100 yötä jouluun
Keskiviikkona 15.9. on tasan 100 yötä jouluun. Se on sekä lyhyt että pitkä aika. Syksy on juuri nyt parhaimmillaan, ja talvi tuntuu vielä etäiseltä. Usein käy kuitenkin niin, että havahdumme joulukuussa syksyn hujahtaneen ohi ja joulun olevan jo ovella.
Joulu on monelle perheelle vuoden suurin taloudellinen panostus. Jouluun voi liittyä iloisen odotuksen lisäksi myös huolta ja stressiä, varsinkin jos tulot ovat tiukassa. Yksi keino paineiden vähentämiseen on aloittaa jouluun varautuminen ajoissa – vaikkapa juuri nyt, kun jouluun on vielä 100 yötä.
Tapoja on monia: Jos laitat joka päivä euron sivuun jouluruokia varten, on sinulla aaton aattona kasassa 99 euroa. Sillä summalla valmistaa hyvän jouluaterian. Joillakin on erillinen joulusäästötili, minne siirretään joulun hankintoihin varattu summa joka kuukausi. Toiset hankkivat joululahjoja pitkin vuotta, jotta menot jakaantuvat tasaisesti. Monet sopivat, että pakettien sijaan annetaan aikaa ja yhteistä tekemistä tai vaikkapa lastenhoitoapua.
Jouluun valmistautumista keventää ajatus kohtuullisuudesta. Joulun ei tarvitse olla se yltäkylläinen kulutusjuhla, jollaista markkinat alkavat meille pian kaupata. Hyvän joulun aineksia ovat esimerkiksi rauhoittuminen ja kiireettömyys. Joulu syntyy tunnelmasta, tuoksuista, musiikista, valoista – niistä pienistä asioista, joilla juhla erottuu arjesta ja jotka itse kullekin ovat tärkeitä.
Kirjoitus on julkaistu tiivistettynä 15.9.2021 Helsingin Sanomien mielipideosastolla, otsikolla Jouluun valmistautuminen jo nyt voi vähentää taloudellisia paineita. Linkki: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000008263274.html
Vinkkejä kestävään ja kohtuullisempaan joulunviettoon:
- Sovi lähipiirin kanssa joululahjoista. Hankitaanko paketteja vain lapsille, suositaanko itsetehtyä ja käytettyä, annetaanko tavaran sijaan elämyksiä tai palveluksia?
- Joulukoristeita voi vaihdella sukulaisten ja ystävien kanssa – uusi ilme ilman uuden hankintaa! Järjestä koristevaihtajaiset, kuten vaatevaihtajaisiakin järjestetään.
- Luo tunnelmaa koristeiden sijaa musiikilla!
- Mieti, mikä joulussa on sinulle tärkeintä. Päätä panosta tärkeimpiin ja jätä muu vähemmälle.
- Mitä kaikkea joulupöytään? Joulupöytä usein ylitsepursuaa ruokia ja hävikkiäkin syntyy. Panosta muutamiin suosikki ruokiin ja luo juhlantuntu kattauksella.
- Kuusen voi korvata havuilla maljakossa. Ripusta koristeeksi muutama kuusenkoriste.
- Kohtuullisen joulun kääntöpuoli: Kun turhat hankinnat jättää pois, jää joulutunnelmasta nauttimiselle enemmän aikaa.
Miten sinä vietät kestävämmän ja kohtuullisemman joulun? Mikä joulussa on tärkeintä?