Ruokahävikki lapsiperheessä – pitääkö olla huolissaan?
Kestävästi arjessa -podcastin kolmannessa jaksossa tarkastellaan ruokahävikkiä, sen syntyä ja syitä, sekä sitä, pitääkö hävikistä olla aina huolissaan.
Ruokahävikki on syötäväksi tarkoitettua ruokaa, joka syystä tai toisesta päätyy biojätteeseen. Hävikkiä syntyy koko ruokaketjussa, mutta eniten kotitalouksissa. Mitä edullisempi ruoka, kuten leipä tai kasvikset, sitä helpommin se päätyy hävikiksi.
Syitä hävikkiin on monia. Joskus hedelmät homehtuvat varovaisuudesta huolimatta, kaupan heviosastolla hengailevien itiöiden takia. Joskus ruoka ehtii pilaantua ennen kuin se löytää lautaselle täpötäydestä jääkaapista tai lautaselle kasattu ruoka ei maistukaan ruokailijoille. Myös juomaton kahvi tai tee on hävikkiä. Jäähtymään unohtuneita kahvikupillisia tai pannun pohjia menee vuosittain viemäriin noin 2,5 litraa suomalaista kohden.
Ruokaan tutustuvalta sormiruokailijalta suun sijaan pöydälle ja lattialle päätyvä ruoka harmittaa monissa perheissä. Myös useimmilta lapsilta ainakin silloin tällöin jäävä lautashävikki voi hiertää perheiden ruokapöydissä. Mutta onko lapsen ruokailuista syntyvästä ruokahävikistä syytä olla huolissaan? Tätä pohditaan podcastin Ruokahävikki -jakson toisessa puoliskossa (kohdassa 20:10) Emmi Tuovisen ja Outi Mehdon, Marttaliiton Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan koordinaattorin, voimin. Ja vapautetaan vanhemmat huolesta: lapselta syntyvä hävikki on hyvin pientä ja keskimäärin lapsen syntymä lisää perheiden arjen suunnitelmallisuutta, minkä tiedetään vähentävän hävikkiä. Eikä ruoka lattialle joutuessaan ole mennyt hukkaan – kun lapsi on siihen koskenut, hän on siihen tutustunut. Ruokaan rauhassa tutustuminen, ei vain maistamalla vaan myös vain katsomalla tai tunnustelemalla, on tärkeä osa ruokakasvatusta. Pitkällä tähtäimellä se vähentää ruokahävikkiä.
Entä miten suhtautua lapsen nirsoiluun ja pitääkö vanhemman syödä lapselta jäävät ruoan jämät? Kuuntele ratkaisumme näihin ja moniin muihin hävikkipulmiin Kestävästi arjessa -podcastin kolmannesta jaksosta. Podcastin löydät Spotifystä ja iTunesista sekä hieman myöhemmin martat.fi/podcast ja MartatTV-youtubesta.
Anna palautetta jaksoista osoitteeseen kestavastiarjessa@martat.fi ja vinkkaa podcastista kavereillesi!