Anna itsellesi ja läheisillesi kestävämpi joulu
Miltäpä kuulostaisi, jos tutun joululaulun sanat kuuluisivatkin ”Vain kestävää joulua”?
Kulutustottumusten vaikutus yksilön hiilijalanjälkeen on asia, johon yhä useammat kuluttajat ja kotitaloudet kiinnittävät huomiota arjen valinnoissaan. Kotitalouksista syntyvät päästöt aiheuttavatkin valtaosan Suomen kokonaispäästöistä. Vaikka tämä on asia, joka on hiipinyt monien kotitalouksien mieliin ja sitä kautta arjen tekoihin, on joulu usein sellaista aikaa, jolloin kestävät kulutustottumukset lakaistaan maton alle.
Joulusta on vuosien saatossa tullut kuluttamisen kulta-aikaa. Lahjaostoksilla paketteihin päätyy paljon sellaista tavaraa, jota lahjan vastaanottaja ei välttämättä tarvitse ja joka ennen pitkää päätyy roskakoriin. Lisäksi jouluna on usein tapana valmistaa ruokaa ylenpalttisesti, jolloin syntyy huomattava määrä ruokahävikkiä. Joulun ympäristökuormaa kasvattaa myös esimerkiksi pakkausjätteet sekä kertakäyttöiset joulukoristeet. Kestävämmän joulun rakentaminen ei kuitenkaan tarkoita, että edellä mainituista asioista tulisi kokonaan luopua. Martat uskovat, että on olemassa monia keinoja, joilla joulun perinteitä voi noudattaa ympäristöä hellivämmällä tavalla.
Joulun ehdottomasti suurin ympäristöä kuormittava tekijä on lahjat. Mitäpä jos tänä vuonna antaisitkin materian sijasta lahjan vastaanottajalle jotain aineetonta? Tai ostaisitkin lahjansaajan toivoman tavaran esimerkiksi kirpputorilta tai valmistaisit sen itse? Lahjojen antaminen voi olla samanaikaisesti ekologista ja luovaa. Aineeton lahja voi olla esimerkiksi luonnonystävälle luontoretki lähellä sijaitsevaan kansallispuistoon tai kulttuurinystävälle museokortti. Jos haluat antaa jotain aineellista, on hyvä varmistaa, että lahjan saaja oikeasti tarvitsee sitä. Tällöin todennäköisyys sille, että lahja päätyy jätteeksi kuormittamaan luontoa, on huomattavasti pienempi.
Tarpeettoman tavaran lisäksi toinen merkittävä osuus joulun ympäristökuormasta syntyy jouluruuista. Jouluun kuuluu nautiskelu ja joulupöytä perinteisesti notkuukin täynnä jos jonkinmoista herkkua. Jouluruokien suunnittelussa on monta kohtaa, joissa voi tehdä valintoja kohti kestävämpää joulua. Miltä kuulostaisi, jos tänä vuonna panostaisit vihreämpään jouluun esimerkiksi tekemällä perinteisestä joulukinkusta kasvisversion? Joulun perinneruuista ei kestävyyden nimissä tarvitse kokonaan luopua, kun ne voivat saada uuden, ympäristölle ystävällisemmän, muodon kasvis- ja kalaruokien myötä. Toinen kestävämpään jouluruokailuun vaikuttava tekijä on ruokahävikin minimoiminen. Jouluna ruokaa on tapana valmistaa huomattavasti enemmän, kuin sitä lopulta syödään. Joulun ruokahävikkiä ehkäisetkin tehokkaimmin valmistamalla ruokaa vain sen verran, kuin sitä tarvitaan. Lisäksi ruokahävikin minimoimiseksi voit loihtia joulun ylijäämäruuista uusia makuaistia hemmottelevia herkkuja sen sijaan, että heittäisit ne roskiin.
Kun edellä mainitut lahja- ja ruokavalinnat yhdistää vielä esimerkiksi ympäristöystävällisimpiin itsetehtyihin ja monikäyttöisiin joulukoristeisiin, niin tadaa! – olet luonut itsellesi ja läheisillesi kestävämmän joulun! Joulun vietto ja sen perinteet eivät kestävämpien valintojen myötä katoa, vaan ne mukautuvat sekä meidän ihmisten että ympäristön tarpeiden mukaisesti. Niiden avulla varmistamme, että niin me, kuin tulevatkin sukupolvet, saamme viettää tätä vuoden ihaninta aikaa tulevaisuudessakin.
Salla Kinnunen
Kotitalousneuvonnan korkeakouluharjoittelija