Hallitse rahojasi Viikko 4: Säästäminen
Olet edennyt tulevaan valmistautumisessasi hienosti. Tämän kerran teema on teoriassa helppo mutta toisinaan käytännössä haastava: säästäminen. Kenties sinulla on jo olemassa pieniä tai hieman suurempiakin säästöjä. Jos näin on, niin olet jo pitkällä.
Tutkitusti säästämistä helpottaa, jos sille on asettanut jonkin tavoitteen. Tilillä lojuvalle ”löysälle rahalle” löydämme itse kukin varsin helposti käyttökohteita, mutta selkeä ja saavutettavissa oleva säästötavoite motivoi paremmin etenemään kohti maalia. Säästötavoitteen visualisoiminen tehostaa sen vaikutusta entisestään. Tässä erään asiantuntijamme vinkki:
Jos esimerkiksi säästötavoitteenasi on lomamatka, voit tulostaa kuvan matkakohteesta säästöpossun kylkeen tai vaihtaa tietokoneen työpöydän taustakuvan siihen. Näin näet säästötavoitteesi päivittäin ja pysyt motivoituneena.
Aseta siis itsellesi säästötavoite ja selvitä minkälaisella kuukausierällä tavoitteesi olisi saavutettavissa tai miten kauan tavoitteesi täyttymiseen menee aikaa. Säästämisessä helpottavat myös osatavoitteet, joilla saat pidettyä säästämisen motivaatiota helposti yllä. Sinulle sopivan säästötavoitteen ja kuukausierän selvittämiseen tarkoitetun laskurin löydät esimerkiksi tästä artikkelista.
Säästäminen voi olla myös varautumista yllättäviin tilanteisiin. Pidä sopivan kokoista jemmarahaa erillisellä pankkitilillä. Tällä puskurirahastolla voit turvata selustasi elämän yllättävien menojen tullessa esiin. Tällaisia menoja voivat olla esimerkiksi odotettua kalliimpi auton huolto tai hajonnut kodinkone. Voit aloittaa säästämisen esimerkiksi siten, että säästät tilillesi vaikkapa pyykinpesukonetta vastaavan summan. Muista myös, että osaan elämän suurista yllätyksistä kannattaa varautua pelkän säästämisen sijaan vakuutuksilla.
Jos et ole tottunut säästäjä, voit aluksi vaikkapa kokeilla mikrosäästämistä. Tällöin käyttötililtäsi siirtyy euro tai kaksi sivuun joka päivä tai jokaisen pankkikorttiostoksen yhteydessä. Verkkopankeissa on tarjolla ominaisuuksia, joissa siirron voi tehdä automaattiseksi.
Säästämällä voit myös varautua tulevaan laajemminkin. Valmennuksemme ensimmäisessä osassa tehtävänäsi ollut työeläkkeesi tarkistaminen voi kenties lisätä motivaatiota tulevaisuuteen varautumiseen. Säästämisen aloittaminen ei onneksi ole koskaan liian myöhäistä. Kuitenkin mitä aiemmin aloitat, sen paremman tuoton säästöillesi saat. Kysy lisää säästämisen tavoista pankistasi tai vakuutusyhtiöstäsi tai hanki lisätietoa aiheesta kirjastosta tai verkosta.
Entä mistä säästää varsinkin tilanteessa, jossa raha on jo ennestään tiukalla? Seuraavaksi kerromme tarkoin valitsemamme kolme vinkkiä säästämiseen.
1. Tutki menosi
Verkkopankkia ja kuitteja tutkimalla ja budjetoimalla löydät helposti ne kertaostoina pieniltä tuntuvat menot, jotka pitkässä juoksussa vievät paljon rahaa. Säästäminen on helpoin aloittaa näistä.
2. Tee säästämisestä automaatio
Kun raha siirtyy esimerkiksi palkkapäivänä automaattisena maksuna säästötilille, emme edes ehdi huomaamaan sen olemassaoloa, saati käyttämään sitä muuhun. Toistuvan maksun omalle säästötilille voit asettaa omassa verkkopankissa. Toinen helppo tapa säästää päivittäisen rahankäytön yhteydessä on ohjata jokaisen korttimaksun yhteydessä euro tai pari joko säästötilille tai rahastoon. Useimmat pankit tarjoavat jo asiakkailleen tällaista mikrosäästämisen palvelua ja myös sen voi aktivoida omassa verkkopankissa. Maksamamme nykyään paljon kortilla ja kuukaudessa säästöön voikin kertyä mukava summa lähes huomaamatta.
3. Selvitä sopimuksesi
Koska viimeksi olet kilpailuttanut sopimuksesi tai pysähtynyt miettimään, tarvitsetko kaikkea mistä säännöllisesti kuukausittain maksat? Omat sopimukset läpi käymällä voit löytää yllättäviä säästökohteita
Viikon tehtävä: Selvitä, millainen säästäminen sopii sinulle
Tutustu ensin videomme avulla erilaisiin arjen säästövinkkeihin.
Videon katsomisen jälkeen tee alla oleva testi. Testin tuloksena saat hyviä ja sinun elämäntilanteeseesi sopivia vinkkejä säästämiseen.
Nyt hallitset säästämisen taidon niin teoriassa kuin käytännössäkin, hienoa! Olet jo pitkällä huolettomamman tulevaisuutesi rakentamisessa.
Valmennuksemme seuraavalla kerralla käsittelemme asumista. Jos haluat tutustua tulevan viikon teemaan jo nyt, näet sen täältä.