Monimuotoinen marttapiha lintuviidassa
Toukokuun kaksi viimeistä viikkoa
Toukokuu 2022 oli pääsääntöisesti viileähkö ajankohtaan nähden, mutta varsin kauniita päiviä löytyi myös joukosta. Vettä saatiin sopivasti.
Pienellä pihalla olleet alkuperäiset perennat siirrettiin kasvilavoille ja tiilireunuksiseen matalaan kukka-mansikkapenkkiin alas leikattujen Norjanangervojen tuntumaan ja ne kaikki jatkoivat hyvin kasvuaan.
Uuteen kasvualustaan siirretyistä perennoista Särkynyt sydän viihtyy puolivarjoisassa, tuulilta suojatussa paikassa, mutta pienessä rivitalopihassa se saa runsaasti aurinkoa. Se kasvaa parhaiten multavassa, tuoreessa ja kuohkeassa maassa ja hyötyi suuresti siirrosta. Kasvi ei pidä uudelleenistuttamisesta, mutta alkoi kukoistaa varsin kauniisti ja kaksi ystävää saivat omat pistokkaat istutettavaksi omiin pihoihinsa. Särkynyt sydän tulee suojata kevään yöhalloilta, mutta tänä vuonna suojausta ei tarvinnut tehdä, koska siirto osui sopivaan ajankohtaan. Hentovartisena kasvina se tarvitsee tukemista. Kasvi tuetaan Lintuviidassa metallisilla vihreällä päällysteellä suojatuilla kasvituilla. Pensasmaisesti kasvava särkynytsydän kasvaa 70 – 100 cm korkeaksi ja 50 cm leveäksi. Se kukkii kesä – heinäkuussa sydämenmuotoisin pinkkivalkoisin kukkavanoin. Särkynyt sydän pysyy kauemmin vihreänä, jos kukkavarret leikataan pois heti kukinnan jälkeen. Lapsiperheille tiedoksi, että kaunis ja varsin viehättävä kasvi on myrkyllinen.
Kesäkuun 2022 alku
Lämpötilat vaihtelevat kesäkuussa tyypillisesti 11 – 17 celsiusasteen välillä ja yöt ovat viileitä, kuitenkin plussan puolella. Sadetta on saatu sopivasti ja paikkakylvetty rivitalon pihan nurmikko on alkanut itää ja kasvaa. Pihan kivetty osa, jossa on sohvaryhmä, erillinen ruokailualue päivänvarjoineen ja grillauspiste aidattiin, jotta perheen koira Minnie voi ulkoilla pihalla muiden mukana. Ikkunalaudat ovat täynnä kylvettyjä yrttien siemeniä, mm. basilikaa, oreganoa ja Marttaystävältä saatua Kuralan museoalueen perinnepinaattia. Isoissa ruukuissa kasvaa nyt jo kukkivaa amppelimansikkaa ja uuden lehden kasvattanut ison kasvihuonekurkun taimi.
Sisääntulon kiveys puhdistettiin painepesurilla ja kivien välissä kasvavaa sammalta ja ruohotuppoja sekä alkavia voikukkia poistettiin. Sisääntulon nurmikko paikkakylvettiin uudelleen, mutta etupihan nurmikko iti huonosti ja nurmikon kasvu ei ole voimakasta.
Rivitalokodin pohjoisen puolella olevan sisääntulon amppeliin istutettiin Marttaystävältä saadut neljä ihanaa sinistä orvokkia ja amppelissa aikaisemmin istutettuna ollut muratti siirrettiin korkeaan ruukkuun. Sisääntuloon istutettiin kolme punaista pelargoniaa pitkänomaiseen ruukkuun työhuoneen ikkunalle ohikulkijoiden iloksi. Samoin sisääntulossa on sekä pinkki että sininen hortensia korkeammissa ruukuissa. Ruukun väri on harmaa.
Rivitalokodin pohjoisen puolella olevan sisääntulon 21 vuotta sitten istutetut pihlajat 2 kappaletta voivat oikein hyvin ja kukoistavat.
Osa kasvilavoille kylvetyistä siemenistä on tätä kirjoittaessa 10.6.2022 jo itänyt, osa on alkanut kasvaa sirkkalehdille, mutta osaa odotellaan vielä. Kasvilavalle istutettu minttu on tullut varsin suureksi, lisäksi kaksi istutettua kaupan salaatin naattia kasvaa jo niin hyvin, että niistä voi kerätä satoa. Tilli on hapsumaista ja kuivan oloista, sen kasvua seurataan.
Marttaystävä lahjoitti monimuotoista Marttapihaa varten kasvattamansa kirsikkatomaatin viipaleesta alun saaneen kirsikkatomaatin taimen sekä Snack-kurkun viipaleesta alun saaneen pikkukurkun taimen. Kirsikkatomaatin taimi on jo istutettu ja pikkukurkku jatkaa kasvuaan pienemmässä ruukussa. Kurkku on varsin kylmänarka kasvi, mutta taimi on alkanut kasvaa hyvin ja siinä on uusia lehtiä.
Tiina Sävilahti
Kirjoittaja on tekstissä kuvatun pihan omistaja.
Monimuotoinen kotipiha -blogiin kootaan kuulumisia erilaisilta pihoilta eri puolilta Suomea, joissa panostetaan monimuotoisuuteen kesän 2022 aikana.
Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha