| |

Miksi aloittaminen on niin vaikeaa?

Usein kuulee lausahduksen ”Jonnekin ne rahat aina katoavat, mutta en kyllä yhtään tiedä minne”. Ja tästä huolimatta moni tietää, että omia raha-asioita kannattaa seurata tavalla tai toisella. Mutta mistä voisi aloittaa? Ja mitä hyötyä rahankäytön seuraamisesta sitten on?

Löydä oma välineesi

Kynnys voi uusien asioiden aloittamisessa, kuten urheilussa, raha-asioiden seuraamisessa, säästämisessä tai terveellisemmässä ruokavaliossa olla korkea. Kaikki keinot sen ylittämiseksi onkin hyvä ottaa käyttöön. Rahoja voi hallita useilla eri tavoilla ja tarjolla on apuvälineitä moneen lähtöön, kuten Marttojen budjetti- ja kirjanpitolomakkeet tai Takuusäätiön Penno-työkirja. Sähköisiäkin välineitä on olemassa, kuten Penno.fi -palvelu tai erilaiset mobiilisovellukset. Perinteinen tiliotteiden tarkkailukin voi riittää kulujen seurantaan, mutta se ei välttämättä johda taloudellisen käyttäytymisen muutokseen. Ja mikäli omaan käyttäytymiseen kaipaa muutosta, niin palkintohan on silloin se, joka tehoaa. Kannattaa siis tutustua pariin välineeseen ja valita itselle sellainen, jonka käytön voi kokea palkitsevana.

Tee siitä rutiini

Tiedetään, että urheileminen on hyödyksi monella tapaa ja siitä tulee hyvä olo. Mutta jotta endorfiinipiikin tavoittaa, joutuu ensin käymään läpi monta muuta vaihetta. Rahankäytön seuraamisenkin voi pilkkoa osiin ja tehdä vaihe vaiheelta. Otetaan nyt tarkasteluun sähköinen väline, Penno.fi -palvelu, ja katsotaan, mihin se taipuu.

Pennoon voi aluksi merkitä esimerkiksi pelkät tulot ja säännölliset menot. Tällöin näkee, paljonko rahaa jää juokseviin menoihin. Usein laskuja on yllättävän monia, kun ne kerää yhteen; lehtitilaukset, suoratoistopaketit, osamaksut, netti, ynnä muut. Jos kaikkia ei muista kerralla, ei hätää. Kun tietyn menon on kerran tallentanut Pennoon, se säilyy siellä muistissa. Vähitellen Pennoon voi lisäillä myös harvemmin toistuvia menoja, sitä mukaa kun ne muistuvat mieleen. Pennoon voi merkitä myös kaikki juoksevat tapahtumat. Ja äkkiä siitäkin muodostuu rutiini. Lopulta rahankäytön seuraaminen ei vie enää edes juurikaan aikaa, kun rutiininomaisesti naputtaa kauppaostokset Pennoon heti kauppakassin purkamisen jälkeen. Vähän sama kuin pakkaisi kovat tavarat kassin pohjalle ja leivät ja tomaatit päällimmäiseksi. Sitä ei tarvitse miettiä, rutiinihan se jo on.

Palkinnon perässä

Ja mikä onkaan palkinto, joka rahankäytön seuraamisesta saavutetaan? Niitä on toivottavasti moniakin, mutta tässä muutama esimerkki. Riittävän palkitsevaa voi olla jo se, että kirjaa ylös kaikki asiat, joihin on käyttänyt rahaa. Jos tämä koukkuun jääminen ei ole riittävä palkinto, niin ei se mitään. Menojen seuraamisesta jää myös muistijälki Pennoon piirakan ja pylväiden muodossa. Parin kuukauden jälkeen niistä jo näkee, minkälaisiin asioihin rahat ovat kuluneet. Tämä tuo mielenrauhaa, kun tietää että kaikki laskut on maksettu. Sekin palkitsee, kun tietää, että rahat eivät ole menneet Kankkulan kaivoon. Toisaalta menojen kirjaaminen voi auttaa näkemään myös sen, mikä ei olisi ollut niin tärkeää rahanmenoa. Ehkä tässä kohtaa voikin löytyä motivaatio säästämiseen.

Pennon avulla on myös helppo pysyä budjetissa ja välttää ylittämästä sitä. Ehkä hyvin menneen kuukauden jälkeen voi myös itse antaa itselleen palkinnon? Tilata vaikka kuukauden päätteeksi viikon ruokaostokset suoraan kotiovelle?

Unelmista totta

Pennon avulla voi edetä myös unelmien toteuttamiseksi. Kun unelmat muutetaan konkreettisiksi tavoitteiksi, kuten tietyn rahasumman säästämiseksi, on sen saavuttaminen helpompaa. Usein kuvat puhuttelevat ihmisiä enemmän kuin sanat, jolloin voi olla hyvä idea kiteyttää oma tavoite rahasumman lisäksi myös kuvaksi jääkaapin oveen. Kun palmun kuvan näkee joka päivä, pysyy tavoite lomamatkasta selkeänä mielessä. Tallentamalla Pennoon säästötavoitteen, se laskee valmiiksi, paljonko sitä varten tulee kuukausittain säästää.

On helpompi toteuttaa tavoitteet pienin askelin. Ja jos joku kuukausi lipsahtaa miinuksen puolelle, se ei haittaa. Kaikille käy joskus niin. Seuraavassa kuussa voi aina yrittää ottaa edellisen kuun miinukset kiinni. Unelmat voi muuttaa tavoitteiksi ja pitää mielessä Pennon avulla.

Maija Isaksson

Maija Isaksson
Projektisuunnittelija, Rahat riittää -hanke / Takuusäätiö
maija.isaksson@takuusaatio.fi