| |

Isänpäivänä kokataan koko perheelle

Tällä viikolla vietetään Miesten viikkoa, joka huipentuu sunnuntaina 14.11.2021 isänpäivään!

Martat juhlistavat isänpäivää tietysti kokkailen ja yhdessä syöden. Torstaina 11.11.2021 klo 18  facebookin Martat vinkkaa -sivun livelähetyksessä valmistetaan isänpäiväksi  kalaa suolakuoressa. Valmistus on helppoa ja lopputulos juhlava. Lisäksi livessä annetaan ideoita siihen, minkälaisia lisukkeita kalan kanssa voi tarjota. Vinkit isänpäivän lounaaseen antaa Marttojen kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen. Livelähetyksen reseptit löydät tämän jutun alta.

Livekokkailun lisäksi olemme koonneet Ruokaa koko perheelle -aineistosta isänpäivän menuun, joka kannustaa koko perhettä ihan pienimpiä myöten yhteiselle juhla-aterialle. Menusta löytyy sekä kala- että kasvisvaihtoehto. Menun ohjeiden lisäksi olemme listanneet tarvittavat raaka-aineet helpottaaksemme ostoslistan kirjoittamista. Menun ja listan löydät täältä Isänpäivän menu koko perheelle.

Kalaa suolakuoressa

1 kpl (n. 1 kg) kokonainen perattu kirjolohi, siika, kuha tai lahna
1 pieni fenkoli
1 sitruuna
hienoa suolaa
(tilliä, mustapippuria)
2 kg karkeaa merisuolaa
2 valkuaista tai 1 dl vettä

  1. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Huuhdo perattu kala ja pyyhi pinta talouspaperilla. Ripottele hienoa suolaa kalan vatsaan. Tämän tuo kalalle makua, sillä suolakuori ei mausta kalaa.
  2. Hienonna fenkoli ja viipaloi sitruuna. Täytä niillä kalan vatsa. Lisää halutessasi myös tilliä ja mustapippuria.
  3. Erottele valkuaiset ja lisää ne (tai vesi) karkean merisuolan sekaan. Levitä uunivuoan pohjalle noin kolmasosa suolasta ja aseta kala siihen päälle. Kaada loput suolasta kalan päälle ja taputtele kala kokonaan suolan alle. Jos pyrstö on kovin ohut, voit laittaa sen päälle paksumman suolakerroksen kuin muualle.
  4. Paista kalaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia/kilo. Ota kala uunista ja anna vetäytyä suolakuoren alla noin 10 minuuttia. Poista suolakuori ja tarjoa esimerkiksi juuresmuusin ja sitrussalsan kera.

Vinkki! Täytteeksi sopivat myös lehtipersilja ja lime tai tilli/timjami ja sitruuna.

Juuresmuusi

500 g jauhoisia perunoita
250 g juureksia (porkkana, lanttu, palsternakka)
1 tl suolaa
1 ½ dl maitoa
25 g margariinia
(hunajaa, muskottipähkinä, valkopippuri)

  1. Kuori ja paloittele perunat ja juurekset.
  2. Keitä juurekset kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
  3. Kaada vesi pois. Soseuta juurekset survimella tai sähkövatkaimella.
  4. Lisää suola, kuumennettu maito ja margariini. Mausta halutessasi hunajalla ja ripauksella muskottipähkinää tai valkopippuria. Tarkista maku ja nauti esimerkiksi kalan lisukkeena.

Vinkki! Saat muusista maidottoman käyttämällä keitinlientä maidon sijasta ja valitsemalla maidottoman margariinin.