Keväthaaste kasvisten lisäämiseksi!
Miten lautasen kasvisvalikoimaa voisi laajentaa? Olisiko aika kokeilla jotain uutta, vaikkapa ruokaosuuskuntaan liittymistä?
Kevät on kotimaisten kasvisten kannalta haastavin aika. Onneksi maasta pilkistävät ensimmäiset villiyrtit kuten nokkonen ja voikukka. Joku löytää jo huhtasieniä ja korvasieniä. Perunaa, sipulia ja juureksia löytyy kellarista, yrttejä, tomaattia ja kurkkua kasvatetaan kasvihuoneissa mutta monet marjat ja vihannekset on etsittävä pakastimesta tai säilykkeinä. Ennen kuin uusi sesonki alkaa, tyhjennetään oma pakastin edellisen sesongin herkuista!
Keväällä kannattaakin katsoa muun maailman sesonkeja ja maistella esimerkiksi tuontihedelmiä. Huhtikuun sesongissa on myös bataatti. Tuo Amerikan peruna on herkkua keittona ja uunissa paahdettuna. Mandariini ja muut sitrukset antavat virkeyttä ja C-vitamiinia. Onko ananas tarjouksessa? Se on keväällä sesongissa ja innokkain nakkaa sen grilliin! Eksoottinen passiohedelmä ja karambola voisivat kruunata viikon jälkiruokana tarjottavan hedelmäsalaatin.
Parsan kausi on Euroopassa jo käynnissä, joten nautitaan nyt parsasta, varhaiskukkakaalista ja -parsakaalista ja pian kotimaisenakin!
Kotimainen reilu kumppanuus
Kotipuutarhuri tai palstan onnellinen omistaja pääsee raparperin makuun alkukesästä ja pitkin kesää ja syksyä saa herkutella oman puutarhan annista. Entä jos ei omista pihaa tai puutarhaa tai onni ei suosinut palsta-arvonnassa? Entä jos haluaa tehdä jotain hieman uudella tavalla – ehkä hieman isommin? Ratkaisuja tarjoavat erilaiset ruokaosuuskunnat tai kumppanuusviljelijältä ostettavat osuudet.
Kumppanuusmaatalous tai ruokaosuuskunta ovat tapoja laajentaa omaa kasvisten käyttöä ja joissakin tapauksissa myös mahdollisuus opetella itse viljelemään. Riikka Aro, tutkija Jyväskylän yliopistosta kertoi Martta-akatemiassa 15.4.2021 webinaarissa, kuinka ympäri Suomen voi tutustua kumppanuusmaatalouteen ja osallistua toimintaan, jossa suunnitellaan viljelyä ja toteutetaan sitä joko yhdessä tai ammattilaisen tekemänä.
Kumppanuusmaataloudessa jäsenet jakavat viljelijän ottaman riskin sadon onnistumisesta mutta pääsevät nauttimaan tuotteista, jotka on tuotettu lähellä ja omalle arvomaailmalle sopivalla menetelmällä.
Kumppanuusmaataloudet ovat askel kohti reilua ruokamurrosta ja tapaa, jossa jokainen meistä voi olla aktiivinen osa ruokajärjestelmää jo ennen kuin viljelijä on päättänyt, mitä pellossa kasvaa. Ruokaosuuskuntien jäsenet kertovat, että osallistumisen myötä oma kasvisten käyttö on lisääntynyt ja he ovat kokeilleet uudenlaisia kasviksia ja ruokaohjeita. Pienin askelin päästään kohti monipuolisempaa ruokavaliota ja monipuolisempaa viljelyä!
Suosittelen kuuntelemaan aiheesta maksuttoman Just food -webinaarin Martta-akatemiassa.
Sinun tulee kirjautua alustalle ja hakea Just Food -webinaari. Muutaman klikkauksen päässä on webinaarin tallenne.
Kun tavoitteena on oman ruokavalion kasvisvalikoiman laajentaminen ja riittävä määrä kasviksia päivässä:
Pohdi, syötkö tai syödäänkö teillä kasviksia mieluummin raakana vai kypsänä?
Vinkki: nauttikaa kasviksia teille sopivalla tavalla: keittona, soseena, raasteena, sormiruokana, uunissa paahdettuna, smuutina tai sämpylöihin leivottuna.
Kannattaako lisätä kasviksia tuttujen ja hyväksi koettujen ruokien joukkoon?
Vinkki: raasta palsternakkaa lihapullataikinaan, sulata pinaattia kermakastikkeeseen, lisää tomaattimurskaa makaronilaatikkoon. Muista voileivän päällä aina kasvista.
Miten teillä syödään hedelmiä tai miten marjat maistuvat?
Vinkki: Iltapalalle hedelmälautanen, valmiiksi pilkotut hedelmät maistuvat. Leivo marjaherkkuja, surauta marjaisa pirtelö.
Kuinka usein teillä ostetaan jotain uutta kasvista?
Vinkki: Kokeile jotain uutta ainakin kerran kuukaudessa. Tuoreosaston lisäksi tee tutkimusmatka pakastekasvisten luo sekä säilykehyllylle.
Vaikuttavatko sesongit tai tarjoukset hankintaan?
Vinkki: anna vaikuttaa! Yleensä sesongissa olevat tuotteet ovat edullisempia. Vaihtele siis ostoksia kotimaisen ja kansainvälisen sesongin mukaan, niin saat tuoretta ja maistuvaa kotiin!