| |

Maukasta, edullista, vastuullista #suositaansesonkia

Sesonkikasviksia syömällä säästää niin rahaa kuin ympäristöä. Lisäksi sesonkisyöjän on helpompi koota lautaselle monipuolisesti maukkaita ja tuoreita kasviksia. Mutta mistä tietää, mitkä kasvikset ovat milloinkin sesongissa? Entä mitä Suomessa kannattaisi syödä talvella, kun ulkona ei kasva mitään?

Runsas ja maukas sato, pienemmät ympäristövaikutukset

Sesonkikasviksia viljellään kunnioittaen kasvisten luontaisia kasvukausia, jolloin ne saavat tarvitsemansa valon ja lämmön auringosta eikä niiden kasvattamiseen tarvita ylimääräistä energiaa. Sesongin aikana kasvis tuottaa runsaammin satoa, jolloin viljelymaa on tehokkaasti käytössä, sadonkorjuu on energiatehokkaampaa ja kasviksia voidaan kuljettaa isompia määriä kerralla.


Sesonkikasviksilla tai satokauden kasviksilla tarkoitetaan niin vihanneksia, hedelmiä, juureksia, mukulakasveja, marjoja, sieniä kuin villiyrttejä, jotka saavat tarvitsemansa valon ja lämmön auringosta eikä niiden kasvattamiseen tarvita ylimääräistä energiaa.


Pienemmät kasvatus- ja kuljetuskustannukset näkyvät myös kaupan hintalapussa ja lopulta säästönä sesonkisyöjän lompakossa. Sesongin aikana kasvikset ovat myös maukkaimmillaan: ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja kasvaneet oikeisiin mittoihinsa.

Lisäksi kun kasviksia kasvatetaan satokauden aikana, ne eivät välttämättä vaadi yhtä paljon lannoitteita ja torjunta-aineita kasvaakseen. Sesonkikasviksia syömällä voimme siis myös vähennetään vesistöjen rehevöitymistä ja ympäristön kemikaalikuormitusta.

Talvella ruokavalion pohjana kotimaiset varastokasvikset

Kesällä on helppoa suosia kotimaisia sesonkikasviksia, mutta entä sitten talvella? Kotimaiset varastokasvikset, erilaiset juurekset, kaalit ja peruna ovat talvikauden pelastajat, koska ne säilyvät koko talven yli. Kotimaisia kasviksia voi hyödyntää talvella myös kuivattuina, pakasteina ja muilla tavoin säilöttynä.

Suomessa on monipuolinen valikoima ihania juureksia: oletko jo kokeillut raita- tai keltajuurta?

Talvella voimme ruokavalion monipuolistamiseksi hyödyntää jonkin verran myös ulkomaisia kasviksia. Esimerkiksi monien ulkomaisten hedelmien paras sesonki on juuri talviaikaan. Ulkomaisten sesonkikasvisten runsas saatavuus mahdollistaa niiden kuljettamisen suurissa erissä laivoilla, jolloin kuljetuksista syntyvät päästöt ovat hyvin pienet.

Kotimainen kasvihuonetuotanto kehittyy

Entä, jos talvella haluaisi joskus syödä tomaatteja – kannattaisiko kauppakassiin valita Espanjassa avomaalla kasvatettuja tomaatteja vai suomalaisia kasvihuonetomaatteja? Talvella viljeltyjä kasvihuonekasviksia on aiemmin pidetty yksinä ruokasektorin suurimmista ilmastonkuormittajista, mutta onneksi kotimainen kasvihuonetuotanto on kehittänyt energiatehokkuuttaan merkittävästi, ja kehitys jatkuu edelleen. Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan kotimaisen kasvihuonetomaattien ilmastovaikutuksia on saatu laskettua jopa 61 % vuodesta 2004. Lue lisää aiheesta Kannatetaan kotimaista -blogijulkaisusta.

Luonnon sesonkiherkut

Myös erilaiset luonnonantimet, kuten marjat, sienet ja villiyrtit ovat täydellinen esimerkki sesonkikasviksista: ne kasvavat metsässä silloin, kun on niiden luontainen sesonki ilman ulkopuolista energiaa. Aivan tuota pikaa saapuu luonnonantimien paras sesonki: keväällä tulevat villiyrtit, kesällä marjat ja syksyllä sienet. Suomen parhaimman sesongin herkkuja kannattaa myös säilöä talteen talven piristykseksi.

Ruokakursseilla suosimme sesonkikasviksia

Suosimme ruokakursseillamme aina sesongissa olevia raaka-aineita ja kotimaisia varastokasviksia, kun se on kurssien teeman puitteissa mahdollista. Lisäksi opastamme kursseilla, miten ruokaohjeiden raaka-aineita voi vaihtaa riippuen sesongista. Täältä voit lukea tarkemmin, miten otamme sesonkien mukaan syömisen huomioon kurssitoiminnassamme.

Vinkkejä sesonkisyöjälle:

  • Ota sesongit huomioon jo ruokia suunnitellessa. Jos jokin reseptin raaka-aineista ei ole sesongissa, voit muokata reseptiä. Marttojen ruokaohjeet on luokiteltu vuodenaikojen mukaan, mikä helpottaa suunnittelua.
  • Ota avuksi satokausikalenteri, joka kertoo mitkä kasvikset ovat milloinkin parhaimmillaan. Mekin käytämme kalenteria paljon apuna kurssien suunnittelussa. Satokausikalenterin Instagramtililtä saa myös hyviä vinkkejä sesonkikasvisten käyttöön.
  • Myös kaupoissa tuodaan useasti esille satokauden tuotteita: satokauden kasvikset tunnistaa usein siitä, että ne ovat keskeisellä paikalla, niitä on paljon ja hinta on edullinen.
  • Hyödynnä luonnonantimia mahdollisimman paljon silloin, kun ne ovat sesongissa ja säilö talvipäivien iloksi. Säilöntävinkkejä löydät marttojen sivuilta.
  • Suosi talvella ennen kaikkea kotimaisia varastokasviksia sekä kuivattuja, pakastettuja tai muulla tavalla säilöttyjä kasviksia. Klassikkojuurekset lanttu, punajuuri, palsternakka taipuvat monipuolisesti eri ruokiin: tässä maukas ohje lanttu-kikhernecurryyn.

Lähteet:

Satokausikalenterin verkkosivut. (6.10.2015) 10 hyvää syytä suosia sesonkikasviksia. Luettu 7.4.2020.

Silvenius, F., Usva, K., Katajajajuuri, J-M & Jaakkonen, A-K (2019). Kasvihuonetuotteiden ilmastovaikutuslaskenta 2004 ja 2017 todellisten energiankulutustilastojen perusteella sekä vesijalanjälki. Helsinki: Luonnonvarakeskus. Luettu 8.4.2020.