Suunnittelua seuraavalle vuodelle sekä leikkaamaton alue nurmikolla (Vaihe II)
Tänä kesänä Noljakan pihaa verheytettiin ja tehtiin viihtyisämmäksi, istutettiin yksivuotisia hyötykasveja viljelylaatikkoon, ne suojasivat myös auringolta. Paikaksi valikoitui terassin etupuoli, joka paikkana on aurinkoinen sekä helppo hoitaa lähellä, katsella sekä korjata satoa. Kasvualustaan lisättiin Biolanin Puutarhan sammalmultaa ja lannoitus tehtiin luomulannoitukseenkin soveltuvalla Kasvimaalannoitteella. Laatikkoihin istutettiin mm. maissia, kurkkua, tomaattia, yrttejä. Kasvit toivat seurattavaa niin oleskelualueelle kuin vehreyttä pihalle. Jos viljelylaatikot jäisivät edelleen paikalleen seuraavana kesänä, hyötykasvien paikkoja kannattaa vaihdella, viljelylaatikoissakin pystyy pienimuotoisesti toteuttamaan vuoroviljelyä.
Seuraavalle kesälle on suunnitelmissa pergolan rakentamisen jälkeen tehdä istutus monivuotisista kasveista. Ryhmä sijoittuisi pitkänomaisesti pergola-aitausta reunustaen. Pergola rakennelma tuo terassille viihtyisyyttä ”rajaamalla” sitä sekä se tuo myös kaivattua auringon sekä näkösuojaa. Lisäksi kun pergolaa pitkin ohjataan säleikkövilliviini kasvamaan, niin sillä saadaan myös ”punaista-ruskaväriä” syksyyn. Lisäksi ulkoreunaan istutettaisiin olevan omenapuun kaveriksi valkokukkainen pihasyreeni pikkupuuksi tuomaan korkeutta. Pikkupuiden alle ja väliin istutettaisiin yhtenäinen kasvusto kookkaita perennoja ja matalampia perennoja esim. loppukesän kukkijoita esim. punahattu sekä alkukesästä kukkiva siperiankurjenmiekka, matalammaksi auringon puolen reunuskasvina voi olla jo pihalla oleva sammalleimua. Tarvittaessa perennoja asemasta tai lisänä voi myös istuttaa pensasryhmä vehreyden ja runsauden lisäämiseksi.
Nurmikkoalueella oli alkukesällä talvi tehnyt tuhojaan, jossa orvokit olivat kasvaneet luonnostaan. Tällaisia kohtia on mahdollista jättää myös saarekkeiksi nurmikon keskelle tai reuna-alueille, josta nurmikkoa ei leikata. Laikku voidaan niittää alas noin pari kertaa kesässä ja niittojäte leikata pois. Näin on mahdollista saada myös nurmikolle monipuolisempaa kasvustoa.
Maarit Sallinen-Uusoksa
Kirjoittaja on Pohjois-Karjalan Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija
Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.