| |

Yksi suu lisää ruokittavana?

Perheeseemme on vuoden alussa saapunut uusi tulokas. Kolmevuotias esikoistyttäremme sai potran pikkusiskon, joka tosin valitettavasti ei vielä oikein toimi leikkikaverina. Mutta kaikki aikanaan, vuoden parin päästä voivat kaikenlaisen lasten mukanaan tuoman onnen ja auvon lisäksi olla vanhempien hermot koetuksella.

Lapsiperheessä vanhempien hermoja voi koetella myös muuttuva taloudellinen tilanne. Uusi tulokas tuo mukanaan monenlaisia, sekä tiedossa olevia että yllättäviä, lisäkustannuksia elämään.

Seuraavassa olen kokemuksen tuomalla varmuudella koonnut muutaman käytännön vinkin siihen, miten uusi tulokas ei räjäytä perheen pankkitilin saldoa, vaan rahat riittävät myös elämän välttämättömyyksiin:

Varaudu etukäteen, jos mahdollista

Harva tulee ajatelleeksi, että lapsen saaminen vaikuttaa tilapäisesti myös pariskunnan ei-synnyttäneen osapuolen tulotasoon. Tämä etenkin, jos puoliso pitää lapsen syntymän jälkeen isyysvapaata. Työnantaja ei välttämättä korvaa koko isyysvapaan palkkaa, vaan osa siitä voi jäädä itse haettavaksi. Kelalta saatava isyysraha ei ole yhtä suuri kuin palkkatulot ja lisäksi sen hakuprosessissa menee aikaa. On siis melko todennäköistä, että perheen tulot pienenevät jossain määrin lapsen syntymän myötä ja tähän on hyvä varautua etukäteen.

Hoitovapaalle siirtyminen laskee perheen tulotasoa entisestään. Tätä kannattaa ennakoida jo hyvissä ajoin suhteuttamalla omaa kulutusta siihen, mitkä tulot tulevaisuudessa ovat. Hyviä vinkkejä kohtuulliseen kulutukseen löydät esimerkiksi Marttakoulun Omat rahat -sivustolta. Kannattaa myös panostaa edulliseen kotiruokaan ja suurempiin annoskokoihin. Jatkuvaa ulkona syömistä ei tiukka budjetti välttämättä salli ja toisaalta lapsen tai useamman kanssa touhutessa ei välttämättä jokaiselle päivälle ehdi kokata omaa ateriaansa.

Kirpputori on pelastus

Kaikkea ei onneksi tarvitse ostaa uutena. Etenkin kaikkein pienimmät vauvanvaatteet jäävät vauhdilla pieniksi, jolloin niiden osalta halvemmalla pääsee käymällä kirpputorilla tai tutustumalla paikallisten Facebook-kirppisten tarjontaan. Myös vanhemmilta sisaruksilta periytyvät vaatteet kannattaa hyödyntää nuorempien lasten käyttöön tai säästää pieneksi jäävät vaatteet varastoon talteen, mikäli perheen suunnitelmissa on useampi lapsi.

Sama pätee myös kaikenlaisiin vauvaperheen tarvikkeisiin. Usein kuulee lastenvaunuostoksille lähtemistä verrattavan auton ostoon. Meille usein yritetään myydä uutta, kallista Mersua vaikka käytetyllä, huomattavasti edullisemmalla ja silti toimintavarmallakin tulisi toimeen.

Tässä myös vinkki sukulaisille ja ystäville: Ne 50-koon vaatteet ovat toki siellä kaupassa tosi söpöjä, mutta useimmiten niiden käyttöikä lasketaan päivissä vauvan kasvaessa ensimmäisten viikkojensa aikana melkoisella vauhdilla. Ainakin itse vanhempana arvostan hieman pitkäkestoisempia lahjoja, joten vähän suurempien kokojen vaatteet ovat varmasti mieluisempia lahjoja.

Suhtaudu kriittisesti mainontaan

Kaikkea ei onneksi tarvitse ostaa ollenkaan. Perustarpeiden lisäksi netti ja kaupat ovat pullollaan erilaisia tarvikkeita ja tavaroita pienen ihmisen elämän alkuun. Sosiaalinen media on pullollaan tarinoita täydellisistä vanhemmista, jotka verhoavat vauvansa yltäkylläisyyteen ja markkinoiden parhaisiin tarvikkeisiin. Tämä taas vetoaa tunteisiimme vanhempina, sillä kukapa ei haluaisi parasta mahdollista alkua lapsensa elämälle.

Väitän, että merkittävä osa vauvaperheille markkinoitavista asioista osoittautuu melko nopeasti enemmän tai vähemmän hyödyttömiksi. Vai onko se sähköinen vaipparoskis oikeasti välttämätön? Myös vähemmällä ja halvemmalla pärjää.

Niitä uusia, kiiltäviä ja enemmän tai vähemmän tarpeellisia tavaroita saa nykyään myös näppärästi osamaksulla. Lastentarvikeliikkeen ovelta lähtien toitotetaan mahdollisuutta toteuttaa vauvanvarusteunelmansa kätevällä matalan kuukausierän luotolla. Se, mitä kivan pieni kuukausierä, korot ja lisämaksut tekevät lainan loppusummalle, jätetään pienellä kirjoitetun tekstin varaan. Jos harkitset lastentarvikkeiden ostamista kulutusluotolla, kysy ensin itseltäsi: Olisiko valmis maksamaan vaikkapa vaunuista 1,5-kertaisen hinnan? Tämän verran lainalla ostaminen näet korottaa alkuperäisen ostoksen hintaa.


Lapset tuovat elämään valtavan määrän hyvää niiden unettomien öiden ja loputtomien pesukoneellisten lisäksi (näihin muuten kannattaa katsoa omat vinkkinsä Marttakoulusta). Varautumalla ja fiksuilla, tarkkaan harkituilla kulutuspäätöksillä pystyt ennakoimaan muutosta niin, ettei uuden elämäntilanteen opettelua varjosta huoli perheen taloudesta.

Erkki Ukkola
Hankekoordinaattori, Rahat riittää! -hanke
Marttaliitto ry