| |

Vinkit muovitietoiseen arkeen

Muovia käytetään materiaalina kaikenlaisissa tavaroissa, mutta sitä löytyy myös hiukan yllättävistä tuotteista vähän piilossakin. Siihen nähden, että muovi on ollut materiaalina laajamittaisemmassa käytössä vasta 1950-luvulta alkaen, on aika hämmästyttävää, miten laajalti sitä käytetään. Jokainen meistä voi muuttaa omaa arkeaan muovitietoisempaan suuntaan pienin askelin.

Muovista puhutaan paljon ja se herättää tunteita. Eikä suotta: muoviroskaan takertuneet tai muoviroskaa nielleet eläimet ovat ihmisen välinpitämättömyyden aiheuttama täysin tarpeeton tragedia. Omassa lähiympäristössä verenpainettani nostavat kadunvarteen heitetyt purukumit, joita kaivelen lähes päivittäin puolivuotiaan koirani kidasta – ne kun voivat olla vaarallisia eläimille.

Muovia löytyy yllättävistä tuotteista. Esimerkiksi monet tekstiilien tekokuidut ovat käytännössä muovia ja kosmetiikkatuotteet saattavat sisältää muovia. Koska muovin ominaisuuksiin kuuluu pitkäikäisyys, löytyy pieneksi pilkkoutunutta mikromuovia lähes kaikkialta maailmasta: vesistöistä, maaperästä, eliöiden elimistöistä. Lisäksi ympäristöstä voi löytyä muovin lisäaineena käytettyjä kemikaaleja, jotka käytön aikana voivat haihtua muovista. Näistä osa on haitallisia ympäristölle tai ihmisen terveydelle.

Muovit ovat joissain käyttötarkoituksissa verrattomia – esimerkiksi tiettyjen elintarvikkeiden pakkaamisessa – mutta muovin tarpeetonta käyttöä tulisi vähentää. Itsestään selvää on, että omat jätteet tulee aina lajitella ja toimittaa asianmukaiseen käsittelyyn. Muovien vähentäminen on helpointa aloittaa karsimalla arjesta kertakäyttömuovituotteita: kertakäyttöisiä muovikasseja, kertakäyttömukeja ja -aterimia, tarpeettomia muovipakkauksia ja pikamuotia.

Lapsuudessa kouluni keräsi vuosittain roskia noin kilometrin mittaiselta tienpätkältä koulun läheltä. Sittemmin muistan, että roskien keruuta on toisinaan julkisessa keskustelussa myös vähätelty pikkupuuhasteluna. Roskien kerääminen on kuitenkin merkittävää työtä mm. mikromuovin vähentämisen takia. Vähintäänkin se lisää ympäristön viihtyisyyttä. Lisäksi ainakin omalla kohdallani nämä ala-asteella kerätyt roskat olivat yksi merkittävä tekijä nuorena kokemani ympäristöherätyksen taustalla. Ympäristö ja lähiluonto tuli merkitykselliseksi tällaisen hyvin käytännöllisen ja konkreettisen huolenpidon kautta.

Salka Orivuori
Kirjoittaja toimii Marttaliitossa ilmasto- ja ympäristöasioista vastaavana kehittämispäällikkönä.


Ympäristöministeriön koordinoima Muovitietoinen arki -kampanja kannustaa kaikkia muovitietoisiin arjen tekoihin. Vinkit löytyvät koottuna osoitteesta www.muovitiekartta.fi/muovitietoinenarki.