Rakasta ruokaa, syö se kaikki #ruokahävikkiminimiin
Pääsikö leipä homehtumaan? Löytyikö jääkaapin perukoilta taas pilalle menneet ruuan tähteet? Olemme kaikki varmasti yhtä mieltä siitä, että ruokahävikkiä tulisi välttää, mutta miten onnistua siinä käytännössä?
Tehdään aluksi pieni ajatusleikki leivän matkasta pellolta omaan kotiin. Leivässä käytetyn viljan viljelyyn käytetään vettä, maapinta-alaa, ravinteita sekä työtä ja vaivaa. Päästöjä syntyy niin tuotteen viljelystä, kuljetuksista, jalostamisesta kuin pakkaamisesta. Kun ruoka päätyy roskiin, kaikki nämä resurssit menevät hukkaan ja päästöt ovat syntyneet turhaan. Kyse ei ole vähäpätöisistä vaikutuksista, sillä ruoantuotanto aiheuttaa reilun viidenneksen kulutuksen ilmastovaikutuksista. Ruoantuotanto kuormittaa myös vesistöjä: Suomessa noin puolet Itämerta rehevöittävistä päästöistä syntyy ruoantuotannosta.
Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.
Maailmanlaajuisesti edelleen noin kolmasosa tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi. Tällä määrällä saisimme ruokittua noin 2 miljardia ihmistä vuosittain. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kodeissa. Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain 120–160 miljoonaa kiloa, mikä tarkoittaa noin 23 kiloa henkilöä kohden. Ruokahävikki tulee myös kalliiksi: kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa.
Meillä on siis monta hyvää syytä välttää ruokahävikkiä, mutta miten sen voi toteuttaa käytännössä? Ruokakursseillamme olemme ottaneet käyttöön monia keinoja, joilla voimme pienentää omaa osuuttamme ruokahävikistä ruokaohjeiden suunnittelusta ruoka-aineiden hankintaan ja säilyttämiseen. Täältä voit lukea tarkemmin, miten otamme tämän huomioon kurssitoiminnassamme. Kursseilla annamme myös käytännön vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen kotona. Tässä teille lukijoille myös koottuna näitä vinkkejä.
Suunnittele ja tee kauppalista
Suunnittele, mitä aiot syödä ja milloin. Tee tämän pohjalta kauppalista ja muista tarkistaa, mitä kaapeista ja pakastimesta jo löytyy. Pidä kaapit järjestyksessä ja siisteinä, niin tavarat löytyvät helpommin.
Jos käyt kaupassa vain kerran viikossa tai harvemmin, suunnittele viikon ruokalista niin, että viimeisenä valmistettaviin ruokiin tarvittavat raaka-aineet ovat hyvin säilyviä. Voit hyödyntää esim. kuivatuotteita, säilykkeitä ja juureksia. Tässä yksi esimerkkiohje.
Kokoa kotivara kohtuudella
Kokoa kotivara niistä raaka-aineista, jotka ovat hyvin säilyviä ja joita käytät muutenkin usein. Lue lisää kotivarasta.
Seuraa pakkausten päiväysmerkintöjä
Käytä aiemmin pilaantuvat ensin. Jos parasta ennen -päiväys on ehtinyt mennä, käytä aistejasi. Jos tuote näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, sitä voi vielä käyttää. Käytä herkästi pilaantuvat raaka-aineet, kuten kala- ja lihatuotteet ennen viimeistä käyttöpäivää. Lue lisää päiväysmerkinnöistä.
Säilytä ruoka-aineita oikein
Älä pidä kylmäsäilytystä vaativia ruoka-aineita turhaan huoneenlämmössä esim. koko aamiaisen aikana, vaan laita ne mitä pikimmiten takaisin jääkaappiin. Jäähdytä ylijäänyt ruoka nopeasti viileässä vesihauteessa. Pakkaa ruoka kannellisiin rasioihin tai lasipurkkeihin.
Hyödynnä tähteet
Ja muista myös käyttää ne. Jääkaappiin voi perustaa käytä nämä ensin -hyllyn, niin nopeimmin pilaantuvat raaka-aineet tulee helpommin käytettyä. Jos et ehdi syödä ruokaa, sen voi pakastaa. Älä kuitenkaan unohda niiden olemassa oloa, vaan tarkista aktiivisesti myös mitä pakastimesta löytyy. Hävikistä herkkua -sivulta löydät vinkkejä tähteiden hyödyntämiseen.
Käytä raaka-aineet kokonaan – siis oikeasti kokonaan
- Tarvitseeko juureksia, perunoita ja omenoita aina kuoria? Ei. Tässä säästyy myös aikaa. Suurin osa ravintoaineistakin on juuri kuoren alla. Erilaisista kaaleista, niin kukka-, parsa- kuin keräkaalista voi hyödyntää myös kannan ja lehdet.
- Ota käyttöön nuolija! Sillä saat kaikki purkit, kulhot ja pannut oikeasti tyhjäksi. Astioiden tiskaaminenkaan ei ole ollut koskaan näin vaivatonta!
- Huuhtele tölkeistä tomaattimurskan jämät mukaan kastikkeeseen tai keittoon. Purista jogurttipurkista kaikki jogurtti syötäväksi.
- Muokkaa ruokaohjetta niin, että saat käytettyä koko pakkauksen kerralla.
- Älä ole liian kriittinen. Vähän nahistuneet kasvikset voi käyttää keittoon ja tummuneen banaanin smoothieen. Kuivahtaneen leivän krutongeiksi tai korppujauhoiksi.
Rakasta ruokaa, syö se kaikki <3
Onko sulla mielessä jotain vinkkejä ruokahävikin välttämiseen?
Jaa vinkkisi somessa seuraavilla tägeillä:
@uudenmaan_martat #uudenmaanmartat #kestävästikeittiössä #ruokahävikkiminimiin
Lähteet:
Saa syödä! -sivusto. (viitattu 31.3.2020). Ruokahävikki Suomessa.