Herkulliset herneet ovat moneksi
Unohtuvatko herneet kasviproteiinina? Tässä Marttaillassa tutustutaan herneeseen ja sen soveltuvuuteen ruoanvalmistuksessa. Kotimainen ja makea herne on edullinen, ekologinen ja terveellinen osa ruokavaliota. Herne on palkokasvi, jonka sisältä syödään pienet vihreät siemenet. Joissakin lajikkeissa myös palko on syötävä. Herneessä on runsaasti proteiinia, kuituja sekä vitamiineja. Herneen hiilijalanjälki on hyvin pieni, siksi se on hyvä vaihtoehto ruokapöydän kasviproteiiniksi.
Keskustelu
- Mitä herne raaka-aineena tuo mieleesi?
- Millaisia ruokamuistoja liität herneisiin? Onko ne positiivisia vai negatiivisia?
- Millaisia herneruokia olet viime aikoina syönyt?
Jakaudutaan pienryhmiin, jossa yksi kirjoittaa muistiinpanot. Käydään n. 10 minuutin keskustelu, jonka jälkeen ajatukset jaetaan kaikkien ryhmäläisten kesken. Aikaa lopuksi koonnille.
Hernetuotteiden tunnistaminen ja käyttötavat ruoanlaitossa
Aloitetaan erilaisten herneiden tunnistamisella: kerätään herneet ja niistä valmistetut tuotteet yhdelle pöydälle. Pohtikaa edellisen tehtävän ryhmissä, miten erilaisia herneitä/tuotteita käytetään ruoanvalmistuksessa. Ryhmät käyvät vuorotellen tunnistustehtävässä, ja yksi vapaaehtoinen kirjaa vastaukset ylös. Pyritään kirjoittamaan jokaisesta esimerkki, jos keksii. Kun kaikki ovat valmiina, voidaan pitää yhteinen keskustelu ja jakaa vinkkejä.
Esimerkkejä hernetuotteista ja niiden käyttötavoista, valitse Marttaillassa valmistettavien ruokien perusteella tai tuo esim. kotoa.
- Hernerouhe-> pihvit
- Säilötyt herneet -> salaatit, laatikkoruoat
- Pakasteherne (silpoydinherne) -> levitteet, salaatit, lisukkeena
- Kuivatut herneet (peltoherne) -> keitot ja muut ruoat
- Sokeriherneet -> salaatit, wokit
- Herneenversot -> salaatit, wokit, leivät
- Hernejauhot -> leivonta, letut, falafelit, smoothiet
- Vegejauhis (herne- ja vehnäproteiini) -> kasvispullat, laatikkoruoat, käyttö ’’jauhelihana’’
*Perinteisesti herneet on ryhmitelty kahteen päätyyppiin: peltoherneet ja tarhaherneet. Peltoherneet kuivataan ruoka- tai rehuherneeksi, kun taas tarhaherneet korjataan tuoreena pakaste- ja säilyketeollisuuden käyttöön.
Herneruoat / Herneenversojen kasvattaminen
Valitaan Reseptit | Martat itselle mieluisia herneruokia. Esimerkkimenu alla.
Vaihtoehtoisesti herneenversojen kasvattaminen Versojen kasvatus | Martat: jokainen tuo itse mukanansa tarvittavat tarvikkeet tai kerätään tarvikemaksu ennen Marttailtaa. Ohjeet alla.
Hernehummus | Martat ja leipä (itsetehty tai kaupasta)
Minttuinen hernesosekeitto | Martat
Feta-filotaikinanyytit
(24 kpl)
8 filotaikinalevyä
Täyte
1 pkt (200 g) fetaa
½ purjo
1 pss (200 g) pakasteherneitä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
½ tl kuivattua minttua
Paistamiseen ja voiteluun
oliiviöljyä
Koristeluun
seesaminsiemeniä
1. Ota filotaikina sulamaan ja valmista täyte. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjo ohuiksi renkaiksi. Lisää pannulle öljy, purjo ja herneet, ja kuullota. Lisää joukkoon murustettu feta. Mausta täyte ripauksella suolaa, mustapippuria ja kuivattua minttua.
2. Levitä filotaikinalevy työpöydälle ja voitele kevyesti öljyllä. Nosta toinen levy päälle. Jaa taikinalevy kuuteen noin 8 cm:n levyiseen suikaleeseen.
3. Valmista nyytit: annostele ruokalusikallinen täytettä suikaleen päähän. Taittele kulmittain niin monta kertaa, että muodostuu kolmion muotoinen pasteija. Saumakohdan voi voidella kiinni tilkalla vettä. Laita piiraat pellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin.
4. Voitele kolmiot öljyllä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Valmista loput piiraat samaan tapaan.
5. Paista piirakoita 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Huom! Ota filotaikinalevyjä käyttöösi vain tarvitsemasi määrä kerrallaan. Peitä loput huolellisesti joko kelmulla tai kostutetulla liinalla, tai säilytä alkuperäispakkauksessa, jotta levyt eivät kuivu.
Vinkki! Saat piirakoista vegaanisia, kun vaihdat fetajuuston kasvispohjaiseen valmisteeseen.
Hernerisotto
2 pss pakasteherneitä
2 salottisipulia
4 rkl margariinia
2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 tl suolaa
n. 1 l kasvislientä
2 dl pecorinoa tai parmesaania raastettuna
mustapippuria myllystä
Päälle
n. 2 dl tuoretta basilikaa tai minttua hienonnettuna
1. Sulata herneet pakkauksen ohjeen mukaan. Soseuta puolet sulatetuista herneistä sauvasekoittimella. Mikäli herneet eivät soseudu, lisää joukkoon tilkka vettä. Siirrä syrjään odottamaan.
2. Kuori ja hienonna salottisipulit. Sulata margariini kasarissa tai kattilassa. Lisää joukkoon öljy. Lisää riisit ja hienonnetut salottisipulit, kuullota. Lisää valkoviini ja kiehauta, kunnes viini on haihtunut. Lisää suola.
3. Lisää hiljalleen lämmintä kasvislientä risoton joukkoon. Lisää lientä vasta, kun edellinen osuus on imeytynyt. Hämmennä tarvittaessa. Kypsennä risottoa keskilämmöllä, kunnes riisit alkavat olla kypsiä. Ole tarkkana, ettet kypsennä risottoa liikaa.
4. Sekoita loppuvaiheessa joukkoon soseutetut herneet. Lisää mukaan myös kokonaiset herneet. Kuumenna.
5. Lisää joukkoon juusto sekä mustapippuria myllystä. Laita päälle hienonnettua basilikaa tai minttua. Tarkista maku.
Risoton kuuluu jäädä löysäksi. Risotto on ruokalaji, joka ei odota ruokailijaa – se tulee nauttia heti.
Vinkki! Kesäaikaan voit valmistaa risoton myös tuoreista herneistä. Riivi herneet paloista, ja keitä herneitä suolalla maustetussa vedessä ennen risottoon lisäämistä.
Herneen versojen kasvattaminen
Vaihtoehtoisesti herneenversojen kasvattaminen: jokainen tuo itse mukanansa tarvittavat tarvikkeet tai kerätään tarvikemaksu ennen Marttailtaa. Herneitä olisi jo liotettu yön yli, jotta päästään kylvämään ne marttaillassa.
Herneenversot tuovat raikkaan lisän salaatteihin, leivän päälle tai kotiruokien koristeeksi. Herneenversot kasvavat mukavasti ruukussa, myös sisätiloissa. Jo viikon päästä kylvöstä, voi herkutella ensimmäisillä tuoreilla versoilla. Kasvatus on helppoa. Tarvitset vain siemeniä, kasvatusastian ja kylvömultaa. Siementen tulee olla käsittelemättömiä. Kasvatusastiaksi sopivat esimerkiksi ruukut, laakeat vadit ja astiat, sekä kaupan muoviset hedelmärasiat. Kylvöalustana voi käyttää kylvömultaa, rahkasammalta, hiekkaa tai joskus pelkkää paperia. Esimerkiksi herneen ja krassin siemenet voi kylvää kostean talouspaperin väliin. Paperi ei saa kuivua itämisen aikana.
Tarvitset:
1-2 dl kuivattuja herneitä
vettä
multaa
Tee näin:
- Liota herneitä vedessä yön yli.
- Levitä kerros multaa lautaselle, kostuta se ja levitä herneet päälle.
- Peitä esimerkiksi tukevalla paperilla ensimmäisen vuorokauden ajaksi ja kostuta multaa 3-4 kertaa päivässä.
- Kun idut ilmestyvät näkyviin, poista peite. Anna kasvaa 3-5 päivää, kostuta säännöllisesti.