Fiilisvihreä suunnannäyttäjä vai seuraileva suunnanetsijä? – Mitä kulutustottumuksesi kertovat sinusta
Kesälomalla omalle rahankäytölle sallii helposti enemmän väljyyttä kuin muina aikoina vuodesta. Suurimman siivun suomalaisten kesälomabudjetista lohkaisevat matkailu sekä erilaiset juhlat ja tapahtumat. Huomaamatta rahaa kuluu enemmän kuin muina kuukausina, eikä sitä välttämättä tule huomioitua omassa budjetissa. Syksyn kynnyksellä onkin hyvä ottaa hetki aikaa ja pohtia omia kulutustottumuksiaan. Kuluttajuus on yhteiskunnassamme yhä suuremmassa roolissa ja se kytkeytyy suoraan taloudelliseen käyttäytymiseen. Sitra on tutkinut suomalaisten kuluttamista ja julkaissut seitsemän erilaista motivaatioprofiilia pohjautuen kulutuskäyttäytymiseemme.
Taloustaitohanke sekä Takuusäätiön ja Marttaliiton Rahat riittää -hanke ovat yhdessä kehittäneet nettitestin, joka pohjautuu Sitran motivaatioprofiileihin. Suurin osa suomalaisista tuntee yhteenkuuluvuutta ’Perinteisen tolkunäänen’ kanssa. Muita profiileja ovat muun muassa Seuraileva suunnanetsijä, Intohimoinen shoppailija ja Mukavuudenhaluinen nautiskelija. Motivaatioprofiileissa pohditaan kuluttamista ohjaavien arvojen ja motivaatiotekijöiden lisäksi myös kunkin kuluttajaryhmän fiksuja valintoja kestävän kehityksen näkökulmasta.
Näyttelijä, poliitikko ja sijoitusbloggari Jasmin Hamid kertoo olevansa testin perusteella Fiilisvihreä suunnannäyttäjä. Vihreiden kaupunginvaltuutetulle tulos ei liene yllätys. ”Fiilisvihreä suunnannäyttäjä arvostaa ja painottaa valinnoissaan ekologisuuden lisäksi laatua, vertailee vaihtoehtoja ja valikoi käyttämänsä tuotemerkit huolella. Hän haluaa tuntea toimivansa oikein (esimerkiksi välttää halpatuotettuja vaatteita ja tavaroita), mikä usein ohjaa kulutusta kohti laadukkaampia ja kestävämpiä valintoja.” Vastuullisuus onkin yksi muun muassa rahaa ja vanhemmuutta käsittelevän blogin avainsanoista.
Malli, juontaja ja bloggari Lola Odusoga tunnustautuu Arjen selviytyjäksi. Hän kertoo olevansa tunnetusti tarkan markan mimmi, joka ei kuluta ylimääräiseen. Hän tekee aina harkittuja valintoja ja tinkii monista muille itsestään selvistä kuluista. Elämänlaatu ei nuukailusta kuitenkaan kärsi, vaan Lola pyrkii nauttimaan elämästä täysillä: säästämällä toisesta saa enemmän käytettäväksi johonkin toiseen intohimoon. ”Arjen selviytyjän fiksu kuluttaminen kumpuaakin kuluttamisen niukkuudesta: hän ei osta mitään spontaanisti tai puhtaasta nautinnosta, vaan jos jotakin välttämättä täytyy ostaa, niin tarve sanelee.”
Mimmit sijoittaa -blogin Pia-Maria Nickström on Neuvokas arkivihreä. Ekologiset ja eettiset arvot ovat Neuvokkaalle arkivihreälle tärkeitä, ja vastuullisesta sijoittamisesta puhutaankin muun muassa Mimmit sijoittaa podcastissa. Omaa kuluttajuuttaan, mielihalujen ja tarpeiden suhdetta Pia-Maria pohtii podcastin lisäksi myös veronpalautuksia käsittelevässä blogikirjoituksessaan. ”Neuvokas arkivihreä on kuluttajana hyvin harkitseva ja tarkkaavainen: käytäntö määrää ja ostaa vain tarpeeseen. Neuvokas arkivihreä tietää mitä haluaa, eivätkä muiden teot tai muut ulkoiset ärsykkeet liioin vaikuta ostopäätökseen.”
Kuluttajuus kytkeytyy oman talouden lisäksi myös vahvasti maailman tilaan. Keskustelu ilmastonmuutoksesta käy edelleen kuumana, ja moni pohtii, mitä asialle voisi itse tehdä. Läpileikkaus omiin kulutustottumuksiin on yksi helpoimmista asioista, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä. Ensimmäinen askel on pitää kirjaa omista menoistaan muutaman viikon ajan esimerkiksi suomalaisen Pennon avulla. Sen avulla saa jo hyvän kuvan omista kulutustottumuksistaan ja näkee, missä mennään oman talouden suhteen. Tämän jälkeen on helppo käydä läpi sitä, mihin kaikkeen oma raha oikeastaan kuluu. Käytänkö rahaa tarpeisiin vai mielihaluihin? Entä mitä ostokseni kertovat minusta kuluttajana?
Kulutuskeskustelussa on hyvä muistaa se, ettei kaikilla ole varaa maksaa ekstraa eettisesti ja ekologisesti tuotetusta tuotteesta, vaan monella pienituloisella hinta on ratkaisevin tekijä hankintoja tehdessä. Toisaalta niukalla kuluttamisella on myös positiivinen kääntöpuolensa – mitä vähemmän ostat, sitä vähemmän kulutat myös luonnonvaroja. Kuluttamatta jättäminen säästää siis paitsi lompakkoa myös maapalloa. Omasta taloustilanteestaan riippumatta jokainen voi kuitenkin pohtia kuluttamisen fiksuja valintoja omalta kohdaltaan – iso osa fiksuista valinnoista tuo sitä paitsi säästöjä, kuten julkisen liikenteen suosiminen, etätyön tekeminen, ruokahävikin minimointi ja lainauspalveluiden käyttäminen. Fiksulla kuluttamisella säästät rahaa – ja samalla pelastat siivun maapalloa.
Ostatko sinä fiiliksellä vai tarpeeseen? Tee testi Takuusäätiön nettisivuilla.
Eeva Piha
Projektipäällikkö, Taloustaitohanke / Diakonissalaitos