Uuden vuoden kestävät päätökset
Kun vanha vuosi jää taa ja uusi alkaa, luvataan itselle monenlaisia asioita. Nämä uuden vuoden lupaukset ovat totuttuja tapoja monelle ja niistä kerrotaan jo vähän vitsaillenkin, koska usko niiden täydelliseen toteutumiseen on kadoksissa. Päätös onkin aivan toinen asia. -Kun jotakin päättää, sen myös pitää.
Ympäristöuutisia kuunnellessa ja lukiessa olen monesti pohtinut omia ratkaisujani arjessa. Toiminko niin, että minusta jää pieni hiilijalanjälki? Osaanko tehdä ostokseni ympäristöystävällisesti? Tuenko toiminnoillani kestävää kehitystä? Näiden kysymysten äärellä päätin tehdä uuden vuoden kestävät päätökset.
Helppo ja nopea tapa selvittää omat ongelmakohdat, on tehdä Sitran elämäntapa testi. Se löytyy osoitteesta https://elamantapatesti.sitra.fi/testi tai https://www.sitoumus2050.fi/elamantapatesti/testi.
Sieltä saa hyvän kuvan omasta hiilijalanjäljestä sekä tiedon, miten paljon oma toiminta vaikuttaa ympäristöön. Asuminen ja liikkuminen kuormittavat huomattavasti ympäristöä. Niinkin pienellä teolla kuin huonelämpötilan laskeminen asteella tai parilla, on jo huomattava merkitys niin hiilijalanjäljessä kuin energiakustannuksissa. Yksi päätöksistäni on myös vaihtaa työmatkoilla auto pyörään tai potkukelkkaan sekä huonommilla keleillä nauttia kunnon kävelystä aina silloin, kun se on työn puolesta mahdollista.
Kuten tiedämme lihan syönti jättää ison hiilijalanjäljen. Varsinkin ulkomaisen lihan käyttö. Viime aikoina olemme saaneet lukea, miten Amazonin metsiä tuhotaan karjankasvatuksen ja soijatuotannon tieltä. https://yle.fi/uutiset/3-10578332 Maapallomme ”keuhkot” kärsivät valinnoistamme. Siksi meidän ruokapöytäämme löytävät tiensä yhä useammin kotimaiset kasvikset, järvikalat sekä lihat. Päätöksenä on myös pitää vähintään yksi kasvisruokapäivä viikossa.
Pienillä kestävillä päätöksillä voimme vaikuttaa ympäristön lämpenemiseen ja siihen, että saamme monia uusia vuosia nauttia Suomen vuoden aikojen vaihteluista.
Maria Nurmi
Kotitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan Martat ry
Hankeasiantuntija, Lajitin-hanke. Yhteistyössä UEF, rahoittaja EAKR, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto