Tietoa ja turvaa kylillä -hanke
Hankkeen toiminta-alue: Asikkala, Hartola, Heinola, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä.
Hankkeen toiminta-aika on 2020-2023.
Nyt käärimme Tietoa ja turvaa kylillä -hankkeemme pakettiin
Lämmin kiitos rahoittajillemme, että saimme täysin poikkeuksellisina vuosina 2020–2023 jakaa tietoa kotivarasta, varautumisesta, hävikkiruuan syntymisen ehkäisemisestä ja kestävämmästä arjesta.
Pandemia, Ukrainan sota, sähkön ja ruuan hinnan nousu loivat lisääntyvää tarvetta hankkeemme sisällön aihealueille. Saimme kokea tekevämme merkityksellistä ja hyvin ajankohtaista työtä neuvoessamme ihmisiä.
Keskustelut hanketilaisuuksissa olivat hedelmällisiä. Jaoimme ajatuksia toinen toistemme kanssa siitä, kuinka jokainen voi omalta osaltaa lisätä turvaa ja viedä tietoa eteenpäin kylillä.
Iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja ihmisille, jotka ovat osallistuneet toimintaan niin, että olemme onnistuneet hankkeen toteuttamisessa. Hankkeen aikana syntyneitä toimintamalleja ja yhteistyöverkostoja hyödynnämme varmasti ja mielellämme tulevassa neuvontatoiminnassamme. Ollaan yhteydessä!
Hankkeen aikana Hämeen Martat ry tuo Kotivara-aiheista sekä Kätke, ideoi ja innostu -aiheista sisältöä olemassa oleviin tapahtumiin, kyläiltoihin ja yhdistysten tapaamisiin. Tapahtumissa käydään läpi kotitalouksien ja kylän turvallisuuteen liittyviä asioita lähinnä kotivaran näkökulmasta. Alueen asukkaita innostetaan omatoimiseen varautumiseen ja toiminnassa läpileikkaavana teemana on erilaisiin häiriötilanteisiin varautuminen.
Kätke, ideoi ja innostu -luennolla kuullaan miten ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä. Lisäksi kurkkaamme ruokakaappiin, josta löytyy hyödyllisiä ja toimivia ekologisia siivousaineita. Mihin kaikkeen voikaan siivouksessa käyttää etikkaa, sitruunaa, soodaa, suolaa, ruokaöljyä tai vaikkapa kahvia?
Keskeisiä yhteistyötahoja hankkeen toiminnan totuttamisessa ovat alueen yhdistykset kuten kylä- ja marttayhdistykset sekä alueen koulut. Toiminnan tavoitteena on lisätä yhteisöllisyyttä ja vahvistaa toimintaan osallistuvien osaamista häiriötilanteisiin varautumisessa. Tyypillinen arjen häiriötilanne on esimerkiksi sähkökatko tai sairastuminen.
Tästä pääset tutustumaan Kätke, ideoi ja innostu! Ruokahävikkiä ja ekotekoja -lehtiseemme.
Tästä linkistä löytyy Tietoa- ja turvaa kylillä flyer
Toiminta saa rahoitusta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta.