Vegeruokia – härkäpaputahnaa ja nyhtökaurakäristystä
Variskankaan Martat kokoontuivat maanantaina vege-kurssille. Illan aikana käsityksemme kasvissyönnin muodoista selkiytyi ja vege-ruokien valmistamisesta laajeni, kun puheenjohtajamme Tuula luotsasi meidät vegemaailmaan.
Tuula oli muokannut asiantuntemuksellaan marttojen resepteistä vege-kurssillamme valmistettavien ruokien reseptit. Illan aikana valmistettiin garbanzokeittoa, kasvissosekeittoa, pannurieskoja, härkäpaputahnaa, nyhtökaurakäristystä, tofu-härkisvokkia, puolukkavaahtoa, Martan marjakeikausta ja kvinoa-kookospuuroa.
Kasvissyönnin muotoja ovat
– Pesco-vetetaristi: ei syö lihaa, mutta käyttää kalaa
– Lakto-ovovegataristi: ei syö lihaa (ei kalaa eikä lihaa), mutta käyttää maitotuotteita ja kananmunia
– Laktovegetaristi: käyttää maitotuotteita
– Vegetaristi: ei käytä eläinkunnan tuotteita ruokavaliossa
Reseptejä voi muuntaa vaihtamalla eläinperäiset raaka-aineet kasvisperäisiksi.
Innostuin uusista resepteistä niin, että kurvasin marttaillasta kaupan kautta kotiin. Ostin valmiiksi seuraavan päivän päivällisen raaka-aineet. Valmistin päivälliseksi vege-kurssin ohjeilla nyhtökaurakäristystä ja härkäpaputahnaa. Näiden lisäksi tein perunasosetta. Kun käytin perunasosejauhetta, niin ei ruuan valmistamiseen tosiaankaan kauaa aikaa mennyt ja siten tämä menu on varsin passeli myös arkena valmistettavaksi.
Härkäpaputahna
4 dl tuoreita, pakastettuja tai säilöttyjä härkäpavun siemeniä
2-3 valkosipulinkynttä
2 rkl sitruunanmehua
1 dl tillisilppua
1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
Koristeeksi tarjolle laitettaessa tilliä ja sitruunalohkoja.
1. Kypsennä tuoreet härkäpavun siemenet tai sulata pakastetut härkäpavut tai huuhtele säilykepavut.
Itse käytin säilykepapuja eli avaan purkin ja huuhtelen (kätevää ja nopeaa).
2. Hienonna valkosipulin kynnet.
3. yhdistä kaikki ainekset ja soseuta tahnaksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Tarkista maku.
Tahna sopii leivän päälle, dippikastikkeeksi tai vaikkapa uuniperunan täytteeksi. Tahnan voi tehdä myös esim. pensas- ja salkopavuista.
Nyhtökaurakäristys
250 g tomaattimaustettua nyhtökauraa (maustamaton käy toki myös)
2 rkl voita tai öljyä
2 dl kasvislientä (Minä sulatin 1/2 kasviliemikuution 2 dl kiehuvaa vettä.)
1/4 tl jauhettua maustepippuria (itse käytin mustapippuria)
Lisäksi puolukkasurvosta ja mauste- tai suolakurkkuja.
1. Kuumenna rasva pannulla ja lisää siihen nyhtökaura. Paista hetki.
2. Kaadsa pannulle kuuma kasvisliemi ja pippuri. Sekoittele ja kuumenna niin, että lähes kaikki liemi imeytyy nyhtökauraan. Tarkista maku.
Tarjoile nyhtökaurakäristyksen kanssa puolukkasurvosta, mauste- tai suolakurkkuja ja perunasosetta.
Maistuvaa loppuviikkoa!