| |

Virtahepoja joessa – Tyttöjen päivän blogi

”Jos haluaa päästä kauniille unelmien saarelle, miten sinne voi mennä? Tälle saarelle pääsee siltaa pitkin. Kuka voi estää saarelle pääsyn? Joessa on virtahepoja, krokotiileja ja käärmeitä. Älä horjahda niitä kohti.”

”Mieti, mihin olet elämässäsi menossa: mitkä ja ketkä ovat sinun elämäsi virtahepoja ja krokotiileja? Suunnittelematon raskaus, alaikäisenä solmittu avioliitto? Koulun jättäminen kesken, kun vanhemmilla ei ollut rahaa ilmoittautua loppukokeeseen? Unelmien saarella odottaa ammattiin valmistuminen. Virtahepo voi tulla sinun ja unelmasi väliin.”

Viikko sitten osallistuin Malawin Salimassa Tyttöjen konferenssiin, jossa maaseudun koulutytöt jakoivat arkisia huoliaan paitsi keskenään ja ohjaajilleen, myös opetus- ja terveysministeriön edustajien kanssa. Nuorisojärjestö CYECE:n ohjaajat käyttivät Unelmien saari -harjoitusta alkulämmittelyssä Malawi-järven rannalla innostaakseen tyttöjä miettimään, mikä estää heitä pysymästä koulussa ja saavuttamasta päämääriä. Tytöt tasapainottelivat maahan asetetuilla rimoilla ja nostivat kädet ylös voiton merkiksi, kun ”silta” oli onnistuneesti ylitetty.

Alle 18-vuotiaiden avioliitot kiellettiin Malawissa lailla vuonna 2017. Totuus on tietenkin toinen: maaseudulla tyttöjä naitetaan edelleen yleisesti alaikäisenä, joko köyhyyden tai jo alkaneen raskauden vuoksi. Osa viranomaisista ja kirkon edustajista katsoo tilanteita sormiensa läpi. Alle 20% tytöistä käy maaseudulla yläasteen loppuun. Surullista on, että hyväksikäyttäjä saattaa olla myös oma opettaja. Koulu ei ole vielä turvallinen ympäristö kaikille.

Hyeenat kuriin

Malawissa perinteinen päällikköjärjestelmä on voimissaan. Maan tärkeät päälliköt ovat lähes kaikki miehiä. Yksi merkittävä poikkeus on konferenssiin osallistunut Theresa Kachindamoto, joka on alkanut järjestelmällisesti kitkeä omalta hallintoalueeltaan lapsiavioliittoja ja muita tyttöjä syrjiviä käytäntöjä. Hän sakottaa armotta perheitä, jotka ovat naittaneet tyttönsä alaikäisinä, mitätöi avioliitot ja lähettää tytöt kouluun. Jos tytöllä on jo lapsi, se jää isovanhempien hoitoon.

Theresan alueella ovat vielä monin paikoin voimassa initiaatiokäytännöt, joissa vanhemmat miehet, hyeenat, tulevat initiaatioleirille yöllä käyttämään puberteetti-ikään tulleita tyttöjä seksuaalisesti hyväkseen. Theresa kertoi meille istuneensa itse vahtimassa yön yli tyttöjen makuuhuoneessa ja ajaneensa vanhat miehet tiehensä. ”Mieheni sanoo, että vielä ne sinut tappavat. Mutta minä en jaksa välittää. Tässä tyttöjen asiassa minä en taivu.”

Tytöt pystyvät, mutta eivät yksin

Nuorten tyttöjen ja naisten oikeudet ovat koko ajan neuvottelun kohteena. Juuri kukaan ei kyseenalaista lasten oikeuksia, kuten YK:n lasten oikeuksien julistusta, kun se kertaalleen on ratifioitu. Sen sijaan naisten seksuaalioikeuksia, kuten oikeutta päättää suhteistaan ja lapsiluvustaan yritetään yhä uudelleen rajoittaa. Virtahevot nostavat päätään joesta eri puolilla maailmaa myös aina kun puhutaan oikeudesta turvalliseen aborttiin.

Tyttöjen konferenssissa puhuttiin paljon omasta tahdosta. ”Kun sinua uhataan, älä ole kuin tahdoton puun lehti, ole juureva ja vankka kuin baobab.” Tyttöjen päivänä kaikuu ”Girls Can!” – Kyllä, mutta vain, jos me aikuiset olemme hereillä ja puolustamme heitä, myös mahdollisilta budjettileikkauksilta ja oikeuksia rajoittavilta puheenvuoroilta Suomessa ja maailmassa.

Theresa Kachindamoto antaa kaiken tukensa ja arvovaltansa Malawin tytöille.

Marttaliitto, Väestöliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Taksvärkki tukevat nuorten seksuaalioikeuksia ja hyvää kouluilmapiiriä edistävää CYECE-järjestöä Malawissa.

Kiitos Väestöliiton asiantuntijat Elina Korhonen ja Laura Lipsanen hyvästä matkaseurasta, hankeyhteistyöstä ja tyttöjen seksuaalioikeuksia koskevista ajatuksista.

Theresa Kachindamoton elämäntyöhön voit tutustua lukemalla viime keväänä ilmestyneen Marie Clairen artikkelin.