Monimuotoisuuden ilosanoma
Marttojen Monimuotoinen kotipiha -hanke on keskittynyt monimuotoisuuden lisäämiseen kotitalouksien piha-alueilla. Kotipihan monimuotoisuus koostuu pihan kasveista, eliöistä ja eläimistä, sekä erilaisista pihan paikoista, joihin elämää kuhisevia eliöyhteisöjä voi kehittyä. Hankkeessa oli mukana kymmenen erityyppistä ja erikokoista kotipihaa, joiden kehittymistä on ollut ilo seurata. Monimuotoisuutta voikin lisätä aivan kaikenlaisilla pihoilla, myös yhteisillä, kuten tamperelaisella kerrostalopihalla tehtiin kukkakedon avulla.
Hankkeen pihojen omistajat halusivat kotipihoilleen enemmän pölyttäjille ravintoa tarjoavia kasveja. Jos haluat lisätä monimuotoisuutta pihallasi, lähde tutkimusretkelle omaan pihaan ja kartoita milloin kasvit kukkivat. Hämeenlinnalaisen omakotitalon kasvien inventointi osoitti keskikesällä kukkivia kasveja olleen runsaasti, kun taas keväällä ja syksyllä kukkivia oli vain vähän. Pihalle päätettiin istuttaa muun muassa aikaisin keväällä kukkivia sipulikasveja. Aikaisin kukkivat kasvit ovat hyvin tärkeitä pölyttäjille, koska keväällä niille on hyvin niukasti ravintoa tarjolla.
Pölyttäjien lisäksi myös muut pihan eliöt oli huomioitu useilla pihoilla. Joensuun Karsikossa kotipihan lahoava koivu kuhisi elämää koko kesän ajan. Sitä ovat hyödyntäneet niin muurahaiset, käävät, tikka kuin pikkulinnutkin. Rusakko viihtyy mielellään koivua ympäröivän niittykasvillisuuden seassa. Useilla pihoilla monimuotoisuutta lisättiin muun muassa poistamalla ärhäkästi leviäviä vieraslajeja, kuten valkokarhunköynnös. Karhunköynnökset kasvavat nopeasti ja peittävät vaivattomasti alleen jopa parimetriset ja sitä pienemmät kasvit haitaten monimuotoisuutta.
Nurmikko on edullinen ja helppo vaihtoehto. Se on kuitenkin hyvin monokulttuurinen, eikä aina palvele toivotulla tavalla. Hämeenlinnalaisen omakotitalon pihan pienet hankalasti leikattavat nurmialueet korvattiin kylvökukilla. Hankalasti toteutettavasta nurmikonleikkuusta päästiin eroon, ja monipuolistunut kasvilajisto houkutteli pihaan perhosia ja muita pölyttäjiä, joiden seuraaminen tuotti pihan omistajille iloa.
Hankkeen tiimoilta monissa pihoissa ryhdyttiin viljelemään hyötykasveja. Monet hyötykasvit kaipaavat kastelua, jonka vuoksi sadevettä alettiin keräämään talteen. Vedenkeruun lisäksi kasteluun kiinnitettiin enemmän huomiota. Kastellaan vain tarpeeseen eikä varmuuden vuoksi. Kastelua ja haihduntaa voidaan vähentää katteilla ja tiiviillä kasvustoja. Katteiden käytöllä voidaan vilkastuttaa myös maan pieneliöiden toimintaa.
Rankkasateiden yleistyessä kotipihan sadevesien käyttöä on hyvä pohtia. Sadevesiä keräämällä saat ilmaista kasteluvettä kasveillesi. Niitä kannattaa myös imeyttää omalle pihalle, jolloin viemäriverkoston kuormitus ja tulvariski vähenee rankkasateiden yleistyessä. Päällystetyt ja kovat pinnat, kuten asfaltti vähentää sadevesien imeytymistä. Kotipihojen päällysteissä onkin hyvä suosia vettä läpäiseviä vaihtoehtoja, kuten soraa tai läpäiseviä kiveyksiä.
Kotipihojen monimuotoisuutta voi edistää monin tavoin. Lukiessani Monimuotoinen kotipiha -blogeja ja pilottipihojen kuulumisia, yksi asia korostui kaikissa – innostus. Oli ilahduttavaa lukea, kuinka monimuotoisuudesta on innostuttu ja kuinka sitä halutaan entisestäänkin lisätä. Pihojen omistajat tulevat varmasti viemään monimuotoisuuden ilosanomaa eteenpäin, ja se onkin Marttojen tavoite. Jo pienillä teoilla on suuri vaikutus. Tule sinäkin kantamaan kortesi monimuotoisuuden kekoon!
Juuni Pentikäinen
Kirjoittaja on kasvintuotantotieteiden opiskelija.
Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha.