Kestävä liikkuminen
Ihminen on luotu liikkumaan. Lähdemme kodistamme lähes joka päivä jonnekin, kouluun, töihin, kauppaan, harrastuksiin ja kuka minnekin. Matkat kodista päämääriin vaihtelevat, mutta tärkeää olisi miettiä, miten liikkuminen olisi viisasta.
Liikkumisessa on helppoa säästää energiaa ja vähentää ilmastokriisiä aiheuttavia kasvihuonekaasupäästöjä suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä yksityisautoilun sijaan. Nämä kestävät liikkumismuodot lisäävät myös hyvinvointia ja terveyttä.
Motiva on sivuillaan määritellyt viisaan liikkumisen kulmakiviksi sujuvuuden, turvallisuuden, terveellisyyden, taloudellisuuden sekä ympäristöystävällisyyden. Ihan kaikkiin asioihin ei yksityishenkilö voi vaikuttaa, mutta omilla valinnoillaan voi kuitenkin saada aikaan muutoksia.
Arkiliikunta
Arkiliikunta on erinomainen tapa viisaaseen liikkumiseen.
Lyhyet, alle 5 km:n työ- ja koulumatkat taittuvat monesti nopeammin kävellen tai pyörällä kuin autolla. Kesäkeleillä voi matkan taittaa myös rullaluistimilla tai potkulaudalla. Samalla saa terveyttä edistävää liikuntaa ja raitista ilmaa, joka auttaa jaksamaan arjen aherruksen. Työpaikalla voi myös kannustaa muitakin liikkumaan jalan tai pyörällä töihin esimerkiksi täyttämällä porukalla työmatkaliikkumiskortin. (www.kkiohjelma.fi/filebank/1548-KKI-Tyomatkakortti_kevyt.pdf )
- Onko työmatkasi varrella kuntosali tai uimahalli? Mitä, jos poikkeaisit siellä ennen tai jälkeen työpäivän? Näin ei ehkä tule niin helposti lähdettyä illalla kyseisiin paikkoihin autolla.
Kun etäisyys työpaikalle on pidempi kuin 5 km, tulee helposti lähdettyä aamuisin liikkeelle omalla autolla. Etenkin syksyllä ja talvella, kun sääolosuhteet eivät aina innosta ulkoiluun. Joillakin työpaikolla saattaa olla muitakin työntekijöitä tulossa samalta suunnalta kuin sinä. Tällöin kimppakyydit ovat hyvä ratkaisu kestävään liikkumiseen. Kimppakyydin aikana voi vaihtaa kuulumisia tai vaikka purkaa kuluneen työpäivän tunnelmia. Kimppakyytien löytämiseksi löytyy netistä ja facebookista omia sivustoja sekä ryhmiä, jotka linkittävät kyyditsijät ja kyydin tarvitsijat. (www.fiksustitoihin.fi, www.kyydit.com, www.ridefy.com)
Huonoilla keleillä kannattaa hyödyntää joukkoliikennevälineitä. Linja-autot, ratikat ja junat kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin yksityisautoilu. Matkan aikana voi lukea päivän lehteä, ottaa nokoset tai vain rentoutua ympäristöä tarkkaillen ja jäädä kyydistä pois niin, että saa vielä pienen reippaan kävelyn ennen perille pääsyä. Yhdistämällä ennakkoluulottomasti eri liikkumismuotoja ja suunnittelemalla arkipäivän reitit, säästää ympäristöä, rahaa sekä lisää liikunnan määrää ja näin edistää myös hyvää terveyttä. (https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/nain_liikut_viisaasti)
Lomalla
Lomalla mieli tekee lähteä pois hetkeksi arjen tutuista ympyröistä. Halutaan irtiottoa ja katse suunnataan kotoa kauemmaksi. Ympäristön lämpeneminen on saanut monet ihmiset miettimään myös valintojaan lomamatkojen suhteen.
Lähimatkailu on päästöjen kannalta kaikkein paras vaihtoehto. Suomesta löytyy paljon hienoja kohteita jokaiseen makuun. Lomatunnelmaan voi päästä jo lähtemällä pyöräretkelle maakuntaan tai hyppäämällä linja-auton tai junan kyytiin päämääränä jokin uusi kotimaan kohde. Kotimaan matkailulla edistää ympäristöarvojen lisäksi myös kotimaista työtä.
Pidempiä matkoja suunnitellessa on hyvä suosia suoria lentoja sekä mahdollisuuksien mukaan olla pidempään perillä. Lyhyet lennot ja vaihdot saastuttavat nousuilla ja laskuilla enemmän kuin suorat lennot. Kestävän kehityksen arvoja suosiva lomailija satsaakin mieluummin yhteen useamman viikon ulkomaan matkaan vuodessa kuin useampaan lyhyeen reissuun.
Lomapaikassakin voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ympäristöön. Valitsemalla vastuuntuntoinen matkanjärjestäjä, suosimalla paikallisia tuotteita ja yrittäjiä sekä liikkumalla jalan, pyörällä tai joukkoliikennevälineillä huolehtii myös kestävästä kehityksestä lomalla.
Lähteet: Heidi Kalmari – Kati Kelola, Vastuullisen matkailijan käsikirja (Mondo 2009).
Kestävän kehityksen lomailija
- Suosii kotimaanmatkailua ja lähikohteita.
- Pitää lähiruoasta ja käyttää paikallisia ravintoloita ja palveluita.
- Kävelee, pyöräilee ja käyttää julkista liikennettä aina kun mahdollista.
- Valitsee suorat lennot ilman välilaskuja.
- Säästää vettä ja energiaa esimerkiksi käyttämällä samoja pyyhkeitä ja liinavaatteita useamman päivän.
- Nauttii lomakohteen ympäristöstä saastuttamatta sitä.