Kestävästi kesälläkin
Tästä kesästä taitaa jäädä erilainen säämuisto kuin vuosi sitten. Emme muistele viime kesän tapaan palaneita nurmikoita, matalia rantavesiä, tyhjentyneitä kaivoja ja sulaneita jäätelötötteröitä. Tämän kesän kesämuistoihin saattaa jäädä villasukat, kesäsateet ja etanoiden pyydystäminen kukkapenkistä.
Kuitenkin kesä 2018 ja viime aikaiset vaatimukset konkreettisista toimista ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi muistuttavat meitä siitä, että vaikka kesällä on hyvä unohtaa arkirutiinit, kestäviä valintoja ja tapoja kannattaa toteuttaa myös lomaillessa. Ympäristön suojelussa valtioiden ja viranomaisten päätöksillä sekä tuotannolla on keskeinen rooli, mutta on hyvä muistaa, että yksittäisten ihmistenkin valinnoilla ja teoilla on merkitystä.
Uimavesiä pilaava sinilevä sekä mereen kulkeutunut muovijäte ovat näkyviä merkkejä ihmisten aiheuttamasta ympäristökuormituksesta. Itämereen valuvista ravinnepäästöistä 75 % aiheutuu ruoantuotannosta ja kulutuksen hiilijalanjäljestäkin ruoan osuus on reilu viidennes.
Helppo tapa pienentää oman ruokalautasen ympäristökuormitusta on syödä se tyhjäksi. Jos heitämme ruokaa roskiin, ruoan tuotantoon satsattu työ ja sen aiheuttamat ympäristöhaitat ovat olleet turhia. Siksi ruokaostokset kannattaa mitoittaa kesälläkin oikein ja säilyttää ruoat oikeassa lämpötilassa. Merkittävä yksittäinen keino pienentää ruoan ympäristövaikutuksia on myös siirtyä kasvisvoittoisempaan ruokavalioon ja vähentää lihan käyttöä. Grillataan siis enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa.
Vähennetään muovinkulutusta lopettamalla kertakäyttöastioiden, -tuotteiden ja -grillien käyttö. Kannetaan mukana kestokasseja ja lajitellaan jätteet mökilläkin. Jaksetaan kantaa piknikiltä jääneet roskat asianmukaiseen keräykseen eikä jätetä niitä luontoon.
Suojellaan vesistöjä pesemällä matot kuivalla maalla olevilla matonpesupaikoilla. Suositaan lähiruokaa, poiketaan maatilatoreilla ja suoramyyntitiloilla sekä käydään toreilla. Valitaan ostoskoriin ympäristömerkittyjä tuotteita ja kotimaista. Mennään metsään, kerätään marjoja, sieniä sekä hyödynnetään metsänantimia. Suositaan kesälläkin joukkoliikennettä, kimppakyytejä ja kotimaan matkailua mahdollisuuksien mukaan.
On hienoa, että ilmastonmuutoksen torjumisesta on tulossa osa arkea. Arjen valinnoilla ja teoilla voimme vaikuttaa. Voisitko sinä aloittaa muutoksen tekemällä marttojen kestävän kehityksen sitoumuksen tai muovisitoumuksen?
Martat tarjoavat lisää käytännön ohjeita ja ratkaisuja Marttakoulun kestävä arki -sivuilla.
Löydät kestävän arjen vinkkejä myös MartatTV:stä
Teija Jerkku
Kirjoittaja on Marttaliiton neuvonnan johtaja