Pienestä kupista käynnistyi iso muutos: näin puolitin kahvinkulutukseni
Uskotko jos väitän, että kahvin kulutuksessa voi säästää lähes puolet luopumatta kahvitaukojen määrästä tai kahvin laadusta? Minulla se onnistui, ja näin se kävi:
Sain lahjaksi reilun desin vetävät sievät kahvikupit. Aluksi en meinannut keksiä niille käyttöä, mutta pian kuitenkin kiinnyin niihin. Huomasin, että pieni annos kahvia piristi ja ilahdutti ehkä vielä paremmin, kuin iso mukillinen. Nykyään juon kahvia päivän mittaan yhtä monta kupillista kuin ennenkin, mutta puolet pienempinä annoksina. Kuin huomaamatta puolitin kahvinkulutukseni. Tilalle olen saanut päivittäistä mindfulness-harjoituksia, joiden aikana olen pohtinut kahvin arvostusta. Samalla olen säästänyt jokusen euronkin.
Kahvin hinnan nousu on herättänyt minut ajattelemaan kahvirutiinejani entistä tarkemmin. Samalla olen pohtinut yleisemminkin tarvetta muuttaa kulutusta kohtuullisemmaksi.
Ennen napsautin kotitoimistolla kahvinkeittimen päälle ja uppouduin saman tien takaisin töihini. Tunnin kuluttua saatoin havahtua ja löytää parkkiintuneen pannunpohjan keittiöstä. Nautiskelen edelleen kotitoimistolla kahvini usein työpöydän ääressä, mutta tärkeämpi osa taukoani on nykyään kahvin valmistaminen.
Tavallisella keittimellä on mahdotonta tehdä yhtä pientä kupillista kerrallaan, joten olen alkanut suodattaa kahvin käsipelillä. Samalla kahvitauosta on muodostunut pieni keskittymisharjoitus: Kuuma, kierrellen kaadettu vesi herättelee kahvin aromit, jotka tulvahtavat kasvoilleni. Oikea veden kaatonopeus on hiljaista tietoa, jonka oppii vähitellen, tarkkailemalla ja toistamalla prosessia. Oikean vesimäärän arviointikaan ei aluksi ollut helppoa. Nappisuoritus ilahduttaa yhä joka kerta.
Pieneenkin kahvikupilliseen kuluu runsaasti luonnonvaroja ja työtä, alkaen kahvipensaan viljelystä aina juoman valmistukseen saakka. Se, että saan jatkossakin kuppiini kahvia, edellyttää, että maaperä viljelmillä pysyy kunnossa ja että työntekijät läpi tuotantoketjun saavat kohtuullisen korvauksen. Tämän takia ostan Reilun kaupan kahveja. Hintaeroa vähemmän vastuullisesti tuotettuihin kahveihin on, mutta tämä on asia, johon mielelläni satsaan.
Vuonna 2021 Suomessa ostettiin 9,4 kiloa kahvia henkeä kohti. Jos keskivertokuluttaja puolittaa kahvinkulutuksensa, säästää hän noin 60 euroa vuodessa. Säästyneet rahat voi esimerkiksi sijoittaa vastuullisemmin tuotettuun kahviin, siirtää omalle taloustilille tasoittamaan hintojen nousua ja vahvistamaan säästöpuskuria tai pistää muuten vaan talteen hyvän päivän varalle.
Nyt mietinkin, minkä muun kulutuksen voisin puolittaa yhtä helposti, luopumatta oikeastaan yhtään mistään. Ja mitä kaikkea voisinkaan saada tilalle?
Tämä blogikirjoitus on julkaistu Kestävät talouspolut -hankkeessa. Muut hankkeen blogitekstit löydät tästä linkistä.