Osallistu Twitter-keskusteluun kohtuullisesta kulutuksesta ja hiilijalanjäljestä
Kohtuullisesta kulutuksesta ja hiilijalanjäljestä keskustellaan Marttaliiton ja Takuusäätiön järjestämässä Twitter-chatissa perjantaina 23.10. klo 13–14. Osallistu keskusteluun aihetunnisteella #kohtuukulutus.
- Keskustelun pohjana ovat Marttaliiton ja Takuusäätiön tuottamat infograafit kohtuullisesta kulutuksesta ja elämisen hiilijalanjäljestä. Voit tutustua niihin osoitteessa www.martat.fi/elamisen-hiilijalanjalki
- Chatin teemoja pohjustavia blogikirjoituksia julkaistaan lokakuun aikana Marttojen Kestävä arki -blogissa.
Näin osallistut chattiin
- Marttaliitto twiittaa keskustelun kysymykset yksi kerrallaan tililtä @Marttaliitto.
- Alta löytyvät kysymykset toimivat keskustelun runkona. Voit valmistautua chattiin etukäteen esimerkiksi hahmottelemalla vastauksiasi valmiiksi.
- Twiittaa vastauksesi omalta tililtäsi näin: Liitä twiitin alkuun, mihin kysymykseen tai ketjuun haluat kommentoida, esimerkiksi V1. K = kysymys, V = vastaus
- Lisää twiittisi loppuun aihetunniste #kohtuukulutus
- Twiittaa vastaus kerrallaan, kun @Marttaliitto on twiitannut kysymyksen.
- Kommentoi vapaasti muiden twiittejä.
Keskustelua käydään seuraavien kysymysten avulla
- K1 Kohtuullisen kulutuksen viitebudjettien perusteella lasketut hiilijalanjäljet ovat selkeästi
pienempiä kuin ns. keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Mistä tämä kertoo? - K2 Mitä keinoja tulisi ottaa käyttöön kulutuksen kohtuullistamiseksi?
- K3 Ylimmän tulodesiilin hiilijalanjälki on melkein kolme kertaa suurempi kuin alimman. Eniten eroa on liikenteen ja erilaisten tavaroiden ja palvelujen kulutuksen päästöissä. Miten tätä tietoa voidaan hyödyntää reilussa siirtymässä hiilineutraalisuuteen?
- K4 Yksilön valintojen ohella on muutettava yhteiskunnan rakenteita ja esimerkiksi yritysten toimintaa vähähiilisemmäksi. Mitä keinoja kuluttajalla on vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin tai yritysten toimintaan?
- K5 Elämme maailmassa, jossa mm. mainonta ja sosiaalinen paine ajaa monet meistä kuluttamaan yli varojemme ja maapallon kantokyvyn. Millainen rooli yrityksillä ja yritysvastuulla voisi olla kohtuullisemman kulutuksen edistämisessä?
Tervetuloa keskustelemaan!