Kikherneen kasvatus

Kikherne (Cicer arietinum) on tuhansia vuosia vanha viljelykasvi. Se on yleinen raaka-aine Välimeren alueen ja Lähi-Idän sekä Intian ruokakulttuureissa. Se on yksivuotinen ja erittäin proteiinipitoinen palkokasvi. Kikherne kasvaa 20–60 cm korkeaksi ja sen pieniin roikkuviin palkoihin muodostuu 1–2 siementä.

Ennen kuin aloitat kikherneen kasvatuksen, tutustu palkokasvien moniin hyötyihin täällä.

Kikherne kasvaa parhaiten lämpimällä kasvupaikalla.

Kasvi vaatii pitkän kasvuajan ja taimet kannattaa esikasvattaa, mikäli halutaan satoa. Kasvattaminen onnistuu myös ruokakaupan kikherneistä. Aloita esikasvatus maalis–huhtikuussa. Taimien esikasvatukseen löydät ohjeita täältä.

Istuta taimet kesäkuussa, kun maan lämpötila on vähintään +15 astetta. Riittävä taimiväli on 40 cm ja riviväli 50 cm. Kasvi vaatii tuentaa, vaikka sen kasvutapa onkin pysty ja pensasmainen. Kikherne kukkii elo–syyskuussa.

Voit kylvää liotetut kikherneen siemenet kesäkuussa myös suoraan läpäisevään ja hiekkapitoiseen maahan. Suorakylvettynä sato jää vähäiseksi, mutta kikherne on hyvä maanparannuskasvi.

Käsittely ja käyttö

Myös kikherneet sisältävät myrkyllistä lektiiniä. Sen vuoksi niiden esikäsittely ennen käyttöä on tärkeää.  Liota kuivattuja kikherneitä 6–8 tuntia, huuhtele ja keitä 45–75 minuuttia. Palkokasvien käyttöön ja säilöntään löydät lisää vinkkejä ruoka-aineet sivustolta.