Kestävästi kosmetiikkaa
Kosmetiikkaa valitessa voi tehdä järkeviä valintoja oman terveyden ja ympäristön kannalta, kun valitsee harkiten. Kannattaa myös tarkkaan harkita, onko tietty kosmetiikkatuote tarpeellinen – turhaa ei kannata hankkia ympäristön, kukkaron tai oman terveyden kannalta. Parhaiten ihoa hoitaa raitis ilma, puhdas juomavesi, terveellinen ravinto, liikunta ja riittävä lepo.
Kosmetiikkaan lukeutuvat mm. sampoot, saippuat, ihovoiteet, meikit, deodorantit, hammastahnat, hiustenhoitoaineet, hiusvärit ja parfyymit. Kosmetiikkatuotteet sisältävät monenlaisia kemikaaleja muun muassa säilyvyyden parantamiseksi, tuoksun takia ja tasaisen koostumuksen aikaansaamiseksi. Kuluttajan voi olla vaikeaa saada tarkkaa tietoa kosmetiikan sisältämistä kemikaaleista.
Kosmetiikassa myös rajoitetaan monien kemikaalien käyttöä, ja kosmetiikkatuotteiden pakkauksissa tulisi olla tietoa muun muassa tuotteen sisältämistä ainesosista ja käytöstä. Vaikka kosmetiikan sisältämiä kemikaaleja rajoitetaan, voivat ne silti sisältää esimerkiksi ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Muun muassa tietyt hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet ovat haitallisia ympäristölle.
Sen lisäksi, että kosmetiikka saattaa sisältää ympäristölle haitallisia kemikaaleja, monet kemikaalit saattavat myös aiheuttaa allergiaa. THL:n mukaan erityisesti raskausaikana kosmetiikkaa ja ihon puhdistus- ja kosteutustuotteita kannattaa käyttää kohtuudella.
Pakkausjätteitä välttääksesi kannattaa suosia yksinkertaisesti pakattua kosmetiikkaa.
Useat kosmetiikkatuotteet sisältävät myös mikromuoveja, jotka pesuvesien mukana päätyvät viemäriin. Vaikka osa mikromuoveista saadaan jätevedenpuhdistamolla pois, päätyy osa mikromuovista puhdistetun veden mukana luontoon. EU:n alueella on 17.10.2023 tullut voimaan asetus, joka kieltää mikromuovia tarkoituksella sisältävien tuotteiden tuonnin ja myynnin. Kielto koskee heti esimerkiksi kuorimiseen ja puhdistamiseen tarkoitettuja mikrohelmiä sekä irtokimalteita. Monien mikromuovia sisältävien tuoteryhmien osalta kielto tulee kuitenkin voimaan vasta useamman vuoden siirtymäajan jälkeen. Ympäristömerkittyihin kosmetiikkatuotteisiin mikromuovien lisääminen on jo nyt kielletty.
Kokeile luonnon kosmetiikkaa
Joitakin kosmetiikkatuotteita voi korvata hunajalla, sitruunalla tai suolalla.
Voit kokeilla kuorintavoiteena sekoitusta, jossa on ruokalusikallinen mannaryynejä, vähän vettä sekä muutama pisara sitruunamehua. Käytä seos heti, ennen kuin mannaryynit ehtivät pehmetä.
Kokeile tavallista, mielellään kylmäpuristettua öljyä käsien ja kehon kuivaan ihoon.
Hunaja on erinomainen koko kehon kuorinta- ja saunavoide. Jos haluat voiteesta kiinteämmän, sekoita hunajan joukkoon karkeaa merisuolaa. Muista, että hunajassa voi olla hyvinkin kovia sokerikiteitä, joten käytä voidetta varovasti kasvoihin.
Virkistävä sitruunajalkakylpy Laita pesuvatiin muutama ruokalusikallinen hunajaa. Täytä vati lämpimällä vedellä. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehu veden alla. Veden alla puristettaessa sitruunan eteeriset höyryt eivät pääse karkaamaan.
Luonnon kosmetiikkaa valmistetaan luonnosta saatavista aineista, ja luonnonkosmetiikan periaatteisiin kuuluu, että raaka-aineet ovat peräisin luonnosta; raaka-aineet tuotetaan ekologisesti ja mahdollisuuksien mukaan suositaan luomua; raaka-aineita jalostetaan mahdollisimman vähän; eläinkokeita ei tehdä; tietyt synteettiset säilöntäaineet, synteettiset hajusteet ja väriaineet ovat kiellettyjä.
Ympäristömerkit apuna
Pohjoismaisella ympäristömerkillä (joutsenmerkillä) merkityt kosmetiikkatuotteet kuuluvat omassa tuoteryhmässään vähiten ympäristölle haitallisiin tuotteisiin. Joutsenmerkityille kosmetiikkatuotteille asetetaan sekä ympäristö- että terveysvaatimuksia mm. käytettyjen raaka-aineiden alkuperälle, ympäristövaikutuksille ja pakkauksille. Ympäristömerkityt kosmetiikkatuotteet eivät saa sisältää muun muassa tarkoituksella lisättyä mikromuovia.