Karjalanpiirakat
-
Avainsanat:
- Joulu
- Kasvis
- Kesä
- Perinneherkut
- Suolainen leivonta
- Valmistujaiset
- Välipalat
Valmistusohje
Kuoritaikina:
1½ dl vettä
3/4 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
Täytevaihtoehto 1:
2 ½ dl vettä
2 dl riisiä
7 ½ dl maitoa
1/2 tl suolaa
1 kananmuna
Täytevaihtoehto 2:
8 dl vettä
2 dl riisiä
2 dl (laktoositonta) ruokakermaa 10% tai 15%
1 kananmuna
Täytevaihtoehto 3:
n. 1 kg perunoita
2-3 dl maitoa
30 g voita
1 tl suolaa
1 kananmuna
Täytevaihtoehto 4:
2 dl vettä
2 dl esikypsytettyjä, kokonaisia ohrasuurimoita
1,5 l maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna
Voiteluun: voita sulatettuna ja vettä
Valmista ensin täyte:
Täytevaihtoehto 1 ja 4 valmistaminen:
1. Sekoita kiehuvaan veteen riisi tai ohra ja keitä 10 minuuttia.
2. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.
3. Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se.
4. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna.
Täytevaihtoehto 2 valmistaminen:
1. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia. Sekoita välillä.
2. Lisää joukkoon (laktoositon) ruokakerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia.
3. Kaada puuro laakeaan astiaan ja kaada tilkka kylmää vettä päälle, jotta puuron pinnalle ei muodostu kuorta.
4. Sekoita jäähtyneeseen puuroon kananmuna.
Täytevaihtoehto 3 valmistaminen:
1. Pese ja kuori perunat ja keitä ne kypsiksi.
2. Kuumenna maito ja voi.
3. Soseuta perunat, maito, voi ja suola. Lisää hieman jäähtyneeseen soseeseen kananmuna.
Piirakoiden valmistaminen:
1. Sekoita kylmään veteen, suola ja jauhot puuhaarukalla. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.
2. Ripottele pöydälle ruis- ja vehnäjauhoseosta ja kaada taikina jauhojen päälle. Kaulitse taikinasta noin 1/2 cm:n paksuinen levy.
3. Painele levystä juomalasilla kakkaroita.
4. Aseta kakkarat kuuden kappaleen pinoihin, etteivät ne kuivu. Peitä pinot muovipussilla tai kulholla.
5. Kaulitse kakkarat piirakkapulikalla ohuiksi pyöreiksi tai soikeiksi kuoriksi. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele ruisjauhoja väliin. Peitä kuoripinot muovipussilla. Täytä kuoret mahdollisimman pian, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa.
6. Ota kuoret leivinpöydälle, levitä lusikallinen täytettä kuoren keskelle (1 cm paksuinen kerros täytettä) ja jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.
7. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla.
8. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.
9. Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.
10. Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.
11. Lado kuumat piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla. Tarjoile perinteisen tai munattoman munavoin kanssa.
Perinteinen munavoi
4 munaa
2 dl raejuustoa
100 g voita tai margariinia
(4 rkl persiljasilppua)
- Laita munat kattilaan kiehuvaan veteen yksitellen ruokalusikkaa apuna käyttäen ja keitä 8 minuuttia.
- Nosta keitetyt munat joksikin aikaan kylmään veteen, jolloin kuori irtoaa helpommin.
- Kun kananmunat ovat jäähtyneet, kuori ne.
- Laita kananmunat isolle lautaselle ja hienonna ne haarukalla tai käytä munaleikkuria.
Sekoita joukkoon raejuusto ja huoneenlämpöinen, pehmeä rasva. - Jos haluat, voit lisätä päälle hienonnettua persiljaa.
Munaton munavoi
1 tlk esikypsytettyjä kikherneitä
250 g kiinteää tofua
150 g margariinia
1 tl suolaa
1 dl persiljaa ja 1 chili
- Valuta ja huuhtele kikherneet. Rouhi kikherneet haarukalla karkeaksi.
- Murenna tofu.
- Sekoita kikherne- ja tofumuru sekä margariini. Mausta suolalla.
- Hienonna persilja ja sekoita joukkoon. Hienonna myös puolet chilistä ja sekoita joukkoon. Koristele chiliviipaleilla.
Tiesitkö?
- Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksella ei viitata tuotteen valmistuspaikkaan, vaan pyritään korostamaan tuotteen perinteistä koostumusta tai tuotantotapaa. APT-suojauksen saanutta tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
- Mitä ETY asetuksen n:o 2082/92 mukaan karjalanpiirakka saa sisältää? Kuori: vesi, suola ruis- tai vehnäjauhoja. Täyte: “Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Näiden sijaan voidaan käyttää myös keitettyjä, survottuja kasviksia.” Voiteluun: voita, öljyä tai vesi/maitoseosta, joskus myös kananmunaa.
- Asetuksessa on myös määräykset mm. tuotteen valmistustavasta, perinteisestä luonteesta ja valvontamenetelmistä. Nämä määräykset koskevat kaupallista tuotetta ja toimintaa. Kotona jokainen voi käyttää hyväksi havaitsemaansa reseptiä ja kutsua leivonnaista karjalanpiirakaksi.
Juhlapöytä on oiva paikka karjalanpiirakoille, pulikat heilumaan!
Katso video
- Energia 100 kcal/annos
- C-vitamiini 0.4 mg
- Rauta 0.6 mg
- Kalsium 51.5 mg
- Natrium 182.2 mg
- Kuitu, kokonais- 1.4 g
- Sokerit 2.1 g
- Hiilihydraatti erotuksena 17 g
- Proteiini 3 g
- Rasvahapot tyydyttyneet 1.6 g
- Rasva 2.8 g
Viikon ruokalista, ajankohtaiset vinkit ja paljon muuta – Martat-mobiilisovellus
Pääraaka-aineet
-
1 1/2 dlvettä
-
3/4 tlsuolaa
-
3 dlruisjauhoa
-
1 dlvehnäjauhoa
-
2 1/2 dlvettä
-
2 dlriisiä
-
7 1/2 dlmaitoa
-
1/2 tlsuolaa
-
1 kplkananmunia
-
40 gvoita
-
1/2 dlvettä