| |

Kouluruoka – ainutlaatuinen arjen pelastaja

Näin on ainakin monen vanhemman näkökulmasta. Lapset ja nuoret suhtautuvat kouluruokaan vaihtelevammin. Osa isommista koululaisista äänestää turhan usein jaloillaan lähikaupan paistopistettä, jonka valikoima on kouluravintolaa yksipuolisempi.

Kouluruoka on monipuolista ja ravitsevaa ruokaa, jonka avulla jaksaa koulupäivän. Se on tasapuolisesti maksuton perheille ja maailman mittakaavassa ainutlaatuinen innovaatio. Parhaimmillaan se tarjoaa mahdollisuuden ruokailla yhdessä kavereiden kanssa ja tutustua monenlaisiin makuihin ja raaka-aineisiin.

Järkisyyt voivat puhutella aikuisia, mutta eivät aina kolahda lapsen tai nuoren tajuntaan. Huoli siitä, että osa oppilaista jättää lounaan säännöllisesti väliin, voi olla joissain kouluissa suuri. Koulussa ruokailun suosioon voidaan vaikuttaa jo pienillä ruokailutilanteen muokkauksilla – aina ei edes tarvitse laittaa ruokalistaa kokonaan uusiksi. Myös kotona voidaan tukea lasta tai nuorta kouluruokailussa.

Kokosimme kollegoideni kanssa Ruukussa muutamat vinkit teille vanhemmille, jotka olette kiinnostuneita jälkikasvunne ruokailusta koulussa:

  • Kysy ja keskustele. Mitä teillä oli tänään ruokana? Miten se maistui? Osoittamalla kiinnostusta kouluruokaa kohtaan, voit osoittaa arvostavasi sitä. Omat ikävät muistot kouluruokailusta kannattaa asettaa paikalleen – muistoiksi. Kouluruokailu kehittyy ja on kehittynyt ajan kanssa. Jos suhtaudut itse varauksella kouluruokaan, saatat tulla välittäneeksi lapsellesi ei-toivottua asennetta kouluruokailua kohtaan.
  • Etenkin isompien lasten kohdalla voit hyödyntää aiemmin esitettyjä järkisyitä kannustimina. Koulupäivää on vaikea jaksaa syömättä. Aina ei ole omaa lempiruokaa, mutta on todella tärkeä taito oppia syömään myös sellaista ruokaa, joka ei ihan lemppariksi ylläkään. Ja kuten kaikkia taitoja, tätäkin voi harjoitella.
  • Ohjaa palautteet oikeaan osoitteeseen. Kehittämisajatukset oman alueen kouluruokaan liittyen kannattaa tuoda esiin oikean kanavan kautta, eli suoraan ruokapalvelutoimijalle, koulun johdolle tai kuntapäättäjille. Vanhempainyhdistykset voivat tarjota hyvän väylän viedä viestiä tehokkaammin eteenpäin. Ja kannusta lastasi myös antamaan palautetta suoraan koulussa käytetyn palautekanavan kautta. Se voi olla palauteboksi kouluravintolassa tai osallistuminen oppilaiden makuraateihin ja vastaaviin.

Lisää ideoita kouluruokailuun vaikuttamiseen ja yhteistyöhön kodin ja koulun välillä löytyy Maistuvan koulun sivuilta. Maukkaita hetkiä kouluruuan parissa!

Saila Paavola

ruokakasvatuksen asiantuntija,
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
www.ruokakasvatus.fi

Martat kutsuivat Ruukku ry:n toiminnanjohtaja Silja Varjosen vieraaksi Kestävästi arjessa -podcastiin. Käy kuuntelemassa keskustelua lasten ruokailusta ja kotien ruokakasvatuksesta täältä!
Tutustu myös muihin podcast-jaksoihin www.martat.fi/podcast.