Ihmiskunnan ainutlaatuiset vuodet-käytetään ne hyvin
Ismo Alanko, yksi suosikkiartisteistani, täytti hiljattain 60 vuotta. Hämmästyin: ei voi olla totta! Vastahan olin hänen 50-vuotiskeikallaan! Kymmenen vuotta hujahtaa nopeasti.
Kymmenessä vuodessa meidän pitäisi pystyä puolittamaan ilmastoa lämmittävien kaasujen päästäminen ilmakehään globaalisti, sanovat johtavat ilmastotutkijat. Siitä tie jatkuu kohti nollapäästö ja hiilen nappaamista takaisin ilmakehästä. Tämä on valtava haaste. Mutta se on tehtävissä, jos ilmastokriisin selättäminen todella priorisoidaan juuri nyt; ratkaisuilla, jotka auttavat suojelemaan myös elonkirjoa.
Remonttiin menee koko energiatalous. Rakennukset, liikennevälineet, teollisuus ja maatalous on saatava toimimaan ilman fossiilisia polttoaineita eli öljyä, hiiltä, fossiilikaasua ja turvetta. Maaperän ja metsien hiilivarastoja pitää suojella ja kasvattaa, mikä edellyttää muun muassa eläinproteiinin korvaamista ainakin osittain kasviproteiineilla. Neitseellisten luonnonvarojen käyttöä pitää samalla vähentää, jotta saamme yhden maapallon riittämään kaikille: paitsi meille itsellemme, myös muille lajeille.
Suomi on pieni maa, mutta katseet kohdistuvat erityisesti meihin ja muihin pohjoismaihin. Olemmehan saavuttaneet paljon sellaista, mistä suurin osa vasta haaveilee-korkean hyvinvoinnin, terveyden, turvallisuuden ja vaurauden. Jos me nyt pystymme näyttämään, miten tämä kaikki on mahdollista ilman fossiilisia polttoaineita ja luonnonvarojen riistämistä, luomme käytännön ratkaisuja, joita maailma niin kipeästi janoaa. Osoitamme kestävän hyvinvoinnin mahdolliseksi.
Lähtökohdat ovat hyvät. Suomella on nyt maailman vahvimpiin kuuluvat, tutkijoiden suosittamat ilmastotavoitteet. Kiitos kuuluu meille suomalaisille, jotka sitä vaadimme vaalien alla yli puoluerajojen. Nyt tavoitteet on vietävä maaliin. Ilmastoratkaisut ovat poliittisia päätöksiä, kestävää sijoittamista ja yritysten investointeja. Ne ovat talouden yhtiöiden remontteja, työmatkapyöräilyjä ja korjattuja vaatteita.
Tarvitaan isoja ja pieniä tekoja. Yhteistyötä ja ymmärrystä. Olennaista on, että luomme päivittäin uutta normaalia. Elämme todeksi sitä tulevaisuutta, jonka haluamme. Tässä Martat voivat näytellä isoa roolia siltojen rakentajana ja suomalaisten arkiperinteiden päivittäjänä. Reilut sata vuotta sitten Suomi toteutti ensimmäisenä maailmassa naisten ja miesten äänioikeuden täysimittaisesti. Nyt meistä voi tulla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta, jos niin haluamme. Käsillä ovat ratkaisevat vuodet. Käytetään ne hyvin.
Kaisa Kosonen
Greenpeace Suomi
Kirjoitus on tehty Marttaliiton Yksi maapallo riittää-aineistoa varten.