Syödään suomalaista
Ravintolat kiinni, koulut kiinni, monet kaupat kiinni. Lomautuksia, peruttuja kesätöitä, puuttuvaa kausityövoimaa. Kulunut kevät on ollut rankka ja tulevaa on vaikea ennustaa. Monen mielessä on tällä hetkellä oma terveydellinen ja taloudellinen selviytyminen. Toisaalta voimme myös kysyä: mitä minä voin tehdä tukeakseni suomalaisia?
Vaikeina aikoina ihmisen sisältä nousee yhteisöllisyyden tunne ja halu auttaa. Tämä on näkynyt monin tavoin, kuten esimerkiksi naapurien auttamisena tai lapsiperheiden tukemisena Jokaiselle lapselle lounas -kampanjan muodossa. Moni tukee paikallisia yrittäjiä hakemalla take-away annoksia ravintoloista.
Hyvä ja yksinkertainen tapa tukea suomalaisia on miettiä, miten kuluttaa rahansa. Kriisitilanteessa suuret ja monikansalliset tuottajat selviytyvät todennäköisesti helpommin kuin pienet ja keskisuuret yritykset. Voit vaikuttaa arkisilla valinnoillasi, jopa ihan ruokakaupassa käydessä. Kiinnitä kaupassa huomiota tuotteiden alkuperään ja suosi suomalaista. Näin tuet kotimaista tuotantoamme ja suomalaisia yrittäjiä.
Vaikuta valinnoillasi
Suomalaisen maataloustuotannon ongelmista on uutisoitu viime aikoina. On pelkoa, että kasviksemme jäävät pelloille ulkomaisen työvoiman puuttuessa. Perunaa taas on liikaa, kun teollisuuskeittiöt ja ravintolat eivät sitä enää kaipaa. Taloudellinen kestävyys on muun muassa sitä, että varantomme eivät mene hukkaan. Suosimalla suomalaista ruokaa toimimme kestävästi, sekä talouden että ilmaston osalta.
Juuri nyt on hyvä suosia suomalaisia sesonkikasviksia, kuten raparperia ja parsaa. Kesän edetessä saamme herkuteltavaksi monia kotimaisia kasviksia ja marjoja. Näitä kuluttamalla edistämme omaa terveyttämme ja annamme tukemme suomalaisille yrittäjille. Pohdi, onko sinun mahdollista ostaa enemmän, ja esimerkiksi säilöä seuraavan talven varalle?
Jos käytät eläinkunnan tuotteita, osta suomalaista. Pakkausmerkinnöistä selviää tuotteen alkuperä. Huomaa, että vaikka tuote on valmistettu kotimaassa, ei esimerkiksi liha ole välttämättä kasvatettu Suomessa. Suomessa eläimille ei saa syöttää antibiootteja turhaan. Myös ilmasto kiittää, kun liha- ja maitotuotteita ei kuljeteta ympäri maailmaa, vaan ne tulevat läheltä.
Joidenkin kauppojen sovelluksista näkee omien ostosten kotimaisuusasteen. Tällaisen avulla on helppoa lähteä kiinnittämään huomiota omien ostostensa alkuperään. Ruokakaupassa käydessä kannattaa seurata tuotteiden pakkausmerkintöjä. Tiedätkö sinä, mitä eri pakkausmerkinnät kertovat kotimaisuudesta? Esimerkiksi sirkkalehtilipulla merkityt tuotteet on viljelty Suomessa ja Hyvää Suomesta -merkityissä tuotteissa raaka-aineista vähintään 75% on oltava suomalaisia.
Tukemalla suomalaista ruoantuotantoa tuet työllistymistä ja kestäviä periaatteita. Muutamankin tuotteen vaihtaminen kotimaiseen vaihtoehtoon on jo eduksi. Millainen vaikutus olisikaan, jos saman tekisi jokainen suomalainen?
Alina Leinonen, neuvonta-assistentti, Marttaliitto ry
Lue lisää:
Jokaiselle lapselle lounas -kampanja
Marttojen Tuetaan suomalaista -sivuille on koottu vinkkejä siitä, miten sinä voisit tukea yhteiskuntaamme vaikeina aikoina. Muista, että myös omasta taloudesta huolehtiminen on osa kansakuntamme hyvinvointia.
Marttojen Suosi suomalaista -sivut
Tietoa alkuperämaamerkinnöistä