Martoilla vara parempi
Syksyisin monet meistä aloittavat uusia harrastuksia. Uusien tapojen omaksuminen sopii lomakauden jälkeiseen elämään, kun palataan rutiineihin ja arkiseen päiväjärjestykseen. Moni alkaa myös valmistautua loppuvuoden juhliin, jouluunkin, hyvissä ajoin.
Pidemmälle katsominen on viisasta monessakin mielessä, vaikka hetkessä eläminen on ajan henki. Varautumisen ideana on suunnitella tulevaisuutta epävarmuuden pohjalta. Valmistautuminen odottamattomaan – jopa kriiseihin – on viisautta.
Ilmastonmuutos ja luontokato aiheuttavat tulevaisuudessa haasteita selviämisellemme. Esimerkiksi säätilojen ääriolosuhteet lisääntyvät aiheuttaen luonnonkatastrofeja, myrskyjä ja rankkasateita. Niistä seuraa sähkökatkoja, joiden aikana monet itsestään selvinä pitämämme palvelut seisahtuvat.
Viranomaisten ja järjestöjen laatiman 72 tunnin varautumissuosituksen mukaan jokaisessa kotitaloudessa pitäisi olla kolmen vuorokauden kotivara vettä, ruokaa ja lääkkeitä sekä valmius selviytyä itsenäisesti häiriötilanteessa. Pidempiaikainen varautuminen lähtee siitä, että meidän on saatava ihmiset oppimaan omavaraisviljelyä ja verkostoitumaan lähiyhteisöissään. Kriisitilanteessa tarvitsemme toisiamme.
Yhteisöllisyys korostuu poikkeusoloissa. Sille pitäisi olla riittävä pohja luotuna normaalioloissa. Jos kaupan pakastealtaat sulavat ja lopulta ovi menee kiinni, tiedämme, kenen kanssa voimme tehdä yhdessä ja vaihtaa omistamme.
Martoissa olemme yhteisöllisiä ja opimme yhdessä arjen taitoja. Niistä on suuri hyöty myös varautumisessa ja mahdollisissa häiriötilanteissa.
Aktiivista syksyä!