| |

Toukokuun touhuja sekä laatikkoviljelyksen perustamista

Mielessä kyti kuvia ja ajatuksia pienemmästä ja helpommin hallittavasta kasvimaasta laatikossa. Aikaisemmin olemme olleet tyytymättömiä pihan reunassa nihkeästi tuottavaan kasvimaahamme, joten päätimme ryhtyä toimeen tuumailtuamme muutosta yhdessä. Monimuotoinen kotipiha -hankkeen ja ystävällisen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija Maarit Sallinen-Uusoksan avulla pääsimme mukavaan alkuun ja täytyy myöntää, että innostuimmekin melkoisesti.

Kauluslaatikko, laatikkokaulus, mitä hassuja sanoja! No, eikun etsimään paikkaa auringosta niin, etteivät isot puut varjosta, tai roskaa. Laitoimme laatikot sisäpihalle perennapenkin jatkeeksi. Laatikot vetivät säkkitolkulla Biolanin sammalmultaa ja pinta

multaan sekoitimme kanankakkarakeita. Ostin siemenet lähikaupasta, tilliä, persiljaa, erilaisia salaatteja, rucolaa ja yrttejä kylvövakoihin ja multaa päälle. Aamuin illoin seisoin puutarhaletkun jatkeena, sillä luin jostain, että kastelu on viisainta aamuisin, tai iltaisin.

Sitten alkoi odottelu, vilkuilu olohuoneen ikkunasta ja laatikon reunalta. Viikon kuluttua ensimmäiset pienet suloiset taimet puskivat hennot vartensa mullasta läpi. Voi sitä iloa, mitä kasvu voikaan tuottaa amatöörikasvattajalle. Ruokahalu kasvaa syödessä, olisiko pitänyt laittaa samalla enemmän, kuin kaksi laatikkoa?  No, ensi kesänä sitten. Kevätjuhlapäivän ruusujen joukossa oli sitruunarucolan ja salvian kasvatetut taimet, joten äkkiä nekin multiin. Laatikossa on vielä tilaa (pienesti) joillekin valmiiksi kasvatetuille taimille ja nytpä mietimme, että mitähän ne olisivat. Papuja laitoin yhden rivin esikasvattamatta ja nekin ovat hyvällä alulla.

Kasvun seuraaminen on mukavaa puuhaa, ja toki salaattien ja yrttien hakeminen omalta pihalta taloudellistakin. Yllätyksellistä oli se ilo, mitä mullassa möyriminen tuottaa. Tämä on juurevaa ja tärkeää puuhaa vastapainoksi omalle välillä stressaavallekin työlle. Vehreä piha linnunlauluineen tuntuu oikealta ja saa sielun ja kropan rentoutumaan.

Merja Jukarainen

Galleria


Monimuotoinen kotipiha -blogiin kootaan kuulumisia erilaisilta pihoilta eri puolilta Suomea, joissa panostetaan monimuotoisuuteen kesän 2022 aikana.

Marttaliiton Monimuotoinen kotipiha, Kestävä ja syötävä kotipiha kaupungissa-hanke (2021–2022) lisää tietoutta luonnon monimuotoisuudesta ja sen merkityksestä, sekä tarjoaa helppoja ratkaisuja ja kehittää konkreettisia malleja kotipihojen monimuotoisuuden lisäämiseen. www.martat.fi/kotipiha