|

|

Martat neuvovat taas suositussa jouluchatissä 17.–21.12. – Katso viime vuosien suosituimmat kysymykset ja vastaukset sekä vinkit ilmastoystävälliseen jouluun

Martat ovat taas joulutunnelmissa. Martat.fi:n suositussa Kysy Martalta -chatissä Marttojen kokeneet asiantuntijat vastaavat jälleen jouluun liittyviin kysymyksiin 17.–21.12. joka arkipäivä klo 12–15. Chatissä voi kysyä jouluvalmisteluista sekä muista ruokaan ja kodinhoitoon liittyvistä asioista.

Kokosimme yhteen viime vuosien suosituimmat kysymykset ja vastaukset:

Millaisella pesuaineella pesen saunan?

Saunan pesemiseen voi käyttää yleispuhdistusainetta tai erityistä saunanpesuainetta. Vältä klooripitoisia puhdistusaineita. Kloori voi imeytyä puuhun ja sitä voi vapautua ilmaan saunaa lämmitettäessä. Saunan pesu on syytä aloittaa kastelemalla puupinnat lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Pehmeä harja tai hankauspesin sopii hyvin lauteiden pesemiseen. Harjaa puuta puiden syiden suuntaisesti. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi. Lisää vinkkejä saunan siivoukseen: www.martat.fi/sauna

Miten saan imelletyn perunalaatikon onnistumaan?

Perunalajikkeeksi valitaan jauhoinen peruna, josta saa hyvän perunasurvoksen. On kahdenlaista tapaa valmistaa survos laatikkoa varten. Perunat joko kuoritaan ennen keittämistä tai keitetään kuorineen ja kuoritaan kuumina keittämisen jälkeen. Keitinveteen ei lisätä suolaa. Perunamassan annetaan imeltyä lämpimässä paikassa. Noin neljän–viiden tunnin imellytyksen voi tehdä esimerkiksi 55–60-asteisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta yli 75°C, jolloin perunalaatikko ei imelly. Imellytyksen jälkeen perunasurvokseen lisätään loput ainekset. Jos perunamassa ei ole imeltynyt tarpeeksi, moni lisää joukkoon aavistuksen siirappia. Sen jälkeen lähes vellimäinen seos kaadetaan voideltuun vuokaan, jota ei tule täyttää yli puolivälin, jottei ruoka kiehu yli. Perunalaatikko paistetaan vielä 150–175-asteisessa uunissa pari tuntia.

Tarkempi ohje: www.martat.fi/imelletty-perunalaatikko

Milloin graavikala kannattaa tehdä, jos haluan tarjota sitä jouluaattona?

Graavikalan voi tehdä ainakin kahdella eri tapaa. Perinteisesti tehtynä tuore kala ehtii suolautumaan, kun sen tekee tarjoilua edeltävänä päivänä. Toinen tapa graavata kala on pakastaa se suolaamisen jälkeen välittömästi. Tämän voi tehdä jo pari kuukautta ennen joulua. Kala tulee pakata hyvin, jottei kalan haju tartu muihin elintarvikkeisiin pakastimessa. Kääri kala ensin voipaperiin, sitten muovipussiin ja sulje pussi tiiviisti. Ota kala tarjoilua edeltävänä päivänä jääkaappiin sulamaan. Kun tarjoat graavikalan, raaputa pinnalta maustekerros pois. Leikkaa ohuita viipaleita poikittain ja viistoon kalan ollessa vielä kohmeessa, jolloin saat ohuita viipaleita ja leikkaaminen on helpompaa. Tarkempi ohje: www.martat.fi/graavilohi

Kuinka kauan kypsä joulukinkku säilyy?

Kypsän joulukinkun säilyvyys jääkaapissa on noin viikko. Kinkku olisi hyvä syödä vuodenvaihteeseen mennessä. Kinkku säilyy parhaiten, kun tarjolle leikataan vain sen verran viipaleita, mitä arvioidaan ruokailussa kuluvan. Koko kinkkua ei kannata nostaa pöytään. Lämpötilojen vaihtelu heikentää säilyvyyttä. Kinkku säilyy parhaiten 0–6 asteen lämpötilassa. Jos kinkkua säilytetään ulkona, se on suojattava huolellisesti. Kiinnitä huomiota lämpötilaan: kinkku ei saa olla liian lämpimässä eikä päästä jäätymään.

Jo joulukinkkua hankittaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisen kinkun ostaa. Lisää joulukinkusta www.martat.fi/joulukinkku ja video kinkun paistamisesta www.martat.fi/joulu

Miten saan puhtaaksi kylpyhuoneen kaakelit ja saumat?

Siivous aloitetaan kastelemalla pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä, jolloin puhdistusaineet eivät haurastuta sauma-aineita. Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella (pH alle 6). Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia. Rasvalikaan tehoaa taas paremmin emäksiset aineet (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen käsittelyn ja sitten emäksisen aineen. Puhdistamiseen voi kokeilla Universal Stone -nimistä yleispuhdistusainetta. Saumojen puhdistamiseen on olemassa myös oma saumaharja. Tärkeää on huuhdella puhdistuksen jälkeen kaakelit ja saumat hyvin. Kuivaamalla pinnat suihkun jälkeen pysyvät kaakelit ja saumat puhtaana pidempään. Lisää kylpyhuoneen puhdistuksesta ja video-ohjeet: www.martat.fi/wc-puhtaaksi, www.martat.fi/kylpyhuoneen-puhdistus ja www.martat.fi/saunan-pesu

Minulla on hyvä taatelikakkuohje. Miten saan siitä gluteenittoman?

Taatelikakku onnistuu hyvin gluteenittomana. Gluteenitonta jauhoseosta käytetään yleensä sama määrä kuin vehnäjauhoja. Osan gluteenittomasta jauhoseoksesta voi korvata esimerkiksi tattarijauholla (esim. ½–1 dl). Voidellun kakkuvuoan jauhottamiseen sopii esimerkiksi gluteeniton jauhoseos, gluteeniton korppujauhe, pähkinärouhe- ja mantelirouhe. Marttojen sivuilta muita gluteenittomia leivonnaisia: www.bit.ly/martat-gluteeniton-leivonta

Saako suklaarasian alimmasta kerroksesta syödä, vaikka ylempi kerros ei ole vielä tyhjä?

Ei saa.

Martat opastavat tänä vuonna ilmastoystävälliseen jouluun

Jos joulu aiheuttaa ilmastoahdistusta, kannattaa muistaa, että rakkaasta juhlasta selviää kyllä vähemmälläkin. Joululahjoja kannattaa hankkia harkiten. Aineeton lahja voikin olla se kaikkein parhain. Kokosimme tänä vuonna joulusivuillemme vinkit ilmastoystävälliseen jouluun: www.martat.fi/ilmastoystavallinen-joulu.

Myös perinteinen neuvontapuhelin palvelee

Jos haluat esittää kysymyksesi mieluiten puhelimitse, voit soittaa 17.–18.12. Marttojen neuvontapuhelimeen (ppm). Neuvontapuhelin palvelee chatin rinnalla numerossa 050 430 6520 klo 12–15.

Lisätietoja

  • Arja Hopsu-Neuvonen, kehittämispäällikkö, arja.hopsu-neuvonen@martat.fi, 050 511 8116
  • Joonas Jylhä, viestintäkoordinaattori, joonas.jylha@martat.fi, 050 331 2978