Milloin pitäisi valmistautua eläkkeelle siirtymiseen?
Jos on yli 55-vuotias, pitäisi luoda realistinen silmäys omaan talouteensa. Miksi taloustilanne pitäisi tarkistaa jo tässä elämänvaiheessa?
Kokopäiväinen työ voi tuntua puuduttavalta, ja joku voi miettiä sen vaihtamista osa-aikatyöhön.
Yt-neuvottelujen alkamiset yrityksissä ovat päivittäisuutisia. Vaikka on kuinka hyvin tehnyt työnsä ja valmiina muutoksiin, nimensä voi löytää listalta. Jokainen yritys miettii nyt ensi vuotta, pitäisikö kuluja karsia? Onneksi alkuluvut vähennyksistä usein alenevat ja työ voi jatkua, vaikka erilaisena kuin aikaisemmin.
Kannattaa havahtua, jos vakuudettomat kulutusluotot ja luottokorttivelat siirtyvät vuodesta toiseen. Erityisesti silloin, jos lomamatkat, harrastukset tai kodin hankinnat maksetaan jatkuvalla velkarahalla. Jos kokopäiväisen työn palkka ei riitä näihin, kuinka velat voisi maksaa pois ansiosidonnaisella päivärahalla tai eläketuloilla? Tai sillä osa-aikatyöllä?
Mitä tässä vaiheessa pitäisi tehdä? Kannattaa käydä läpi menneen kolmen kuukauden tilitiedot. Mihin raha on mennyt ja onko velkoja lyhennetty säännöllisesti joka kuukausi? Netistä löytyy tietoa, paljonko arkimenot suunnilleen maksavat erilaisissa talouksissa. Kuluihin pitää lisätä mahdollisen asuntolainan hoitokulut.
Pystyykö maksamaan asuntolainan myös pienemmillä tuloilla? Onko kesämökki vajaalla käytöllä kaikkine kuluineen? Onko taloyhtiöön tulossa putkiremontti tai onko neliöitä liian paljon pienemmistä tuloista maksettaviksi? Onko joku varasuunnitelma asuinpaikan suhteen?
Jos kulutusluotot saa maksetuksi harkitulla rahankäytöllä vuodessa tai parissa, suunnitelma pitää toteuttaa. Mikäli kulutusluottojen yhteismäärä suuri tai vuosi vuodelta kasvanut, on järkevää varata aika oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonnasta. Voi käydä myös naapurikunnan oikeusaputoimistossa, jos se sopii paremmin. Velkaneuvonnassa katsotaan asiakkaan tilanne ja käydään läpi velkojen järjestelymahdollisuudet. Palvelu on maksutonta.
Oman talouden tilanteen tarkastelu ja neuvottelu asiantuntijan kanssa kannattaa. Sen jälkeen voi itse ratkaista, jatkaako entiseen tapaan vai onko syytä muuttaa jotain.
Hilkka Nenonen
talous- ja velkaneuvoja, eläkkeellä