Arjen taitojen äärellä
Espoon Vamoksessa ovikello soi ja Martta pyyhältää ruokakassien kanssa sisään. Alkamassa on ryhmäkerta, missä valmistetaan nuorten kanssa yhdessä erilaisia terveellisiä välipaloja. Ennen keittiöön siirtymistä käydään fiiliskierros ja sukelletaan ruokaympyrän saloihin. Keittiössä käy vilkas keskustelu välipalaresepteistä ja työnjaosta. On tekemisen meininki. Yhteinen ruokailuhetki ryhmäkerran päätteeksi kokoaa porukan saman pöydän ääreen – yhdessä arki maistuu paremmalta.
” Ollaan valmistettu tosi monipuolisesti aterioita, joita itsellä ei ole tullut mieleen valmistaa. Kiva kun voi syödä monipuolisemmin” -nuori
“Martta-kerrat on luoneet ryhmähenkeä, kun on päässyt yhdessä puuhailemaan 😊 “ -nuori
Vamoksella ja Martoilla on pitkä yhdessä tekemisen historia, jota ohjaa yhteinen tavoite tukea nuorten toimijuutta. On havaittu, että arjen taitoja harjoitellessa vahvistuu myös nuoren itseluottamus ja oman elämän hallinnan tunne. Kun nuori huomaa osaavansa lukea reseptiä ja saavansa aikaan herkullisen aterian, suoristuu samalla myös ryhti ja suu piirtyy hymyyn. Hän onnistui.
Pienten onnistumisien kautta nuori vahvistuu pala palalta, hyvät kokemukset kantavat huonojenkin hetkien ylitse. Marttojen avulla nuoret pääsevät tutustumaan ruuanlaittoon, siivoukseen ja oman talouden suunnitteluun ilman häpeän tunnetta tai epäonnistumisen pelkoa.
“ En ollut itse tehnyt, enkä maistanut mitään soijarouheesta ja nyt sitä löytyy myös omasta keittiöstä ” -nuori
Nuorilla on paljon tärkeitä taitoja, joita he eivät ehkä itse ole osanneet ottaa käyttöön tai huomanneet niiden arvoa. Martan kannustava lause, joka tekee nuoren osaamisen näkyväksi, saattaa kantaa vielä vuosienkin jälkeen – vaikka silloin, kun tulee putsattua se keittiön uuni tai kengät Marttojen opeilla.
“En tiennyt, että tennaritkin voi putsata ihan uuden näköisiksi” -nuori
Vamoksen valmennuksessa nuorella on mahdollisuus rakentaa ja vahvistaa elämänsä perustuksia. Elämän vastatuulissa saattaa unohtua arjen sujumisen tärkeys. Ratkaisut isompiinkin ongelmiin löytyvät yllättävän usein perusarjen kuntoon laittamisesta. Arjen taidoilla on myös paljon yhteistä työelämässä vaadittavien taitojen kanssa. Tukevien perustusten päälle syntyy nuorennäköisiä koulutus- ja työelämäpolkuja.
Mikä parasta, Vamoksen ja Marttojen yhteistyö jatkuu myös poikkeusoloissa: Nyt Martta ei ilmestykään ruokakassien kanssa ovelle, vaan tuttu ääni saattelee nuoret Discordissa etävalmennuksen avulla niin ekosiivouksen, kuin oman talouden äärelle. Miten hienoa, että yhdessä tekeminen ja oppiminen onnistuu mainiosti myös etänä!
Mikä on Vamos? Suomessa on noin 60 000 nuorta, jotka ovat riskissä syrjäytyä. Diakonissalaitoksen Vamos on kiinnostunut niistä 20 000 nuoresta, jotka elävät kaikkein haavoittuvimmassa elämäntilanteissa. Vamos tukee 16–29-vuotiaita nuoria kohti koulu- ja työelämää. Vamoksesta nuori saa oman työntekijän, tukea sekä arjen perusasioihin että tulevaisuuden suunnitteluun. Toiminta on nuorelle vapaaehtoista ja maksutonta. Diakonissalaitoksen Vamos toimii Espoon lisäksi kahdeksalla paikkakunnalla. Yli 12 vuotta toimineessa Vamoksesta on saanut apua yli 12 000 nuorta. Vuonna 2019 palveluissa käyneistä nuorista 87 % koki elämänsä muuttuneen parempaan ja 56 % palvelun päättäneistä eteni työ- tai koulutuspolulle. https://www.hdl.fi/vamos/
Tekstin kirjoitti Heidi Turunen, Valmentaja, Vamos Espoo