Herne
Herneistä (Pisum sativum) on monia muunnoksia, jotka eroavat palon rakenteessa ja siementen ominaisuuksissa. Perinteisesti herneet on ryhmitelty kahteen päätyyppiin: peltoherneet ja tarhaherneet. Peltoherneet kuivataan ruoka- tai rehuherneeksi ja tarhaherneet korjataan tuoreena pakaste- ja säilyketeollisuuteen.
Erilaisia herneitä ovat silpoherne, silpoydinherne, taittoherne, taittoydinherne sekä sokeriherne. Teollisuutta varten näistä viljellään eniten silpoydinhernettä, jota käytetään esimerkiksi pakasteherneenä. Silpo- ja silpoydinherneen palko on sitkeä, jonka vuoksi niitä ei syödä palkoineen. Taitto-, taittoydin- ja sokeriherneen palko ei ole sitkeä, ja ne voidaankin syödä palkoineen. Sokeriherne on maultaan makea.
Käyttö
Herneistä syödään yleensä palon sisällä olevat siemenet, mutta joissain lajikkeissa myös palko voidaan syödä.
Kuivatut herneet tulee liottaa mieluiten yön yli ennen käyttöä ja keittää pehmeiksi. Kuvatuista herneistä syntyy esimerkiksi herkullinen hernekeitto.
Tuoreet tai pakastetut herneet sopivat hyvin salaatteihin, lisäkkeiksi, lämpimiin ruokiin tai vaikka tahnoihin. Niitä voi napostella myös sellaisenaan.
Tuoreita herneitä säilytetään muovipussissa +2 – +5 asteen lämpötilassa, niin lyhyt aika kuin mahdollista.
Herneen versotus
Herneenversot tuovat raikkaan lisän salaatteihin, leivän päälle tai kotiruokien koristeeksi. Herneenversot kasvavat mukavasti ruukussa, myös sisätiloissa.
Tarvitset:
1-2 dl kuivattuja herneitä
vettä
multaa
Tee näin:
- Liota herneitä vedessä yön yli.
- Levitä kerros multaa lautaselle, kostuta se ja levitä herneet päälle.
- Peitä esimerkiksi tukevalla paperilla ensimmäisen vuorokauden ajaksi ja kostuta multaa 3-4 kertaa päivässä.
- Kun idut ilmestyvät näkyviin, poista peite. Anna kasvaa 3-5 päivää, kostuta säännöllisesti.