Marttojen teemavuodet 2025–2026 nostavat vastuullisen ruoan keskiöön
Marttojen teemavuodet 2025 ja 2026 omistetaan ruoalle ja sen merkitykselle arjessa ja yhteiskunnassa. Kahden vuoden ajan keskitymme ruokavalintoihin, jotka edistävät sekä terveyttämme että maapallon hyvinvointia, ja juhlistamme ruoan yhdistävää voimaa.
Muutos lautasella -teemavuosina Martat kannustaa pieniin mutta vaikuttaviin tekoihin. Tavoitteena on lisätä kasviperäisten elintarvikkeiden osuutta ruokavaliossa, vähentää ruoasta syntyvää hävikkiä sekä huomioida vastuulliset valinnat.
– Valinnoillamme voimme myös vaikuttaa siihen, millaista tulevaisuutta rakennamme lapsillemme, huomauttaa johtava asiantuntija Marjo Rantapusa Marttaliitosta.
Teemavuosiin liittyy vahvasti myös yhdessä syömisen tuoma ilo.
– Haluamme korostaa yhteisen ruokailun ja ruokamuistojen merkitystä! Marttojen vuoden aikana järjestämät tapahtumat ja kampanjat, kuten Papubileet ja Kaalivallankumous, tarjoavat mahdollisuuksia jakaa ruokailon hetkiä yhdessä perheen, ystävien ja yhdistystoimijoiden kanssa, jatkaa Rantapusa.
Terveelliset ja kestävät valinnat Marttojen sydämessä
Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvonta pohjautuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin ja kestäviin valintoihin. Ruokailutottumuksia muuttamalla voimme vaikuttaa kansanterveyteen ja yksittäisten ihmisten hyvinvointiin sekä pienentää ruoantuotannon ympäristövaikutuksia.
– Marttojen neuvonta pohjautuu kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Uudet suositukset julkaistiin viime vuoden lopulla, ja nyt on oiva aika laittaa teoria käytäntöön. Järjestönä olemme mukana neuvomassa, kuinka ravitsemussuositukset otetaan osaksi arkista ruokailua, kertoo Marjo Rantapusa.
Keskeinen osa Marttojen ruoka- ja ravitsemusneuvontaa on neuvoa ja opettaa ruoanvalmistukseen liittyviä taitoja. Marttojen Muutos lautasella -teemavuosien ohjelma tarjoaa vinkkejä, joiden avulla terveelliset ja kestävät valinnat voidaan tuoda osaksi jokaisen arkea. Martat järjestävät ruokakursseja ja teemaviikkoja ympäri Suomen. Lue lisää täältä: Muutos lautasella.
Lisätietoja:
Marjo Rantapusa, 050 441 2930, marjo.rantapusa@martat.fi
Johtava asiantuntija, ruoka ja ravitsemus, Marttaliitto