| |

Annukka Pakarinen: Yhdessä pääsemme biojätteillä pitkälle

Annukka Pakarinen

Iloinen viikonloppu on ohi, mutta ystävien kestitsemisen varjopuoli, täysi biojäteastia, odottaa yhä tyhjentäjäänsä tiskipöydän kulmalla. Olisipa kierrättäminen helpompaa!

Omakotitaloista biojätteet matkaavat usein sekajätteiden seassa polttolaitoksiin tuottamaan sähköä ja lämpöä. Taloyhtiöiden biojäteastioista raaka-aine viedään yhä useammin laitoksille, joissa tuotetaan liikennepolttoaineeksikin soveltuvaa biokaasua tai bioetanolia. Energiahyödyn lisäksi prosessissa hajoamaton, mineraaleja sisältävä aines soveltuu lannoitteeksi ja maanparannusaineeksi.

Tiedän tuottavani n. 65 kg biojätettä vuodessa. Tästä määrästä tuotetulla biokaasulla ajelisin autollani noin 100 km. Biojätteiden keräämisen ja hyödyntämisen voima syntyy pienistä puroista. Sadan asukkaan kerrostalon biojätteillä reissaa jo reilut kahdeksan kertaa Helsingistä Utsjoelle. Typen osalta vastaava laskelma osoittaa, että biojätteeni sisältämä typpi riittäisi kasvattamaan yli 200 kg perunaa.

Sitkeästi jatkan biojätteiden keräämistä, haluan osaltani rakentaa kestävää arkea. Arkiviikolla kolmihenkisen perheen biojätemäärä kuitenkin laskee huomattavasti ja vajaata astiaa ei viitsi lähteä tyhjentämään. Jo muutamassa päivässä paljastuu keräämisen ikävä puoli: pilaantuminen ja sen aiheuttamat hajuhaitat. Kerääminen voi tulevaisuudessa olla mukavampaa, sillä pilaantumista voidaan hidastaa ja biojätteen hajoamista vähentää. Ratkaisua tähän ollaan jo rakentamassa, sillä hapen poistoon perustuva Ekokamu tekee kierrätyksestä siistiä ja helppoa. Lue lisää www.ekokamu.com

Annukka Pakarinen

Kirjoittaja on Hämeen ammattikorkeakoulu HAMKin bio- ja elintarviketekniikan tutkijayliopettaja sekä Ekokamu Oy:n perustajaosakas ja konseptin kehittäjä.


Lisätietoja