Röhröh, ihahaa, muumuu ja ammuu!
Röhröh,
ihahaa,
muumuu ja
ammuu!
Mahtava työpäivä! Kävimme oppilaiden kanssa Näläkämaan markkinoilla Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan yksikössä Seppälässä. Tapahtuma oli järjestetty sadonkorjuujuhlan hengessä yhteistyössä paikallisten käsityö- ja elintarviketuottajien kanssa. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat Kainuun ammattiopiston eri alojen opiskelijat.
Tapahtuma muistutti ruoantuotannon merkityksestä ja maakunnan omasta tarjonnasta. Tapahtuma soveltui ohjelmineen kaiken ikäisille. Seppälä tapahtuman miljöönä tarjosi mahdollisuuden tutustua maatilojen koneisiin ja eläimiin. Tapahtuma on perinteisesti ollut tärkeä tapahtuma kouluille – näin lapset ja nuoret näkevät maatilan eläimiä ja koneita sekä tutustuvat Kajaanissa tarjottavaan toisen asteen koulutukseen. Ja kuten Lyseon apulaisrehtori Auli totesi eilen – oppilaat näkevät mistä se ruoka tulee!
Tapasin monia tuttuja opettajia oppilaineen eri kouluilta. Nakertajan koulun opet olivat keksineet mahtavan kymmenen valokuvaustehtävän listan oppilaille. Yhtenä tehtävänä oli ottaa kuva niin monesta eläimestä kuin mahdollista. Hauska idea ja oppilaat olivat tehtävälistasta selvästikin innoissaan!
Myynnissä olevista tuotteista ihastuin Irina Tolosen koreihin! Korit olivat virkattu erivärisistä trikookuteista. Myyntipisteessä oli arpajaiset, missä piti arvata yhden pöydällä olevan virkatun korin silmukoiden määrä. Laitoin arpalappuun oman arvaukseni, mutta taisi mennä aikalailla huti. Irinan valmistamiin tuotteisiin voit tutustua Facebookissa nimellä Knitwork_finland.
Ja tästä kauniista esittelypisteestä hurmaannuin! Esittelypiste oli opiskelijoiden puutarha-alan monimuoto-opintoihin kuuluva tehtävä. Opiskelijat olivat somistaneet esittelypisteensä kauniiksi käyttäen somistukseen mm. sitomiaan kukkakimppuja ja -asetelmia. Kukkakimppuja katsellessa voi vain todeta, että opiskelijoilla on silmää sitoa kauniita kimppuja.
Puutarha-alan opiskelija, Tarja, kertoi Kainuun ammattiopiston puutarha-alan monimuoto-opintojen koostuvan lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta, työpaikalla oppimisesta sekä verkossa tapahtuvasta opiskelusta.
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry:n esittelypöydässä oli visainen tunnistustehtävä; tunnista tutut peltojemme viljelykasvien siemenet. MTK:n pisteessä oli esittelemässä Kaisu, luokkakaverini peruskoulu- ja lukioajoilta. Hänelle nämä maatilan hommat ja tunnistamishommat ovat perushuttua. Kahden purkin siemenet mielestäni tunnistin, mutta kahdessa muussa purkissa olevien siemenien tunnistamista jouduin pähkäilemään kulmat kurtussa – tällainen peruscitymartta kun olen 🙂
Markkinoilla oli työnäytöksiä. Olisin voinut katsoa vaikka kuinka kauan tätä kiinnostavaa vihertyönäytöstä! Puutarhaopintojen perustutkinnon viheralan opiskelijat asensivat luonnonkiviä portaiksi ja tasanteiksi.
Voi, miten tämä mielenkiintoinen työnäytös sai martan kädet syyhyämään ja lähes tarttumaan kapustan varteen! Tässä esittelypisteessä Kainuun ammattiopiston luonnonvara-alan opiskelijat värjäsivät lankoja käyttäen värjäykseen luonnonmateriaaleja. Luontoalan ammattitutkintoa suorittava opiskelija, Marja, kertoi lankojen värjäykseen sopivan esimerkiksi pietaryrtin, punavyöseitikin ja kuusenkäpyjen. Hän vinkkasi, että kuusenkävyt on hyvä laittaa kangaspussiin etteivät kävyt roskaa lankoja.
Esittelypisteessä oli esillä työnäytöksessä olevia luonnonmateriaaleja. Punavyöseitikkillä värjättäessä saadaan vaalean porkkananpunaisia sävyjä. Opiskelijat möivät tapahtumassa värjäämiään lankoja.
Tässä on kaksi hyönteishotellin mallia! Hyönteishotellin huoneissa täytteenä käytetään luonnonmukaisia materiaaleja, joista muodostuu hyönteisille suojia ja lisääntymispaikkoja. Hotellin etuseinässä oleva verkko pitää huoneet materiaaleineen paikoillaan.
Markkinoilla oli esillä maatilan eläimien lisäksi myös hyönteisiä. Tässä yksi esittelylaatikoista, jossa on perinnemaisema- ja paahdelajeja.
Näläkämaan Markkinat Seppälässä 14.-15.9.2018. Röhröh, ihahaa, muumuu ja ammuu!
ps. Löydät blogini instagramista nimellä ruusu_unelmia ja facebookista blogini nimellä.