Kenen vastuulla on vieraslajien torjunta?
Aika rankka kysymys, eikö?
Vieraslajeja, vieraslajihanke VieKas LIFE:a ja yleistä keskustelua aihepiiristä läheltä seuranneena tämän kesän aikana, minulle on koostunut jonkinlainen kuva näiden haitallisten vieraslajien ympärille. On ollut hyvä tutustua aiheeseen laajasti ja katsella vähän eri kanteilta. Moni näkökulma on laajentunut ja sisäistämäni tieto tarkentunut. Toki paljon on vielä näkemättä ja oppimatta, mutta olen tyytyväinen saamaani oppiin.
Mutta mites tuo vastuukysymys? Kenen vastuulla on haitallisten vieraslajien torjunta ja leviämisen ehkäisy? Minun vastaukseni kysymykseen on: meidän kaikkien. Kaikkien ei toki tarvitse lähteä kitkemään ojan penkkoja puhtaaksi jättipalsamista (mutta ajatelkaa, kuinka tehokkaasti jättipalsami saataisiin kuriin, jos kaikki lähtisivät?) vaan riittää jo se, ettei tahallaan tai tahattomasti levitä vieraan kasvin siemeniä uusiin kasvupaikkoihin. Riittää, että huolehdit oman pihan kasvijätteestä oikein ja osallistut vaikka keskusteluun aiheesta. Tapoja on niin monia. Olen edellisissä Kestävä arki -blogin teksteissäni kirjoittanut jo muutamista tavoista.
Ajattelen asiaa samalla tavalla, kun ajattelen vaikka kierrättämistä. Lajittelen pahvit ja muovit ja muut parhaani mukaan. Se riittää – teen jo jotain! Eli kun ilmoitat vieraslajihavainnon vieraslajiportaaliin tai niität komealupiinia kasvavan mökkipihasi, olet jo tehnyt mitä sinun kuuluukin tehdä.
Marttayhdistyksesi kanssa voit järjestää omat talkoot tai voit osallistua kotikuntasi järjestämiin talkoisiin. Vapaaehtoisena marttana voit olla mukana tekemässä hyviä ekotekoja lähiluonnolle. Vapaaehtoiseen VieKas LIFE marttailuun löytyy täältä hyviä vinkkejä! Kun asiaan oikein haluaa paneutua, voin myös suositella Martta-akatemiassa olevaa vieraslajit verkkokurssia. Se on laaja (8 opintopisteen) kokonaisuus, jossa oppii paljon vieraskasvilajeista ja pääsee pohtimaan aihetta kirjallisten tehtävien kautta. Kurssille pääsee luomalla tunnukset Martta-akatemiaan. Kurssi on kävijälle ilmainen.
Eli – pienikin teko on osa isompaa kokonaisuutta! Ryhdytään toimeen 😊
Salla Hyvönen
Marttaliiton puutarha- ja VieKas LIFE -vieraslajihankkeen asiantuntijaharjoittelija ja hortonomiopiskelija.