Martat sydän ravitsemustiede
Miten martat neuvovat? Marttojen ruokaneuvonta perustuu tutkittuun tietoon sekä käytännön osaamiseen. Tutkittu tieto on paketoituna ravitsemussuosituksiin, joista ruokakolmio ja lautasmalli ovat meillä aktiivisessa käytössä.
Marttojen neuvonnassa nostetaan esiin kestävä arki. Arki erotetaan juhlasta, mikä tarkoittaa vinkkejä fiksuihin arkivalintoihin kaupassa ja keittiössä.
Arkivinkit nojaavat järkiruoka-ajatteluun, jossa haluamme tarjota terveellisiä, herkullisia, kotimaisia, ekologisia, eettisiä ja taloudellisia ratkaisuja erilaisiin koteihin. Pidämme arvossa ruokakulttuuria, jonka murroksessa saamme olla mukana. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tarjoamme enemmän kasvis- ja kalaruokareseptejä, vinkkaamme, miten kasvipohjaisia ruoanvalmistustuotteita käytetään ruokaohjein ja kurssitoiminnalla. Tutkimustieto lisääntyy koko ajan siitä, miten voimme tehdä arkisia hyviä tekoja juuri kaupassa ja keittiössä. Martat ovat jakamassa tätä tutkittua tietoa käytäntöön.
Itämeren ruokavalio on keskiössä. Se on tutkitusti terveellinen tapa syödä. Itämerellinen ruokakolmio nojaa meillä kasvatettuihin tai kasvaviin juureksiin, vihanneksiin ja marjoihin, sieniin sekä hedelmiin. Sesonki-ajattelu näkyy vahvasti. Viljatuotteet kannustetaan nauttimaan täysjyväisinä, rakastetaan ruista ja kaunistutaan kaurasta! Peruna on marttojen keittiössä arvossaan. Rypsiöljyä haluamme suosia. Suosittelemme käyttämään kotimaista kalaa, ja onkin hienoa, että myös kaupasta löytyy nykyään arkiruokailua nopeuttavia kotimaisia kalatuotteita. Broilerin ja porsaan lihan hiilijalanjälki on nautaa vähäisempi, joten suosimme niitä liharuokaresepteissä, riistaa unohtamatta. Kananmunat, maitotuotteet, kasvipohjaiset valmisteet kuuluvat monipuoliseen ravitsemukseen.
Mitä ovat marttojen sattumat? Ne ovat jokaisen oma valinta, mutta reilusti tuotettuna! Juhlaan sopivat myös ruokaohjeet, joissa käytetään enemmän rasvaa, sokeria ja vaikkapa kermaa. Juhlat myös vaativat erilaista ennakointia, suunnittelua ja esimerkiksi tarkempaa siivoamista.
Martat myös tietävät, että ruokahävikki on mitä turhinta. Olemme siksi mukana viestimässä ja vinkkaamassa, miten omaa hävikkiään voi vähentää: suunnitelmallisuudella, asianmukaisella säilyttämisellä ja tähderuokien tuunailuilla. Haluamme myös ravistaa ja tuuppia kohti jätteiden lajittelua.
Kannustamme ja ohjaamme kasvattamaan omaa ruokaa, keräämään metsästä ja niityiltä. On nimittäin vankkaa tutkimusnäyttöä siitäkin, että mullan lapiointi, luonnossa oleskelu ja keräily tekevät hyvää niin aivoille, mielelle kuin vastustuskyvyllekin – kunnosta puhumattakaan!
Energiatehokkuus on valttia marttojen keittiössä. Asiantuntevaa tietoa löytyy myös siitä, miten ruoka kannattaa valmistaa tai miten asumisen ja liikkumisen päästöjä voi vähentää.
Martat rakastavat ravitsemustiedettä, sillä se antaa vahvan tuen meidän toiminnallemme: kestävän ja sujuvan arjen hyväksi.
kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti
ETM ravitsemustiede
kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen
ETM ravitsemustiede ja KM kotitalouden ja luokanopettaja
Ps. Ravitsemusviikon inspiroimana olemme avanneet uuden instatilin: @lounastuulella. Puhetta ruoasta, ravitsemuksesta, kestävästä arjesta ja juhlasta. Lounastuuli puhaltaa lempeästi! Tule seuraamaan!