Mitä tuli tehtyä Kamerunissa
Marttojen ja kotitalousjärjestö ACESF-CA:n yhteistyötä vuosina 2012-2017 on arvioitu kuluvan vuoden aikana. Nyt tiedämme, mitä ulkopuoliset tutkijat ovat mieltä marttojen tuella saavutetuista tuloksista. Kaikki määrälliset tavoitteet saavutettiin ja osittain ylitettiin. Laatua arvioitiin helmikuussa havainnoimalla ja haastatteluilla.
Parempaa ruokaa
Naiset tuntevat hyvän ravitsemuksen perusperiaatteet ja tietävät, ettei tarvitse olla varakas voidakseen syödä hyvin. Kasvisten, hedelmien ja perinteisten proteiinin lähteiden käyttö on yleistynyt. He osaavat myös välttää ruokahävikkiä: riisiä tai muuta hiilihydraattipitoista ruokaa tarvitaan vähemmän, kun aterian eri osat ovat tasapainossa keskenään. Ravitsemuskursseille on osallistunut yhteensä 1508 naista.
Parempaa talousosaamista
Myös lähes lukutaidottomat naiset, ovat oppineet pitämään säännöllisesti tilikirjaa yrityksensä tuloista ja menoista. He erottavat tuoton, voiton ja katteen käsitteet toisistaan ja osaavat myös säästää tulevaisuutta varten. Yrityskursseille osallistui yhteensä 506 naista.
Paremmat tulot
Naiset ovat perustaneet 411 pienyritystä tai saaneet jo aiemmin perustetut yrityksensä lainan avulla vakiinnutettua. Monet ovat nousseet köyhyydestä avullamme ja lainojen takaisinmaksuprosentti 84% on kamerunilaisen evaluaattorin mukaan “huikea”. Lainansaajia oli yhteensä 411 ja yksittäisiä myönnettyjä lainoja 484.
Arvostavat perhesuhteet
Toiminnassa mukana olleiden naisten puolisot kunnioittavat heitä ja haluavat myös tukea perheelle tuloja tuovien kotitalousyritysten toimintaa. Tulos muistuttaa marttajärjestön alkuvuosikymmenien tilanteesta, jolloin järjestön jäsenten puolisot vähitellen vakuuttuivat marttatoiminnan hyödyllisyydestä koko perheelle.
Parempaa koulumenestystä
618 kotitalousalan ammattikoululaista on päässyt kerhotoimintaan ja heistä 30 pääsi mukaan valtakunnalliselle kesäleirille. Tyttöjen luku- ja kirjoitustaito ja arvosanat ovat parantuneet ACESF-CA-järjestön kerhotoiminnassa.
Parempaa itsetuntoa ja katse kohti tulevaa
Kerhotoiminta on myös kohottanut itsetuntoa, rohkaissut kertomaan oman mielipiteen ja puhumaan julkisesti, lisännyt ymmärrystä omasta kuukautiskierrosta ja hyvästä terveydestä, innostanut vapaehtoistoimintaan sekä lisännyt kotitalousalan arvostusta ja innostanut suunnittelemaan omaa tulevaisuutta.
TYÖ JATKUU, OSALLISTU! Keräystili Danske Bank FI15 8000 1570 4855 90 /Marttojen kehitysyhteistyö, viite 2066, keräyslupa Poliisihallitus RA/2017/741. Lupa voimassa 2.8.2017–1.8.2019. Järjestä kamerunilainen tai etiopialainen ilta yhdistyksessäsi ja kutsu mukaan kansainvälinen martta. Lokakuu 2018 on Marttojen Puurokuu, jolloin yhdistykset keräävät hankerahaa puurojen myynnillä.
Arvioinnin toteuttivat ravitsemustieteilijä, erikoistutkija Heli Kuusipalo ja agroinsinööri, evaluaattori Félicité Tankoua helmikuussa 2018.