Retki Hossan kansallispuistoon
Perjantaina töissä oli erilainen päivä – kävimme eilen oppilaiden kanssa retkellä Hossassa. Retki oli yksi Suomen Kulttuurirahasto Kainuun rahaston peruskoulun yhdeksännen luokkien oppilaille kustantamista retkistä.
Hossa sijaitsee Suomussalmen kunnan pohjoisosassa, osittain Kuusamon ja Taivalkosken kuntien puolella ja on Suomi100 -juhlavuoden kansallispuisto, jonka virallisia avajaisia vietettiin 17.6.2017. Alueella on 90 kilometriä päiväretkille tai pidemmille vaelluksille soveltuvia merkittyjä ja pääosin helppokulkuisia polkuja. Lisäksi Hossassa on 60 kilometriä vesiretkeilyreittejä.
Hossassa voi patikoida, meloa, uida, sukeltaa, maastopyöräillä, tarkkailla lintuja, kalastaa, moottorikelkkailla, kerätä marjoja ja sieniä. ja kalastaa. Alueella on Hossan luontokeskus, kalastuslaitureita, autiotupia, laavuja, tulentekopaikkoja, leiri- ja leirintäalueita, vuokramökkejä sekä yhteistyötahojen erilaisia palveluita.
Kiersimme oppaan opastuksella noin kolme kilometriä pitkän, käpymerkein reittimerkityn luontopolun. Polun varrella oli infokylttejä, joissa kerrottiin vanhan metsän elämästä, vesistä, marjoista, poroista, soista ja supista sekä ihmisen historiasta Hossan seuduilla.
Osa reitistä oli laudoista rakennettua polkua tai pitkospuita. Polku oli helppokulkuista polkua, jonka korkeusero on 29 metriä. Joissakin kohti polulla risteili puiden juuria, joten kävellessä oli toki katsottava, mihin astuu.
Alueen lammet ja järvet ovat kautta aikojen olleet kalastajien suosiossa. Kalastajat voivat vetouistella, pilkkiä, koski- ja perhokalastaa. Kansallispuiston ulkopuolella oleviin kahteen lampeen istutetaan kirjolohia. Hossan kirkkaat vedet soveltuvat sukeltamiseen. Sukeltajien suosiman Öllörin, lähes 40 metriä syvän suppalammen, rannalla Karhunkainalon leirintäalueella on sukelluskeskus.
Tarkemmin voit tutustua Hossaan ja sen tarjoamiin palveluihin osoitteessa http://www.luontoon.fi/hossa .
Blogini löytyy myös instagramista nimellä ruusu_unelmia. Tervetuloa seuraamaan blogiani myös instassa!