan, missä ne tuotetaan ja kuka ne tuottaa. Hallituksen näkemyksen esittelemme keskustelun pohjaksi päivän loppupuolella.

Järjestömme jäsenmäärä on pudonnut kuuden kasvuvuoden jälkeen. Huolehditaan yhdessä, että viime vuoden pudotus jää yksittäiseksi vuodeksi. Jäsenmäärän putoamiseen on varmasti useampia syitä. Kysynkin teiltä, voisiko yksi syy jäsenmäärän putoamiseen olla jäsenten pettymys saamiinsa palveluihin? Kuvastaako pudonnut jäsenmäärä järjestötoiminnan hyytymistä piireissä? Oli hieman hämmentävää kuulla Marjahelena Saloselta, että piirin järjestämiä järjestökoulutuksia oli pidetty jossakin piirissä vain 1 koko viime vuonna, jossakin toisessa piirissä saman luvun ollessa 41. Kysynkin teiltä, hyvät piirien edustajat käytetäänkö teillä jäsenmaksupalautuksia järjestötyöhön vai meneekö jäsenmaksupalautukset muihin kohteisiin? Tulevaisuudessa järjestötyön yksi keskeisin painopiste strategian toimeenpanossa tulee olla jäsenhankinnassa ja jäsenpidossa ja siinä miten yhdistyksiä ja jäseniä tuetaan järjestömme arvojen mukaisessa toiminnassa. Yhdistysten toimintaedellytysten tukemisessa.

Kuulimme hetki sitten Satokausikalenterin tarinasta. Muistan hyvin, kun kuulin Samulin haastattelun radiosta ja soitin heti Mariannelle, että miksi me martat emme älynneet satokausikalenteria? Kausiruoastahan me martat olemme puhuneet vuosikymmeniä. Meiltä puuttui vain kyky tuotteistaa osaamisemme. Kysynkin teiltä, onko meidän perustajajäsentemme aikakauden rohkeus ja innovatiivisuus katoamassa 2000-luvulla?

Toivon jokaisen osaltaan miettivän, miten pääsemme tuohon edelläkävijän asemaan? Jotta me martat loisimme Suomeen trendejä, meille niin tutuista, arkisista asioista.

Tähän loppuun haluan kertoa teille viime viikolla Sosten seminaarissa puhuneen pääministeri Juha Sipilän vertauksen sammakosta ja kiehuvasta kattilasta…

Jos sammakon laittaa kattilaan ja alkaa pikkuhiljaa nostaa kattilan veden lämpötilaa, sammakko ei reagoi lämmönnousuun mitenkään. Se on tyytyväisenä kuumenevassa kattilassa kunnes lopulta kiehuen poksahtaa. Mutta jos sammakon yrittää laittaa kiehuvaan veteen, niin sehän loikkaa siitä heti pois.

Emmehän me järjestönä halua olla se sammakko, joka vain tyytyväisenä kellii kattilassa, kykenemättä näkemään tilanteen heikkenemistä? Suomalaiset ovat tunnetusti hyviä toimimaan kriisitilanteissa, kuten pakolaistulvan tullessa Suomeen toimimme. Mutta me suomalaiset olemme hieman huonoja tekemään vaikeita päätöksiä, jos on pienikin mahdollisuus selvitä jotenkuten.

Onko meistä martoista tekemään päätöksiä aiemmin, ennen kuin on se viimeinen pakko? Toivon totisesti, että olemme täällä yhdessä kehittämässä järjestömme toimintaa kohti hyvää tulevaisuutta, toimintakykyisinä ja halukkaina miettimään asioita monelta kantilta.

Kiitos teille kaikille, että olette täällä tekemässä työtä yhteisen järjestömme eteen!