|

|

Marttaliitto kannustaa tukemaan ukrainalaisia rahalahjoituksin – Näin voit auttaa

Marttaliittoon ja -piireihin on tullut viime päivinä kyselyitä siitä, miten martat ja marttayhdistykset voisivat auttaa ukrainalaisia.

Juuri nyt rahalahjoitus on paras tapa auttaa

Avustusjärjestöjen mukaan juuri nyt rahalahjoitus on kaikkein toimivin tapa auttaa ukrainalaisia. Monet suomalaiset ovatkin lahjoittaneet muutaman päivän aikana ahkerasti hätäapukeräyksiin.

Suomalaisten kannattaa ohjata apu tunnetulle toimijalle ja erityisesti sellaisille järjestöille, jotka ovat jo Ukrainassa tai sen välittömässä läheisyydessä paikan päällä. Esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tarvitsee nyt tukea (siirryt linkistä toiseen palveluun), jotta he voivat auttaa pakolaisia.

Esimerkiksi näin teet lahjoituksen

Suomen Unicef auttaa Ukrainassa lapsia ja heidän perheitään. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivujen kautta tai lähettämällä tekstiviestin UKRAINA numeroon 16110. Viestin hinta on 20 euroa. Lisätietoja www.unicef.fi.

Suomen Punainen Risti toimittaa konfliktista kärsiville vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita. Se auttaa myös kadonneiden etsinnässä. Järjestölle voi tehdä haluamansa lahjoituksen verkkosivun kautta tai lähettämällä tekstiviestin SPR20 numeroon 16499. Viestin hinta on 20 euroa. Lisätietoja www.punainenristi.fi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women antaa Ukrainassa apua kriisin kohdanneille naisille sekä heidän perheilleen ja edistää naisten tasa-arvoista osallistumista rauhanprosesseihin. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivuilla tai lähettämällä tekstiviestin UNW20 numeroon 16499. Tekstiviestin hinta on 20 euroa. Lisätietoja: www.unwomen.fi.

Kirkon ulkomaanapu toimittaa konfliktista kärsiville ihmisille ruokaa, lämmikkeitä ja perusapua. Järjestölle voi tehdä lahjoituksen verkkosivujen kautta tai lähettämällä tekstiviestin APU20 numeroon 16499. Viestin hinta on 20 euroa. www.kirkonulkomaanapu.fi.

Mitä Marttaliitto tekee?

Marttaliitto otti viime viikolla vahvasti kantaa sen puolesta, että Venäjä lopettaisi sotilaalliset toimet Ukrainassa välittömästi. Jokainen voi ottaa kantaa rauhan puolesta esimerkiksi omilla sosiaalisen median kanavilla tai osallistumalla rauhanomaisiin mielenosoituksiin.

– Nopeasti muuttunut tilanne Ukrainassa koettelee meidän kaikkien henkisiä voimavaroja. Tilanne tulee iholle, kun kriisi on niin lähellä. Varautumisessa on yhtä lailla kyse henkisten taitojen vahvistamisesta. Tätä voi tehdä arjessa omien läheisten kanssa, sanoo Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä.

– Toiminnan ihmisinä monet martat haluavat nyt auttaa. Tärkeintä juuri nyt on pitää läheisistä ja itsestä huolta, huolehtia turvallisesta arjesta ja pitää yllä toiveikkuuden ja turvallisuuden tunnetta. On myös mahdollista, että marttoja tarvitaan vapaaehtoistehtäviin myöhemmin mahdollisten pakolaisten tullessa, Marttaliiton kansalaistoiminnan ja viestinnän johtaja Reija Salovaara jatkaa.

Neuvontajärjestönä Marttaliitto seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä, tekee varautumiseen liittyvää neuvontaa ja yhteistyötä sekä ohjeistaa tarpeen tullen marttapiirejä ja -yhdistyksiä. Pidämme aktiivisesti yhteyttä muihin organisaatioihin ja erityisesti avustusjärjestöihin, ja valmistaudumme osaltamme tukemaan heitä ja auttamaan Suomeen tulevia pakolaisia.

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski totesi Ylelle 28.2., että koordinoimattoman materiaalisen avun antaminen voi juuri nyt jopa hankaloittaa avun tarjoamista.

– Ymmärrän, että ihmiset haluaisivat antaa materiaalia, jota heillä on saatavilla, mutta se ei välttämättä ole tarpeellista. Sitä on myös vaikea toimittaa paikan päälle, jos ei ole väylää valmiina. Sen lisäksi jakelu ja varastointi vievät paljon resursseja, Saarikoski toteaa Ylen haastattelussa.

Lisätietoja