Kestävät ruokavalinnat – utopiaa ruoka-allergiselle?
Meitä kehotetaan muuttamaan ruokavaliotamme kestävämpään suuntaan. Lautaselle tulisi kerätä enemmän kasviksia, vaihtaa liha palkokasveihin ja korvata maitotuotteet kasvipohjaisilla valmisteilla. Mutta entä jos erilaiset ruoka-allergiat tekevät ruokailutilanteista jo muutenkin hankalia? Millaisia mahdollisuuksia ruoka-allergikolla on valita ilmastoystävällistä ruokaa?
Ruoka-allergiat koskettavat jollain tapaa jokaista. Vaikkei itsellä olisi allergioita, löytyy lähipiiristä, työpaikalta tai harrastuksista joku allergikko. Jokainen ruoka-allerginen on yksilö, jonka allergian aiheuttajat ja oireet vaihtelevat. Osa saa esimerkiksi lieviä suuoireita, toisille ruoka-allergia voi aiheuttaa henkeä uhkaavan reaktion. Suomessa lasten yleisimmät ruoka-allergian aiheuttajat ovat kananmuna, maito ja vehnä. Aikuisilla pähkinät, kalat ja äyriäiset aiheuttavat yleisimmin allergiaa. Mille tahansa ruoka-aineelle voi kuitenkin olla allerginen. Lisäksi monet siitepölyallergikot saavat ristiallergiaoireita tietyistä kasviksista, pähkinöistä ja mausteista.
Olin kesäkuisena maanantaina mukana Tampereen Ympäristötorilla. Neuvoin ruoka-allergikkoja ja muita kiinnostuneita ilmastoystävällisistä ruokavalinnoista. Valinnat ovat jokaisella yksilöllisiä, koska vältettävät ruuat vaihtelevat allergioiden mukaan. Ilmastoystävällinen ruokavalio ei ole yksiselitteisesti määriteltävissä, mutta yleisiä linjoja ovat esimerkiksi lihan korvaaminen kasviproteiineilla, maitotuotteiden vaihtaminen kasviperäisiin ja lähellä tuotetun ruoan suosiminen. Tarkastellaanpa näitä hieman tarkemmin ruoka-allergikon näkökulmasta.
Lihaa korvaavia kasviproteiineja on jo nyt markkinoilla lukuisia ja lisää tulee koko ajan. Monessa kasviproteiinivalmisteessa on ainesosana soijaa tai hernettä, joten soija- tai herneallergikko saa lukea ainesosaluettelot tarkkaan. Vehnä-ohra-ruisallergikko ja keliaakikko saavat olla tarkkana kaurapohjaisten kasviproteiinien kanssa, koska vain osa niistä valmistetaan gluteenittomasta kaurasta. Gluteenittoman kauran koko valmistusketju kulkee erillään vehnästä, ohrasta ja rukiista.
Vegaanisen ruokavalion kasvava suosio on tuonut markkinoille monia maitoa korvaavia tuotteita mm. ruokakermalle, vispikermalle, rahkalle ja juustolle. Näistä on iso ilo myös maitoallergikolle. Maitoa korvaavia tuotteita valmistetaan useista eri raaka-aineista, esimerkiksi soijasta, kaurasta, pähkinöistä, kookoksesta ja riisistä. Jos on maidon lisäksi allerginen jollekin muulle ruoka-aineelle, löytyy korvaavien tuotteiden joukosta kuitenkin yleensä itselle sopiva tuote. Ravitsemuksellisesti on tärkeää tarkistaa, että maitoa korvaamaan käytettyjä valmisteita on täydennetty esimerkiksi kalsiumilla ja D-vitamiinilla.
Lähiruoan käsite on hieman häilyvä. Osa laskee lähiruoaksi vain omassa maakunnassa tuotetun ruoan, osa taas kaiken Suomessa tuotetun ruoan. Lähiruoan ilmastoystävällisyys johtuu siitä, että kuljetuksesta syntyy vähemmän päästöjä kuin kaukaa kuljetetusta ruoasta. Esimerkiksi tietyille viljoille allergisen voi olla hankala suosia lähiruokaa viljatuotteissa. Suomesta on saatavilla mm. vehnä-, ohra-, ruis-, kaura- ja tattarituotteita sekä pienissä määrin kvinoaa. Jos viljoista esimerkiksi vain riisi ja maissi sopivat, ei allergikon ole mahdollista suosia kotimaisia viljatuotteita.
Ruoka-allergisen on mahdollista muokata ruokavaliotaan ilmastoystävällisemmäksi, erityisesti jos allergioita on vain muutamalle eri ruoka-aineelle ja ruokavalionsa kanssa on jo tullut hyvin tutuksi. Ravitsemusterapeutin konsultaatio on paikallaan, jos ruokavaliota lähtee muuttamaan radikaalisti. Silloin ammattilaisen on hyvä tarkistaa, että ruokavaliosta saa kaikki tarvittavat ravintoaineet. Jos allergiat sen sijaan ovat tuoreeltaan diagnosoituja, laajoja tai ruokailutilanteita merkittävästi hankaloittavia, ei kannata ottaa itselleen lisästressiä ruoan ilmastovaikutuksista. Oman arkensa ympäristöteot voi suunnata silloin muihin tilanteisiin, esimerkiksi kulkuvälineen valintaan, kodin lämmitykseen ja lyhyempiin suihkuihin.
Ilona Mähönen
ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys
www.pirkanmaanallergia.fi